Hjundai postava za WTCR: Tarkvini, Mihelis, Verne i Engstler voze nove “elantre”!

LAT Images © 2021 Richard Dole

Hjundai motorsport odredio je takmičarsku postavu za Svetski kup turing automobila 2021.

Kvartet čine biši šampioni serije Gabrijele Tarkvini i Norbert Mihelis, mlada nada Luka Engstler i novajllija u ekipi Žan-Karl Verne.

Njima će na raspolaganju stajati potpuno novi automobil. Šampionski “i30 N TCR” završio je svoju epohu u WTCR konkurenciji i na stazama ove serije naslediće ga potpuno nova “elantra N TCR”. Drugačije rečeno, hečbek je ustupio mesto klasičnoj troprostornoj limuzini.

Model je opremljen potpuno novim 2-litarskim turboprehranjivanim motorom, a sva četvorica vozača bila su uključena u njegov razvoj.

Takmičarske dužnosti poverene su italijanskom BRC rejsingu, za koji voze Tarkvini i Mihelis, i bavarskom Likvi moli timu Engstler, čije će boje braniti Verne i Engstler.

Tarkvini tvrdi da još od šampionske 2018. godine nije bio spremniji za WTCR start: “U ono vreme bio sam uključen u razvoj “i30 N TCR”, a ove sezone testirali smo “elantru N TCR” još od prošlog leta i to bi trebalo da se pokaže u performansama na stazi kada trkanje počne. Svake godine je WTCR konkurencija veoma jaka, zato može da načini veliku razliku ako imate ikakvu prednost nad drugim vozačima. Mislim da naše iskustvo s testova pokazuje da tu prednost imamo.”

Mihelis je 2020. bio daleko od odbrane titule i sada se nada revanšu: “Prošle sezone sam imao #1 na svom automobilu i prvi cilj mi je da povratim taj broj. Posle testova s “elantrom” ubeđen sam da možemo da nastavimo s uspesima kakve smo postizali s “hjundaijem i30 N TCR”. Sarađujući s inženjerima shvatio sam koliko je truda i koliko znanja iz protekle ri godine uloženo u projekat novog automobila. Kao vozač, imam prednost trogodišnjeg učešća u WTCR s BRC timom i Gabrijeleom kao kolegom, trebalo bi da imamo sjajnu kombinaciju.”

Engstler je prošle godine vozio prvu punu WTCR sezonu i spremno priznaje da rezultati nisu bili na željenom nivou: “Ipak, i ekipa i ja smo naučili mnogo toga što ćemo moći da iskoristimo kad ponovo počnemo da se trkamo. Samo dve nedelje po završetku prošle sezone ponovo sam počeo da treniram, potpuno usredsređen na 2021. Tokom testova, “elantra N TCR” je postajala sve bolja svaki put kada bismo izašli na stazu, a planiramo još testiranja pre prve trke. Svi vozači Hjundaija imaće tempo na Nirburgringu!”

Hjundai je Vernea najpre regrutovao kao test i razvojnog vozača “velostera N ETCR” i bilo je logično da će njegov pobednički i šampionski pedigre iskoristiti i u klasičnoj svetskoj turing seriji.

“Bilo mi je lako da se odlučim kada se pojavila prilika da se trkam za klijentski tim Hjundai motorsporta u Svetskom turing kupu. Hjundai modeli su godinama spadali u najbrže u TCR kategoriji, to se vidi po broju pobeda koje su klijenti u njima postigli. Meni je ekipa nova, a auto je nov svima. Bilo je od neverovatno velike pomoći što sam bio uključen u njegov razvoj, i kako bih dodatno razumeo “elantru” pre prvih trka, ali i kako bih što pre počeo da radim s Likvi moli timom Engstler i njegovim inženjerima”, kazao je Francuz.

Verne je prošle godine vozio za Tim Mulzan i osvojio WTCR Trofej namenjen najboljem nezavisnom učesniku šampionata, a u apsolutnom plasmanu bio je treći.

Raspon godina Hjundaijevih WTCR musketara posebno je impresivan: Tarkvini ima 59, Norbi 36, Verne 33, a Engstler 21. Mladom Bavarcu to daje pravo da se ove godine takmiči i za FIA juniorsku vozačku titulu, namenjenu pilotu ne starijem od 24 godine, uz uslov da nema WTCC ili WTCR iskustvo stečeno pre 2019.

Iako je tokom 2020, pa i u međusezoni bilo spekulacija da će Hjundai zbog nezadovoljstva Balansom performansi i politikom takmičenja napustiti WTCR, brend je ipak ostao posvećen seriji, uz nadu da će se i “elantra” afirmisati kao pobednički model.

Šef Hjundai motorsporta Andrea Adamo obećava da će učiniti još kako bi se šanse za uspeh povećale: “Učinili smo sve što smo mogli da omogućimo našim klijentskim timovima da se ove sezone ponovo bore za WTCR titulu. Iz različitih razloga nismo bili zadovoljni prošlogodišnjim rezultatima, ali su naši timovi ranije bili veoma uspešni, pa smo rešili da to upotrebimo kao osnovu, umesto da ponovo krećemo od nule.”

“Naša četiri vozača i dva tima iz klijentskog trkačkog programa bili su uključeni u svaku fazu razvoja “elantre N TCR”, stekli su mnogo iskustva s automobilom i mogu odmah da ga iskoriste kada počne trkanje. Planirano je još testiranja pre prve trke na Nirburgringu kako bismo osigurali najbolji mogući početak sezone.”