Posle samo jedne godine: Aston Martin napušta DTM

Copy: R-Motorsport

Strepnje su se obistinile: tim R-Motorsport Aston Martin danas je objavio da napušta DTM, u kojem je proveo samo jednu sezonu.

Švajcarska ekipa bila je dragoceni treći brend za nemačku premijum turing seriju, kojoj se priključila 2019, popunivši prazninu nastalu odlaskom Mercedesa.

S licencom Aston Martina, tim je na startne rešetke izveo četiri “vantidž DTM” automobila, izrađena za rekordnih 90 dana, i vozačku postavu u sastavu: Pol di Resta, Dani Hunkadelja, Džejk Denis, Ferdinand fon Habzburg.

Tehnički partner u isporuci agregata bila je firma HWA, koja je ranije izvodila Mercedesovu fabričku DTM operaciju.

Debitantski tim, očekivano, nije mogao da performansama parira fabričkim ekipama Audija i BMW-a i u sezoni nije zabeležio nijedan top 5 plasman. Aston Martin je izostao sa zajedničke Super GT i DTM “Trke snova” na Fudži spidveju, što je objašnjeno željom da se ne gubi vreme koje je trebalo utrošiti u što bolje pripreme za 2020.

Na kraju godine, usledio je raskid sa kompanijom HWA, govorilo se da su četiri “vantidža” prodata i sumnjalo se da će se R-Motorsport pojaviti i na startu DTM sezone 2020. Postojale su pretpostavke o mogućoj saradnji s BMW-om, ali je sada i to palo u vodu.

”Preispitivanje našeg sportskog programa pokazalo je da želimo da za budućnost odredimo nove prioritete i da DTM angažman za nas više ne bi bio prikladan”, izjavio je direktor ekipe dr Florijan Kamelger.

“U kasnijoj fazi ćemo objaviti šta smo odlučili u vezi s našim sportskim programom 2020. Iskoristio bih ovu priliku da se posebno zahvalim Gerhardu Bergeru i DTM promoteru, Diteru Gasu i Jensu Markvartu, na zajedničkom delovanju u našoj debitantskoj sezoni. BMW je pogotovu bio partner od izuzetne pomoći.”

DTM sada za 2020. ima startnu rešetku kraću za četiri automobila, što će reći da u ovom trenutku može da računa na samo 14 učesnika predstojećeg šampionata.

Rešenje za ovu nezgodnu situaciju moglo bi da se pronađe samo ako su BMW i Audi voljni da reaguju povećanjem broja automobila posredstvom klijentskih postava. Audi od prošle godine ima takvu ekipu (WRT), a BMW još uvek ne.

To takođe znači da će DTM ove sezone imati samo dva aktivna brenda/proizvođača, što je prvi takav slučaj od 2011.