Novi DTM: Tri sekunde brži od GT Masters, osam sekundi sporiji od Klase 1

Foto: Juergen Tap (Hoch Zwei)

Kad već nije mogao da ostane veran pravilniku Klase 1 i da se održi kao siluetna turing serija, DTM ima za cilj da postane najbrži GT3 šampionat na svetu i svoj Balans performansi definisaće u skladu s tom namerom.

Kada je 2020. organizator nemačke tradicionalne serije planirao prelazak na GT3 platformu, postojao je plan da se automobili te specifikacije učine performantnijim i pređu na standard u to vreme nazvan GT Pro.

Međutim, proizvođači GT3 automobila nisu imali ni najmanje volje da dodatno ulažu u njihov razvoj, pa je kao jedino rešenje za izdvajanje od ostalih GT3 šampionata bilo da DTM primeni drugačija rešenja u postavljanju Balansa performansi.

Konačni balans performansi za prvu DTM sezonu po GT3 tehničkim pravilima tek treba da bude određen, a za taj deo posla pobrinuće se AVL rejsing, kao partner organizatora serije.

Ipak, prošlonedeljni test na Hokenhajmringu dao je naznake o tome kakva se vremena krugova mogu očekivati kada takmičarska sezona zaista bude startovala u junu u Monci.

AVL je na osnovu simulacija za Hokenhajm predvideo test krugove od 1:37 i prognoza nije bila loša: vremena osmorice od 18 vozača bila su tri desetinke iznad ili ispod te granice.

Već prvog dana je Maksimiijan Gec u “mercedesu-AMG GT3” vozio 1:36.590 i nadmašio vreme prošlogodišnje ADAC GT Masters pol-pozicije za 2,6 sekunde.

A apsolutno najbrži krug na Hokenhajmringu izvezao je Lukas Auer, takođe u “mercedesu”. Njegovih 1:36.153, postignutih drugog i završnog dana sesije, bilo je pune tri sekunde brže od pol-pozicije na prošlogodišnjem GT Masters trkačkom vikendu na istom mestu.

S druge strane, DTM GT3 automobili su se pokazali otprilike 8 sekundi po krugu sporijim od visokoperformantnih sprava Klase 1, čija je epoha trajala samo dve godine. Istini za volju, ti automobili – u suštini prototipovi – imali su 50% veći aeropotisak.

Generalno, trenutni parametri Balansa performansi stavljaju DTM timovima na raspolaganje motore koji oslobađaju od 560 KS do 590 KS (bez ikakvih intervencija, oni su sposobni za oko 600 KS). To je značajno veća vrednost od one na koju mogu da računaju učesnici u serijama poput GT Masters i GT Svetskog čelendža, gde je limit na 520 do 530 KS.

Navedeno omogućuje činjenica da za DTM dosad nije prijavljen nijedan “porše 911 GT3 R”. Taj automobil dobacije samo do 520 KS, pa se u serijama koje promoviše organizacija Stefana Ratela (SRO) performanse konkurentskih modela svode na niži nivo, kako bi se neutralizovala ograničenja u snazi “poršea”. DTM to zasad ne mora da čini.

DTM BoP predviđa da automobili voze na minimalnoj težini koju predviđa FIA homologacija. Timovi se na Hokenhajmringu nisu mnogo trudili da taj minimum i dostignu. Njihova vozila nosila su i različite merne instrumente, pa su bila teža od onoga što bi im DTM BoP dopustio.

Delom se odlična vremena krugova u Baden-Virtembergu mogu pripisati i Mišlen pneumaticima, poznatim po tome što obezbeđuju snažno prianjanje. ADAC GT Masters koristi gume konkurentskog Pirelija.

Dalje, svi “audi” automobili vozili su bez restriktora. “Mercedesi” su imali restriktore, ali minimalnih dimenzija, pa se i kod klijenata fabrike iz Štutgarta išlo do limita.

Photo: Juergen Tap (Hoch Zwei)

Faktor je bila i temperatura, koja je primera radi u sredu iznosila samo 4 stepena Celzijusa, objasnio je Mihael Rezl, direktor takmičenja šef tehnike u krovnoj organizaciji ITR: “Ipak smo tek u aprilu, to znači da su temperature niske, što pogoduje automobilima i pozitivno se odražava na snagu motora i na celokupnu sliku.”

“DTM nastoji da bude najbrža GT3 serija”, nastavio je Rezl. “Naš Balans performansi je tako postavljen da automobili budu što je moguće performantniji kako bi pokazali svoju klasu. Međutim, nismo pravili poseban BoP koji bi omogućio veliku brzinu na Hokenhajmu, niti išta slično. Zamisao je bila da timovima damo dobru osnovu za početak testiranja.”

“Mi najradije ne bismo koristili ni restriktore, ni BoP. Ali, u našem je interesu da automobili budu što je moguće međusobno bliži, to pozitivno deluje i na mentalni aspekt vozača. Zato i jesmo uveli BoP na ovaj test.”

Hokenhajm je poslužio za prikupljanje što više podataka kako bi se odredio definitivan Balans performansi za prvu DTM sezonu po GT3 pravilima.

Već na drugom i poslednjem predsezonskom testu na Lauzicringu, na snagu će stupiti BoP čiji će parametri manje biti prilagođeni testiranju i biti bliži takmičarskoj verziji koja će u junu biti primenjena na prvoj rundi serije u Monci. DTM organizator ipak obećava da će nastojati da automobile ne usporava, odnosno da će im omogućiti da dođu što bliže svom “prirodnom” maksimumu.