U Red bul Holdenu isprobali “F1/DTM volan”, pa odustali od njega

Foto: VUE Images / Red Bull Content Pool

Ekipa Red bul Holden rejsing ugradila je “F1/DTM” volan u jedan od svojih “komodora” na otvaranju Sendaun 500 runde Superautomobila, da bi potom odlučila da ga ovog takmičarskog vikenda ipak više ne upotrebljava.

U pitanju je za seriju nekarakterističan volan koji nema klasičan, manje-više okrugli oblik, već mu nedostaju “gornji” i “donji” deo (na fotografiji), pa nalikuje onome što se viđa u jednosedima ili DTM automobilima.

“F1/DTM” volan bio je instaliran u “holden komodor” sa startnim brojem 888, kojim na Sendaunu pilotiraju Džejmi Vinkap i Krejg Launds.

Dvojica bivših šampiona Superautomobila (Vinkap sedam titula, Launds tri) isprobala su ga tokom dva treninga u petak, a onda su se vratila na konvencionalan volan s kojim će izvesti ostatak pretposlednje runde šampionata.

Drugi Red bul “holden komodor”, s posadom Šejn van Gisbergen – Gart Tander imao je standardni upravljač od početka Sendauna 500, trke koja ujedno zatvara enduro fazu najznačajnijeg prvenstva u Australiji.

Džejmi Vinkap je kazao da je proba donela uglavnom pozitivne rezultate i da će “F1/DTM” volan biti dalje isprobavan u budućnosti.

“Mi stalno dobijamo nove delove,” objasnio je on. “Na većini rundi imamo pola tuceta novih delova na našem automobilu, a jedan od njih je ovog vikenda volan. To se vidi i uvek je zabavna tema za priču.”

“Radimo na njemu poslednja tri ili četiri meseca, pokušavamo da izvedemo nešto malo lepše, da dugmiće razmestimo na bolje pozicije.”

“Launds se u petak ujutru okrenuo s takvim volanom, pa je i to isprobano. Malo nas je brinulo to što nemamo dno i vrh i kako ćemo se snaći u takvoj situaciji.”

“Možda ćemo morali da to još jednom isprobamo na stazi Simons plejns, kao i da bismo ispitali kako sve funkcioniše na ukosnici, ali je definitivno poboljšanje.”

“Takav volan nećemo voziti ovog vikenda, ali je dobro što smo s njim prešli određenu kilometražu.”

Vinkapov partner na enduro rundama, Launds je primetio da je novi volan dobar za vožnju, ali da njemu samom komplikaciju predstavlja da upamti gde se nalazi koje dugme, jer je navikao na standardnu postavku na upravljaču.

“Pošto se mišićna memorija oslanja na konfiguraciju starog volana, najteže je da znate koje dugme treba da pritisnete i da najzad pritisnete ono pravo”, dodao je Launds.