Navijači zamerili Rastu što će voziti električnu formulu, on poručio da ih razume

Uporedo s DTM trkama Audijev šampion Rene Rast voziće tokom avgusta i paralelni program u Formuli E, što je izazvalo neodobravanje pojedinih njegovih navijača.

Oni su najblaže rečeno skeptični prema predstojećim obavezama trofejnog pilota na berlinskom Tempelhof aerodromu, koje podrazumevaju šest startova za Audi sport Abt Šefler tim.

Rast je gradio karijeru kao heroj GT i kup takmičenja (naročito Poršeovih), što ga je i dovelo do fabričkog angažmana u Audi DTM programu. Njega je zaista je neobično gledati u kokpitu jednoseda, makar Audijevog, umesto u automobilu prekrivenih točkova. U formulama se nije takmičio 16 godina, ali njegovim poklonicima i ne smeta formula kao takva, nego ova pomodna, električna.

Prošle nedelje Rast je na Lauzicringu proveo dva test dana u Formula E bolidu Audija i medijima je otkrio da zna kako nisu svi njegovi navijači oduševljeni idejom o njegovoj karijeri u sveelektričnoj FIA formuli.

Međutim, i 33-godišnjeg trkača treba razumeti: kada na kraju 2020. obustavi DTM program, jedina fabrička kampanja Audija biće ona u Formuli E. A to znači da je ona i jedina Rastova šansa da i u 2021. ostane fabrički pilot proizvođača iz Ingolštata.

Nije nikakva novina da Formula E globalno ne spada u omiljene discipline ljubitelja (klasičnog) auto-sporta, a bez obzira na prisustvo četiri nemačka premijum brenda (Audi, BMW, Porše, Mercedes) ona nije naročito prihvaćena ni u Nemačkoj.

Sada se s time suočio i Rast. Posredstvom društvenih mreža, pojedini navijači poručili su mu da bi više voleli da ga i dalje gledaju za volanom trkačkog automobila s motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Da stvar bude simpatična, dvostruki DTM šampion pokazao je da potpuno razume njihovo nezadovoljstvo.

“Kada sam kazao da ću voziti u Berlinu, nekoliko navijača je reklo da ne žele da vozim auto Formule E”, ispričao je Rast na video konferenciji za medije. “Očigledno me podržava mnogo ljubitelja benzina i razumem da se nekima ovo ne dopada.”

Istovremeno, Audijev as zamolio je svoje fanove za razumevanje: “Konačno, to je trkački auto kao i svaki drugi. Ja volim izazove, a Formula E je definitivno veliki izazov. Ona možda nema zvuk motora, ali uprkos tome seriju karakteriše snažna konkurencija. Mogu da razumem komentare jer i ja volim zvuk motora. Ali, tako je kako je.”

“Audi RS 5 DTM” ima oko 600 KS, električna formula pri maksimalnoj snazi (aktiviran fanbust) dobacuje do otprilike 340 KS. Međutim, kada Rene kaže “izazov”, on ne misli na značajno manju moć Formule E, već na izostanak zvuka kao vozačkog orijentira.

“Kočenje je jedna od najtežih stvari jer zbog zvuka imate manje referenci koliko ste brzi. Pre svega čujete kako se buka vetra smanjuje. Možete da vidite da li se prednje gume dime ili ne, ali ako se dime, onda je uglavnom prekasno. Iz kruga u krug morate pažljivo da napipavate tačke kočenja.”

Za predstojećih šest trka na tri različite konfiguracije Tempelhof aerodroma Rast će se još pripremati u simulatoru Audi sporta u Nojburgu na Dunavu.

U ispunjavanju dva paralelna DTM i Formula E programa, njega očekuje 12 trka u samo 23 avgustovska dana i to je po sebi dovoljno impresivno. Međutim, to nije sve: Audi mu planira i startove u Nirburgring endurans seriji!

Prvu rundu dugoprugaškog prvenstva on je već vozio 27. juna. Na četvoročasovnoj trci Adenauer trofej partneri u “audiju R8 LMS GT3” bili su mu DTM (i buduće Formula E) kolege Niko Miler i Robin Frajns. Postava je klasifikovana kao četvrta u klasi i apsolutno.

“Još nikad nisam vozio toliko mnogo trka za tako kratko vreme”, komentarisao je Rast. “Najvažnije će biti da dobro upravljam svojim vremenom, da imam plan kada gde moram da budem. Nama vozačima potrebno je i malo odmora da bismo se oporavili od trka.”