Prvi čovek Aston Martina: Hondin motor u “vantidžu DTM”? Zašto da ne?

Poslednja vest o DTM angažmanu brenda Aston Martin i tima R-Motorsport ticala se rastanka švajcarske ekipe i kompanije HWA, koja je bila tehnički partner u poduhvatu i spremala je motore za četiri “vantidža DTM” u sezoni 2019.

Osim što je sada otvoreno pitanje ko će ekipi isporučiti i tjunirati motore za sezonu 2020, zanimljivo je doznati i šta engleski luksuzni premijum brend misli o svojoj debitantskoj DTM godini, u kojoj su najviši domašaji bila dva šesta mesta, bodovi u 10 od 18 trka i 14 vezanih krugova u vođstvu na Brends Heču.

Na ta pitanja odgovor je potražio nemački portal Motorsport-Total u razgovoru sa Endijem Palmerom, predsednikom Aston Martin grupe. Engleski inženjer i biznismen podvukao je crtu ispod DTM bilansa 2019, otkrio kakav je poslovni smisao učešća marke u nemačkoj turing seriji i kakvu je ulogu u svemu odigrao dr Helmut Marko.

Koliko ste zadovoljni DTM projektom?
“Za nas je ulazak u DTM istovremeno bio i prilika i rizik. Ušli smo u sezonu bez ikakvog iskustva iz prošlosti, a nismo imali ni automobil. Bilo je teško da se sve završi i spremi do prve trke na Hokenhajmringu i to je bio rizik. Sve je to moglo da krene strašno naopako. Ja sam zaista zadovoljan. Ne zato što su rezultati veličanstveni – oni nisu posebno sjajni. Stekli smo nešto bodova, ništa nismo osvojili, a nismo stajali ni na podijumu. Međutim, kako je to bila naša prva godina, nismo se ni izblamirali, čak smo neke ljude i iznenadili.”

Na primer na domaćoj trci na Brends Heču, kada je Pol di Resta potpuno neočekivano poveo na startu i potom branio prvu poziciju sve do odlaska u boks?
“Upravo tako. Dakle, potpuno sam zadovoljan prvom sezonom. E, sada ćemo videti kako će ići dalje, u drugoj sezoni. Naučili smo naše lekcije i nadamo se da ćemo iduće godine biti konkurentniji. Poželeo bih da koji put izađemo na pobedničko postolje.”

“Osim zbog trkanja, mi smo u DTM ušli zato što je Nemačka najveće automobilsko tržište u celoj Evropi. Za nas je to drugo najveće tržište posle Velike Britanije, a Nemcima je zaista teško prodati engleski automobil. To je otud što neki od najboljih automobila na svetu dolaze iz Nemačke. Apsolutno se može reći da je Aston Martin spasao DTM. A u našim automobilima se nalazi mnogo nemačkog inženjeringa. Pokušali smo da se pozicioniramo kao prijatelji nemačke automobilske branše i kao maloserijska alternativa nemačkim sportskim automobilima u luksuznom segmentu. Tu nema ničega čega bismo morali da se stidimo.”

“Toliko ljudi već vozi “porše”. Zašto oni ne bi mogli da se odluče za alternativu, ako žele ručno napravljeni automobil, pravo umetničko delo? Utoliko više što se oslanjamo na nemački inženjering i što pomažemo nemački automobilski sport. Pozicionirali smo se kao jasna alternativa, u tome nam DTM pomaže i zato s njim nastavljamo dalje.”

Kakve su veze Aston Martina i Mercedesa?
“Oni su vlasnici pet odsto našeg preduzeća. Strujna šema naših automobila potiče iz Dajmler-Benca, to važi i za V8 motor. Oni su za nas veoma važan partner.”

HWA je sprovodio Mercedesovu fabričku DTM operaciju, da li je u tom kontekstu postao i vaš partner?
“To je, iskreno rečeno, pre bila slučajnost. Tako nam se desilo i iza toga nije postojao nikakav koncept.”

Foto: R-Motorsport

Ti motori su jednostavno bili dostupni?
“Baš tako. Nismo znali da će Mercedes napustiti DTM, već nam je to saopštio Gerhard Berger. A nismo ni znali da R-Motorsport i HWA sarađuju. Ponekad se događaju srećne slučajnosti.”

