Sedam DTM i petnaest Super GT automobila na zajedničkoj trci na Fudžiju

Sedam DTM automobila učestvovaće na “Trci snova”, zajedničkom takmičenju nemačke serije i japanskog Super GT šampionata na Fudži spidveju.

Promoteri ovih prvenstava trudili su se da obezbede što je moguće više učesnika za novembarsku trku, ali zbog logističkih ograničenja u Japan nije bilo moguće dovesti kompletan DTM vozni park od 18 automobila.

Početne najave govorile su o 12 ili čak 14 DTM vozila u prvom zajedničkom nastupu, ali su se ispravnim pokazale skorašnje procene koje su predviđale njih šest do deset.

Među gostujućom tehnikom biće četiri „audija RS 5 DTM“ – od kojih jedan privatnički, belgijske ekipe WRT – i tri „BMW-a M4 DTM“. Detalji o tome koji timovi i vozači idu na Fudži biće objavljeni na završnoj DTM rundi na Hokenhajmringu, početkom oktobra.

Od Audijevih pilota za start je veoma zainteresovan šampion Rene Rast. Puleni Ingolštata Niko Miler i Robin Frajns svakako neće voziti u Japanu, jer se istog vikenda (22-24. novembar) vozi i runda Formule E, u kojoj su obojica angažovani.

Loik Dival je ozbiljan kandidat Audija za Fudži jer je vozio Super GT šampionat od 2006. do 2012.

Promoter novembarske trke zainteresovan je da u jedan od „audija“ smesti japanskog vozača. Audi je zastupljen u slabijoj Super GT klasi, GT300, u kojoj njegove boje brani lokalni tim Hitocujama rejsing (ekipa koja će prijaviti dva automobila za WTCR rundu na Suzuki).

Što se tiče BMW-a, njegov ove sezone najuspešniji DTM trkač Marko Vitman bio bi logičan izbor za Fudži start, a i izrazio je želju da tu trku vozi. Visoku reputaciju u Japanu uživa i Timo Glok, nekadašnji fabrički pilot Tojota F1 tima.

R-Motorsport Aston Martin već je ranije objavio da nijedan njegov automobil neće gostovati u Japanu, jer je švajcarskoj ekipi cilj da što bolje pripremi svoje „vantidže“ za sezonu 2020.

Na startnoj rešetki na Fudži spidveju naći će se i svih 15 Super GT automobila GT500 klase, pa će ukupan broj učesnika biti 22.