Prajning šesti različiti pobednik u DTM sezoni, na podijumu Rast i Šeldon van der Linde

Vozač ekipe Mantaj EMA Tomas Prajning pobedio je u drugoj DTM trci vikenda na Norisringu ispred vozača Šubert motorsporta Renea Rasta i Šeldona van der Lindea.

U današnjim kvalifikacijama najbrži je bio Rast koji je trku započeo sa pol-pozicije u svom “BMW-u M4 GT3”. Pored njega, kao i juče, iz prvog startnog reda krenuo je vodeći u generalnom plasmanu Prajning u “poršeu 911 GT3R”.

Sa trećeg mesta u trku je ušao aktuelni DTM šampion i Rastov timski kolega Šeldon van der Linde. Iza pobednika jučerašnje trke startovao je još jedan “porše” Laurina Hajnriha.

Sa petog mesta je krenuo njegov timski kolega Ajančan Guven, ispred “lambroginija hurakan” kojim upravlja Mirko Bortoloti.

Start trke je kasnio zbog protestanata koji su istrčali na stazu.

Rast je ostao vodeći kad je sprint počeo, dok su Šeldon van der Linde i Guven odlično startovali i dokopali su se drugog i trećeg mesta, dok je Prajning pao na četvrto, ispred timskog kolege Denisa Olsena, koji je startovao sa sedmi.

Kelvin van der Linde je takođe napredovao dve pozicije u Abt “audiju R8 LMS” i vozio se na sedmom mestu u prvoj trećini trke.

Bortolorijev timski kolega Frank Perera bio je pod istragom zbog guranja Marka Vitmana van granica staze u prvom krugu.

Dva Šubert “BMW-a” su se odvojila od konkurenata na startu i izgradili su prednost od oko dve sekunde u odnosu na pratioce i kontrolisali su trku do početka perioda promena guma.

Prvi od vodećih koji je obavio zamenu guma, bio je Prajning, koji se vratio na pistu u trenutku kada je David Šumaher udario i okrenuo na stazi “audi R8 LMS” Patrika Niderhauzera.

Šumaher se iz tog incidenta vratio na stazu tačno da se ispreči Prajningu, te je austrijski vozač izgubio dodatno vreme. Sin Ralfa Šumahera je potom odustao iz trke.

Krug kasnije, Šeldon van der Linde i Guven su obavili promenu guma, tako da se aktuelni DTM šampion vratio na stazu ispred Prajninga i uspeo je u nekoliko navrata da se odbrani i zadrži virtuelni drugo mesto.

Guven je imao u retrovizorima drugi Mantaj “porše” kojim upravlja Denis Olsen, nakon što je turski vozač izgubio vreme na promeni guma jer nije mogao da pokrene auto.

Rast je posetio garažu dva kruga posle timskog kolege i vratio se ispred konkurenata koji su menjali gume.

Na 27 minuta do kraja trke, Prajning je uspeo da pretekne Šeldona van der Lindea, a potom se probio, uz kontakt, pored Rasta u duelu za vodeću poziciju na 20 minuta do kraja trke. Oba preticanja su se desila u prvoj krivini.

Kelvin van der Linde je ostao nešto duže na stazi i nakon promene guma je uspeo da se nađe na virtuelno petom mestu. Guven je morao da odradi kazneni krug, jer su se na njegovom automobilu okretali točkovi dok je bio podignut zbog promene guma.

Ovo je otvorilo vrata Kelvinu van der Lindeu da se domogne četvrtog mesta. Južnoafrikanac se pomerao na kočenju za poslednju krivinu i dobio udarac od Bortolotija, zbog čega je bio pod istragom, ali nije mu izrečena nikakva kazna , jer je vratio poziciju Bortolotiju.

Prajning je kontrolisao trku do karirane zastave i doneo drugu pobedu Poršeu ove sezone. Rast je završio trku na drugom mestu, ispred timskog kolege Šeldona van der Lindea.

Bortoloti je stigao na cilj četvrti, ispred Kelvina van der Lindea, Denisa Olsena i Laurina Hajnriha. Guven, Maro Engel i Luka Štolc su kompletirali plasman prvih deset.

Pozicije koje donose poene su popunili Lukas Auer, Frank Perera, Marko Vitman, Rikardo Feler i Ardžun Maini.

Prajning je zadržao vođstvo u generalnom plasmanu sa 88 poena ispred Šeldona van der Lindea sa 78. Rikardo Feler je ostao trećeplasirani sa 61 poenom, bodovno izjednačen sa Marom Engelom na četvrtom mestu.

Sledeći DTM trkački vikend planiran je za 5. i 6. avgust, kada će nemačka premijum serija gostovati na legendarnom Nirburgringu.