Rast najbrži za kraj testa, sad se čeka Spa-Frankoršamp

Audi superstar Rene Rast zabeležio je najbrži krug četvrtog i poslednjeg dana kolektivnog DTM testa na Nirburgringu i time je stavio tačku na neobičnu i potresima ispunjenu predsezonu tradicionalnog nemačkog prvenstva.

Dvostruki i aktuelni DTM prvak je već u prvom satu današnjeg programa štopericu zaustavio na 1:19.028, što ga je smestilo na čelo poretka i tu je ostao do završetka popodnevne sesije.

Na drugoj i trećoj poziciji četvrtak su završili BMW trkači Timo Glok (+0.165) i Džonatan Aberdin (+0.202). Veći deo današnjeg testa održan je po suvom vremenu, a situaciju je nakratko izmenio laki pljusak u popodnevnim satima.

U poređenju s vremenima postizanim cele nedelje, ovaj Rastov najbrži krug je na kompletnom testu apsolutno treći. Od njega su brži bili samo Ferdinand Habzburg i Niko Miler, koji su svojih 1:18.911 i 1:18.944 izvezli u sredu.

Samo su ova dva vozača “audija RS 5 DTM” uspela da na pisti u Ajfelima probiju granicu od minuta i 19 sekundi za krug. Rast je prišao blizu, a jedini BMW rezultat u toj zoni postigao je Šeldon van der Linde – 1:19.070, takođe u sredu, što ga je smestilo iza tri “audija”, ali učinilo najbržim pilotom Bavarskih motornih radionica na Nirburgringu.

Pozicije od četvrte do šeste danas je okupirao Audi, u poretku: Majk Rokenfeler (+0.258), Robin Frajns (+0.347), Niko Miler (+0.400).

Povratnik u DTM i BMW novajlija Lukas Auer rangiran je kao sedmi (+0.448), tik ispred kolege po brendu Roberta Kubice (+0.465) u klijentskom ART GP automobilu. Poljak je danas prešao 146 krugova, od je kojih najbrži postavljen u simulaciji kvalifikacija i predstavlja i njegov lični najbolji rezultat na testu (1:19.493).

WRT audi RS 5 DTM

Iznenađujući DTM test debi Harisona Njuija završen je solidnim devetim mestom u poretku dana (+0.733). Sin Adrijana Njuija imao je pun test dan na raspolaganju i izvezao je 140 krugova, a svoj angažman objasnio je ovako: “U poslednjem trenutku su me kontaktirali i sledovao mi je dug put do Nirburgringa. I bilo je više nego vredno truda!”

Poredak četvrtka zaključili su Loik Dival (1.017), koji je ipak stupio u akciju, te WRT Audi privatnici Fabio Šerer (+1.373) i Ferdinand Habzburg (+2.106).

Dival je skupio snagu da uprkos bolovima zbog nedavnog preloma ključnjače ponovo izađe na pistu. Francuz je popodne izvezao nekoliko dužih tura, ukupno 39 krugova. Kad se tome pridoda i 29 krugova pređenih u utorak ujutru, dobija se najmanja distanca od svih trkača koji su vozili test – samo 68 krugova.

Na stazi se u “BMW-u M4 DTM” danas pojavio i Filip Eng, ali je prešao šest instalacionih krugova i nije zabeležio vreme.

U četvrtak je najviše krugova izvezao Aberdin (166), sledili su ga Rast (165), Glok (161) i Auer (154).

Na celom testu najvredniji je bio Majk Rokenfeler. Bivši šampion serije sprovodio je i svoj i program povređenog timskog kolege Divala, pa je kompletirao čak 569 krugova! Upoređenja radi, nijedan drugi fabrički vozač nije izvezao više od 400. Ali, zato je privatnik Kubica apsolutno drugi po kilometraži sa 541 pređenim krugom u četiri dana.

ART Grand Prix, Robert Kubica, BMW M4 DTM

Svi trkači Audija prevalili su ukupno 1.964 kruga, BMW pilotima je pošlo za rukom 1.734, u šta se ne računa po šest instalacionih krugova Marka Vitmana i Filipa Enga. S aspekta pouzdanosti, automobili iz Minhena dostigli su one iz Ingolštata.

Proizvođačima, ekipama i pilotima sada preostaje još sedam nedelja za poslednje finese na trkačkim automobilima, a zatim će na Spa-Frankoršampu sezonu otvoriti prva od devet predviđenih rundi prinudno skraćenog šampionata 2020. U periodu malo dužem od tri meseca biće upriličeno devet takmičarskih vikenda i 18 trka.