Mercedes će podržati klijentske DTM timove

Mercedes-AMG motorsport odlučio je da podrži svoje klijentske timove koji se u ovoj sezoni odluče za DTM kampanju.

To je u praktičnom smislu i povratak performantno-sportske divizije Trokrake zvezde u nemačku tradicionalnu seriju posle 2018. godine, iako ne u svojstvu proizvođača.

Kako piše Motorsport.com, podrška Mercedesa neće biti ograničena na snabdevanje rezervnim delovima i dodelu fabričkih trkača timovima, već podrazumeva i dodatno finansiranje klijentskih ekipa.

Marka iz Štutgarta nije otkrila koliko timova može da računa na njenu podršku, ali se smatra da se ona odnosi na četiri do pet automobila u šampionatu.

Dosad je tim GrupaM jedini klijent Mercedesa koji je najavio da će voziti DTM 2021. Plan postave iz Hong Konga predviđa nastup s jednim “AMG GT3” automobilom.

Potez Mercedesa znači da će sva tri nemačka proizvođača angažovana u novijoj DTM epohi (od 2012. do 2018) podržati i GT3 eru šampionata. Audi i BMW to su obećali još prilikom gašenja Klase 1 na tlu Evrope.

U šampionatu će zahvaljujući Red bulu biti zastupljen i Ferari, a najavljeni su i timovi klijenti Meklarena.

“DTM će biti pridodat serijama u kojima smo već bili zastupljeni prošle godine. To je još jedna serija s dugom tradicijom i ona proširuje naš međunarodni angažman”, izjavio je Štefan Vendl, šef klijentskog Mercedes-AMG trkačkog odseka.

“Iz moje perspektive, nalazimo se u vrlo dobroj poziciji pred dolazećim izazovima s “mercedesom-AMG GT3” i “mercedesom-AMG GT4”, i što se tiče naših ciljeva u svetu trkanja na stvarnim stazama, ali i naših aktivnosti u sim trkama.”

Mercedes je objavio imena svojih vozača za GT3 i GT4 kategorije. Na spisku su: Maksimilijan Buk, Maro Engel, Maksimilijan Gec, Thomas Jager, Rafaele Marčelo, Luka Štolc i novoregrutovani Danijel Hunkadelja i Žil Gunon.

Mercedes je bio spektakularno uspešan kao DTM takmičar i osvojio je 11 vozačkih, 14 timskih i sedam proizvođačkih titula. Seriju je napustio krajem 2018. da bi se posvetio Formuli E.

Klijenti Mercedesa ove godine će između ostalog voziti i ADAC GT Masters, klasike izdržljivosti poput 24H Nirburgringa i 24H Spa, trke Interkontinentalnog GT čelendža, GT svetskog čelendža i Nirburgring endurans seriju, a već su nastupili na Dubaiju 24H i Roleksu 24 na Dejtoni.