Da li biste prihvatili Hondin motor u jednom “aston martin” DTM automobilu? Ta ideja je postojala.
“U Formuli 1 smo prihvatili da nam oni budu partner u motorima, zašto ne bismo i u DTM-u? Mi smo firma koja proslavlja lepotu automobila. Da smo Ferari, verovatno bismo proslavljali motore, ali se kod nas radi o estetici. Motor mora da ispuni svoju svrhu i da dobro zvuči. Ako bi Honda bila mogućnost, to nam ne bi štetilo, već bi verovatno bilo u redu.”

Kako je uopšte nastao ovaj DTM projekat?
“Mislim da je sve počelo u padoku Formule 1. Berger je uvek tamo, R-Motorsport je bio prisutan zbog projekta “valkira”, Aston Martin je ionako tamo, jer igramo ulogu kod Red bul tima. A Helmut Marko nas je sve spojio. Okidač su – kako to često biva – bili stalni razgovori u padoku.”

I tako ste zamoljeni da R-Motorsportu date Aston-Martin licencu pod kojom se takmiči?
“Vidite, R-Motorsport je uspostavio poslovni model i obratio nam se. I, po običaju, to je potrajalo, o svemu smo razgovarali nekoliko meseci. Već smo bili nervozni jer su vremenski okviri bili tako tesni, ali je naš upravni odbor odlučio da podrži projekat. U firmi kakva je naša veoma je važno da svi stanu iza toga, jer se to odražava i na prodaju, a tiče se i tehnologije automobila.”

Kakvu ulogu igra R-Motorsport za Aston Martin? Sličnu kao Prodrajv Dejvida Ričardsa, koji je odgovoran za Aston Martin rejsing projekat?
“Tačno, to je apsolutno isto. Ja to vidim kao neku vrstu trijumvirata – Red bul, Prodrajv i R-Motorport. Zahvaljujući tom trijumviratu možemo da igramo ulogu u svakoj disciplini auto-sporta, i to na vrlo efikasan način Prodrajv je veličanstven, on nam je već dugo partner u GT4, GT3 i GTE kategorijama. Momci iz R-Motorsporta ostaju naš partner u Valkira projektu, aktivni su u Blanpan seriji i naravno u planiranoj kup seriji. A s Red bulom sarađujemo u Formuli 1 i na Valkira projektu. Mi smo prilično mala firma i ne možemo sebi da priuštimo da sve radimo sami.”

Za razliku od, na primer, Audija?
“Tačno. Oni vrlo uredno mogu sve da izvedu sami i ne treba im nikakva pomoć. Mi, s druge strane, zavisimo od partnerstava. A ispunjenje svakog zadatka iziskuje drugačija sredstva.”

“Zašto nema fabričkih vozača Aston Martina u DTM timu?
“Siguran sam će do toga vremenom doći. R-Motorsport je tražio i želeo najbolje raspoložive vozače. Bilo je vremena kada su koristili i naše – Aleks Brandl je neko vreme vozio za njih u Blanpan seriji. Mislim da će se vremenom biti više podudaranja vozača. Mi pokušavamo da oformimo pul vozača za različite serije, međutim podržavamo i pilote poput Džejmi Čedvik (prvakinja W Serije – prim.). Rado bih je video u Formuli 1, ona je s nama potpisala ugovor o GT nastupima. U okviru našeg trijumvirata imamo širok pristup vozačima i pristup mnogim talentima.”

“U prvoj godini smo ljudima iz R-Motorsporta kazali: ‘tražite sebi najbolje vozače’. Naravno, i mi smo dali nekoliko predloga. Moj pristup našim timovima je takav da njima prepuštam rukovođenje. Ako se fabrike u to umešaju, onda se u okruženju pojavi i ego. Ja nisam stručnjak za automobilski sport i bolje je kada timovi sami sebe vode.”

Dokle važi vaš ugovor s R-Motorsportom za DTM program?
“Ne postoje vremenski okviri, tome pristupamo od godine do godine. Zapravo bih kazao da morate da budete najmanje tri godine u nekoj seriji da biste bili konkurentni. Dakle, videćemo. Radovao bih se ako u iduće tri godine postanemo kandidati za podijum.”

Da li vas DTM projekat nešto košta, dopunjujete li budžet ekipe u određenoj meri?
“Da, pomažemo u promociji cele stvari. DTM za nas nije besplatan, ali je veoma dragocen.”