Pafet: DTM trke će više ličiti na druge GT3 šampionate nego na stari DTM

Mercedesov trkač Gari Pafet izvorno nije nameravao da se vraća u DTM i trka u novoj GT3 epohi serije koju je u karijeri dva puta osvajao kada je bila (siluetno) turing takmičenje.

Tek je jedan relativno kasni februarski telefonski poziv pokrenuo niz događaja koji za rezultat imaju Pafetov povratak na mesto na kom je postigao najveću sportsku slavu.

Englez je bio fabrički DTM vozač Mercedesa tokom 15 uzastopnih godina, od 2003. do 2018. Taj period pokriva skoro sve sezone savremene DTM ere u kojima je Mercedes učestvovao (osim razdoblja od 2000. do 2002).

Pafet je za to vreme osvojio 23 trke, 48 podijuma i 17 pol-pozicija. Najsjajnija postignuća su mu titule iz 2005. i 2018, ova potonja stečena u poslednjoj Mercedesovoj fabričkoj DTM kampanji.

Kako je Trokraka zvezda napustila DTM da bi se u 2019. fokusirala na Formulu E, u nju je prešao i Pafet.

Vozio je za ekipu HWA, Mercedesovu “prethodnicu” u sveelektričnoj FIA formuli, a paralelno s tim, boje proizvođača iz Štutgarta branio je i u Interkontinentalnom GT čelendžu.

(Photo by Malcolm Griffiths / LAT Images)

Oba pomenuta programa trajala su samo jednu godinu. Pafetov poslednji takmičarski izlazak na pistu bio je nastup na 9 sati Kjalamija u novembru 2019, a potom je presedeo celu sezonu 2020.

U vreme zvaničnog zajedničkog predsezonskog DTM testa na Hokenhajmringu, 40-godišnji pilot okrio je da nije planirao da se vraća u DTM jer posle propasti pravila Klase 1 nije odmah bilo jasno kakav će tehnički pravac serija zauzeti i kakva će pravila usvojiti.

Međutim, Pafet je ostao dobro upamćen u Mercedesu, pa ga je Štefan Vendl, šef klijentskih trkačkih programa kuće, krajem februara obavestio o potencijalno praznom kokpitu jednog “mecedesa-AMG GT3”.

Bio je to automobil Mike motoršporta, s kojim je Pafet postigao dogovor i sada je jedan od sedmorice vozača koji će u renoviranom DTM predstavljati Trokraku zvezdu. Mercedes će fabrički podržati pet svojih klijentskih DTM postava, između ostalih i Pafetovu.

“Vremena je bilo vrlo malo”, objasnio je on. “Svakako mi ta ideja nije dugo stajala u glavi.”

“Pošto je DTM prošle sezone efektivno završio sa svojim dotadašnjim formatom, mislim da niko nije znao šta će se dalje događati s njim, hoće li opstati, kako će nastaviti kao serija. Nisam imao ambicije i planove da se vratim jer nisam znao kakva će to serija biti.”

“Ali, kako je serija tokom zime dobijala svoj oblik i kako su različiti brendovi počeli da pokazuju veće interesovanje, videli smo da su najavljeni neki vrhunski vozači i delovala je zanimljivije.”

“Pre nekih otprilike mesec dana pozvao me je Štefan Vendl i kazao da oni prijavljuju neke automobile za DTM, da postoji auto Mike motoršporta i da bi voleli da ja dođem i trkam se. I tako je to počelo.”

“U vreme tog poziva ja sam bio u Saudijskoj Arabiji, na trci Formule E kao rezervni vozač Mercedesa. U poslednjih nekoliko nedelja bilo je pomalo povuci-potegni dok smo pokušavali da sve dovedemo u red, ali konačno – evo nas.“

Sa 186 DTM startova u karijeri, Pafet će biti drugi najiskusniji vozač na ovogodišnjoj startnoj rešetki serije. Po tom kriterijumu, ispred njega je samo Majk Rokenfeler, šampion iz 2013. i ovogodišnji pulen Abt Audi tima.

Međutim, Pafet smatra da njegovo dosadašnje bogato iskustvo sa DTM siluetnim turing automobilima neće biti od velike koristi pri povratku u šampionat čija je aktuelna platforma zasnovana na GT3 tehnici.

“Mislim da generalno trkačko iskustvo u automobilskom sportu pomaže mnogo, bilo da je u pitanju DTM ili GT3, ili bilo šta drugo. Svako iskustvo koje steknete pomaže vam da napredujete. Međutim, što se tiče specifičnog iskustva za ovu sezonu, nisam siguran da ono mnogo vredi.”

“Ovi automobili nisu kao DTM automobili s kojima smo se ranije trkali. Trkanje će biti sličnije GT3 trkanju u drugim šampionatima nego DTM-u kakav smo imali. Gume su mnogo drugačije. Nisam siguran da će mi prethodno DTM iskustvo puno pomoći.”

1 Comment

  1. DTM should be series of BMW Auti 6and 8 aAlfa Romeo Gulia Porsche Panamera Etc Big Touring cars no again GT 3

Comments are closed.