Motivisao ga Fudži: Treluje ipak ne bi u trkačku penziju

Iako je Benoa Treluje uoči Super GT/DTM “Trke snova” na Fudži spidveju razmišljao o takmičarskoj penziji, izdanje u kojem se pokazao na japanskom autodromu motivisalo ga je da pokuša da nastavi profesionalnu karijeru s punim angažmanom.

Francuski pilot, trostruki osvajač 24 časa Le Mana, na Fudžiju je nastupio kao vozač četvoročlane Audi postave i bio mu je poveren “RS 5 DTM” koji su servisirali belgijski WRT i lokalni tim Hitocujama, uz podršku Audija Japan.

Treluje je na ovom gostovanju dobio mesto uz stalne DTM Audi vozače Renea Rasta, Majka Rokenfelera i Loika Divala zahvaljujući velikom trkačkom iskustvu koje je svojevremeno kao Super GT takmičar stekao u Japanu.

Benoa je u karijeri osvajao WEC, Super GT i Formula Nipon titule. Pun trkački angažman nije imao još od Blanpan GT endurans kupa 2017, u kom je nastupao za Audi, a po okončanju LMP1 programa proizvođača iz Ingolštata. Njegov poslednji takmičarski start datira iz 2018. godine, kada je učestvovao na finalnoj rundi GT prvenstva Italije.

Subotnju Super GT/DTM trku Treluje je završio na šestom mestu, kao najbolje plasirani Audi pilot. U nedelju je 42-godišnji automobilista na cilj turbulentnog sprinta stigao deseti, i to posle dva zaustavljanja u boksu. Francuz veruje da je tom prilikom mogao i do pobede, samo da je tim bio u mogućnosti da u završnici povuče ispravan taktički potez.

Trelujea su dva konkurentna izdanja na Fudžiju ubedila da još nije vreme da odloži kacigu i kombinezon.

“Došao sam na Fudži da se zabavim i da pokažem da sam još u igri. I još sam u igri”, rekao je Francuz za Motorsport.com. “Vikend je bio sjajan i nadam se da to nisu bile moje poslednje trke.”

“Iskreno, budućnost baš ne izgleda blistavo jer ja u ovom trenutku nemam trkačko sedište, ali ga tražim i trudim se da ga steknem. Nadam se da bih mogao da se trkam u DTM ili Super GT seriji, držim palčeve da to može da se desi s Audijem. Ali, to nije tako lako.”

“Zaista sam mislio da ću objaviti da se penzionišem, ali na to nisam spreman. Još mogu da osvajam trke, zašto ne bih nastavio? Potrudiću se još, voleo bih da karijeru završim jednom izvanrednom sezonom, to bi bilo sjajno.”

Treluje je kraći period nedeljne trke proveo u vođstvu. Prvu zamenu guma obavio je u vreme kada je Audi kolegi Divalu eksplodirao pneumatik, što je izazvalo intervenciju sigurnosnog vozila.

Kada su i ostali piloti izveli pitstopove, Trelujeu se otvorio put do provizorno prvog mesta. Kako se odlazak u boks izveden u fazi vožnje iza sigurnosnog automobila ne računa kao obavljen obavezni pitstop, on je morao i drugi put da skrene do garaže po još jedan set pneumatika. Međutim, to je učinio u nepodesnom trenutku, ne iskoristivši period neposredno pred drugi izlazak sigurnosnog vozila, a treći i poslednji, haotični restart, “preživeo” je i na cilj stigao deseti.

“Pogrešili smo u situaciji kada je Reneu Rastu pukla guma”, kazao je Treluje, objašnjavajući kako mu je izmakla moguća pobeda u Japanu. “Trebalo je odmah da odemo u boks, pre (drugog) sigurnosnog automobila. Ali, ekipa je čekala Renea da reši tu situaciju.”

“Da smo mi tada uspeli da izvedemo pitstop, mislim da bih osvojio trku. Na restartu bih imao sveže gume. Ali, predugo sam oklevao. Ni cela WRT ekipa nije bila kompletna, morali smo da delimo personal sa Timom Rozberg i zato nismo mogli da stanemo u isto vreme kada i Rast (vozač Tima Rozberg – prim.).”