R-Motorsport traži dozvolu da testira “aston martin” i u toku DTM sezone

Švajcarski R-Motorsport najavio je da će od DTM organizatora tražiti posebno odobrenje da svoje “aston martine” testira i u toku sezone, kako bi nadoknadio manjak vremena na stazi u odnosu na konkurentske brendove BMW i Audi.

Operacija koja se sprovodi u saradnji s nemačkim timom HWA, a pod licencom engleskog luksuznog premijum brenda, izvela je prve testove svog debitantskog “vantidža DTM” početkom marta na autodromu Heres.

Ekipi slede još tri test dana na Eštorilu, u periodu od 27. do 29. marta, a rok za homologacije ističe 1. aprila, posle čega je “zamrznut” razvoj DTM automobila.

Finalni test u organizaciji promotera serije biće održan od 15. do 18. aprila na Lauzicringu, dok sezona startuje rundom na Hokenhajmringu, u terminu od 3. do 5. maja.

Kako bi ispunio kvotu dopuštenih probnih dana, R-Motorsport će neke od svojih testova morati da smesti u vreme trajanja takmičarske sezone, što nije normalna DTM praksa. Da bi to izvela, ekipa je u obavezi da traži dopuštenje organizatora serije, ali i saglasnost rivalskih brendova, Audija i BMW-a.

Konkurentski nemački proizvođači testirali su svoje nove modele sa turboprehranjivanim motorima tokom šest dana prošle godine, na Eštorilu i Heresu, a ove godine iskoristili su još po tri dana za probe.

Iako je Aston Martin operacija postavljena na noge, a auto stvoren u izuzetno kratkom roku, on nije bio gotov dovoljno rano da bi toliko vremena proveo na stazi, a to će ekipa pokušati da kompenzuje tokom sezone.

Može da se desi da će tih dan ili dva pasti u toku sezone, raspored je jednostavno takav”, kaao je dr Florijan Kamelger, šef R-Motorsporta za Motorsport.com.

“Audi i BMW već imaju znanje koje mi na testovima tek sada prikupljamo. Svakako ćemo učiniti sve da te test dane izvezemo, i to u istom broju u kojem su to već učinili BMW i Audi.

Apsolutno pretpostavljamo da će nam BMW i Audi to odobriti, jer sve drugo ne bi bilo baš sportski.”

Iz Audija je već stigla i reakcija, koja se najbolje da opisati kao uslovna saglasnost. Proizvođač iz Ingolštata neće sprečavati DTM organizatora da odobri dodatne test dane R-Motorsportu, osim ako se “vantidž DTM” pokaže konkurentnijim nego što se očekuje.

Predstavnik brenda sa četiri prstena objasnio je da kuća želi da se na ravnopravnoj osnovi nadmeće sa suparnicima.

DTM tehnički komesar Gordijan van Šoning kazao je da će R-Motorsportu biti dozvoljeno da podnese zahtev za promenu već homologiranih komponenti i posle 1. aprila, ali samo ako se izmene tiču poboljšanja pouzdanosti automobila.

Ako otkrijete da niste u stanju da dobro izvedete hlađenje, ili ako se nešto neprekidno kvari, možete zahtevati promenu kod Nemačkog saveza motornog sporta.”

“Taj zahtev zatim pokazujemo ostalim proizvođačima i ako on nije povezan s performansama i zaista se radi samo o izdržljivosti, takve stvari mogu da se menjaju. Ne želimo da jedan proizvođač cele godine ima probleme.”