I Njui vozi na Nirburgringu

WRT audi RS 5 DTM

Iznenađenje poslednjeg, četvrtog dana DTM testa na Nirburgringu predstavlja izlazak Harisona Njuija na pistu u kokpitu klijentskog WRT “audija RS 5 DTM”.

Britanac ima slavno prezime – njegov otac je čuveni F1 dizajner Adrijan Njui, koji je u prebogatoj karijeri potpisao nekoliko šampionskih automobila Vilijamsa i Red bul rejsinga.

Mlađi Njui za sobom ima karijeru u jednosedima, prošao je F4 i F3 kategorije, a prošle godine je nastupao u japanskoj Super Formuli. Nisu mu strani ni trkački automobili s krovom, koje je vozio u LMP2 i GT4 kategorijama.

Harison se danas na Nirburgringu pojavio u WRT automobilu koji je dosad vozio Ferdinand Habzburg, a ovaj je zajedno s timskim kolegom Fabiom Šererom pilotirao test vozilom Audija.

Prema rečima portparolke belgijskog Test angažman 21-godišnjeg pilota jeste i ostaje samo to – test angažman: “Imali smo priliku da ga iskoristimo i to smo i učinili.”

WRT ima takvu priliku jer poseduje slobodan auto: Ed Džons, njegov treći vozač za DTM sezonu 2020. “zaglavljen je” u Dubaiju i nije mogao da doputuje na test u Ajfelima.

Potvrđeno je da Njui ne može da se nada DTM trkačkom sedištu u dolazećoj godini, belgijski trio nedvosmisleno i dalje čine Habzburg, Šerer i Džons. Mladi Englez još nema ugovor za 2020. godinu i ovaj test za klijentski Audi tim samo mu je prilika da se održi u igri pre eventualnog ostanka u Super Formuli.

Kao klijentski tim, WRT sme da izvede dva automobila na test u okviru istog dana. Ta prilika je partnerskim ekipama proizvođača uskraćena i zato njihovi vozači dele automobile.

Izneta je i pretpostavka da je Njui platio današnji debi u DTM automobilu, što je kombinacija koja Belgijancima u pandemijskoj krizi sigurno odgovara.

Šererov WRT “audi” u sredu je imao tehnički defekt, pa ni danas nije u akciji. On je zamenjen test vozilom, pa Belgijanci ipak imaju na raspolaganju dva vozila za završetak testa.

Njui je u četvrtak pre podne izvezao 45 krugova, najbrži je iznosio 1:19.761 i to ga je smestilo na pretposlednje, osmo mesto u klasifikaciji sesije. Za liderom Reneom Rastom kasnio je 733 hiljadita dela sekunde.