Šeldon van der Linde predvodi dvostruku pobedu Šubert motorsporta na Norisringu

Vozač BMW-a Šeldon van der Linde slavio je na uličnoj pisti u Nirnbergu, ispred tiskog kolege Renea Rasta i vozača Poršea Denisa Olsena.

U kvalifikacijama na nemačkom autodromu se najbolje snašao aktuelni šampion Šeldon van der Linde, koji je trku započeo sa pol-pozicije. Vodeći u generalnom plasmanu Tomas Prajning, vozač Mantaj EMA “poršea 911 GT3R”, startovao je sa drugog mesta.

Njegov kolega po brendu Ajančan Guven je u trku ušao sa trećeg mesta, ispred Luke Štolca u “mercedesu AMG GT”. Iz trećeg startnog reda, startovali su Kelvin van der Linde, u “audiju R8 LMS” i Mirko Bortoloti u “lamborginiju hurakan”.

Šeldon van der Linde je zadržao prvu poziciju na startu, dok je Prajning pao na šesto mesto, ispred svog timskog kolege Olsena. Guven je napredovao na drugu poziciju, dok se Rast domogao trećeg mesta, nakon starta sa sedme pozicije.

U duelu za deseto mesto, Marko Vitman je udario Bortolotijev “lamborgini”, posle čega je dobio poruku da mora da propusti Italijana. Prilikom tog kontakta, mladi Tim Hajneman, vozač Toksport “poršea” je uspeo da pretekne Bortolotija, tako da je napredovao na deseto mesto kada je Vitman propustio Bortolotija.

Nakon prvih deset minuta trke, Hajnemanov timski kolega, Krisrijan Engelhart, parkirao je svoj “porše 911 GT3R” u garažu zbog oštećenja na automobilu.

U prvoj krivini, kontakt između Davida Šumahera i Luke Engstlera je za posledicu imao da je Engstler svoj “audi R8 LMS” parkirao pored staze, zbog čega je izašao sigurnosni automobil.

Na restartu, Šeldon van der Linde je i dalje kontrolisao trku, dok je Kelvin van der Linde pokušao da pretekne Renea Rasta, ali se trostruki DTM šampion žestoko branio i zadržao “audi” iza sebe.

U narednim krugovima desila su se dva incidenta u prvoj krivini. Najpre je Jusuf Ovega u pokušaju da pretekne Vitmana udario Bortolotija koje je bio ispred, te je u pokušaju izbegavanja incidenta, Vitman ostao zaglavljen i izgubio je pet pozicija.

Na sledećem prolazu kroz prvu krivinu, Klemens Šmit je Džeka Ejtkina poslao u zid, a zbog krhotina na stazi je sigurnosni automobil ponovo izašao na pistu.

Na drugom restartu trke raspored je ostao nepromenjen, a prvi vodećih na promeni guma bio je Kelvin van der Linde.

Južnoafrički vozač se na stazu vratio ispred konkurenata niže u poretku koji su već odradili obavezno stajanje.

Posle njega, u boksu se našao Prajning, ali mehaničari ekipe Mantaj nisu uspeli da pravilno pričvrste prednji levi točak, tako da se vodeći u generalnom plasmanu, nakon dodatne intervencije, vratio na stazu tek na 20. mestu.

Šeldon van der Linde i Rene Rast su promene guma obavili u naredna dva kruga i vratili su se na stazu na virtuelno prve dve pozicije.

Guven je poslednji od vodećih menjao gume i na izlazu iz pit lejna je bio virtuelni lider, ali je do kraja kruga izgubio pet pozicija, jer je na nezagrejanim gumama bio lak plen za Šeldona van der Lindea, Renea Rasta, Kelvina van der Lindea, Lukasa Auera i Denisa Olsena.

Olsen je napad na Guvena iskoristio da pretekne i Auera u prvoj krivini narednog kruga.
Na 17 minuta do kraja trke, nakon što su svi vozači obavili promenu guma, u duelu dva vozača Poršea, Laurin Hajnrih je zakačio zadnji kraj Hajnemanovog “poršea 911 GT3 R”.

Dva kruga kasnije, Frank Perera je učinio isto Hajnemanu, koji je dva kruga vozio sa zadnjim difuzorom koji je visio iza njegovog “poršea”, pre nego što se povukao iz trke.

Kelvin van der Linde je prijavio problem na menjaču 3 minuta pre kraja trke i morao je da odustane sa treće pozicije. Odustao je i Hajneman, ali i Luka Štolc i Jusuf Ovega.

Šeldon van der Linde je prvi prošao pored karirane zastave, ispred svog timskog kolege Rasta, dok je Olsen nasledio treće mesto. Lukas Auer je završio trku na četvrtom mestu ispred Guvena i Bortolotija i Mara Engela. Rikardo Feler, Marko Vitman i Laurin Hajnrih su kompletirali plasman najboljih deset.

Frank Perera, Tomas Prajning, Ardžun Maini, David Šumaher i Mik Vizhofer su takođe osvojili bodove.
Šeldon van der Linde je posle pobede na prvoj poziciji u generalnom plasmanu sa 61 poenom i izjednačen je sa Prajningom. Rikardo Feler je treći sa 59 poena, a Perera je četvrti sa 56 bodova.

Druga trka DTM vikenda na Norisringu se vozi sutra od 13.30.