Skraćene distance DTM trka na Monci

Foto: Gruppe C Photography

DTM organizator skratio je trke prve runde serije u Monci sa 55 na 50 minuta kako bi izbegao opasnost da automobili u završnici ostanu bez goriva.

Trkački vikend u Monci biće vožen od 18. do 20. juna i prvi je u istoriji serije u kom će glavnu ulogu imati GT3 mašinerija.

Takođe, to je prvi dolazak tradicionalnog nemačkog šampionata u Moncu. “Hram brzine” od 5,792 kilometara četrdeseta je staza na kojoj će biti održane DTM trke. Bio je na originalnom programu 2020, ali je odlazak u Italiju tada otkazan zbog pandemije virusa korona.

DTM je u međusezoni odustao od pravila Klase 1 i pretrpeo je ozbiljne izmene uoči takmičarske 2021. godine, ali je zadržao jednu od odlika svog sportskog pravilnika: dve trke za vikend, trajanja 55 minuta + 1 krug.

Međutim, nedavno je Valkenhorst BMW tim izrazio zabrinutost da GT3 automobili neće moći da pređu tu distancu u Monci, zato što se veliki deo kruga vozi punim gasom i gorivo se ekstremno troši.

Prosečne brzine GT automobila na pisti severno od Milana iznose blizu 200 km/h, a maksimalna prelazi 280 km/h. Prognoza ekipe gasila je da će do cilja nedostajati ne nekoliko kilometara, već nekoliko krugova.

Dodatno, DTM se odlučio za “agresivan” Balans performansi kako bi se pozicionirao i prikazao kao najbrža GT3 serija na svetu. Otud nije bilo volje da se promeni BoP i primeni neko od tehničkih rešenja da bi se potrošnja smanjila.

Svestan problema, organizator serije skratio je oba italijanska sprinta na po 50 minuta i izbrisao onaj dodatni krug. To bi trebalo da omogući vozačima da stignu do karirane zastave ne pribegavajući neataktivnoj vožnji kojom bi štedeli benzin.

Predstavnik DTM promotera Frederik Elzner izjavio je: “DTM je 2021. sinonim za moćne GT trkačke automobile, otvoreno takmičenje vozača svetske klase i spektakularne trke. To je prioritet. Zato idemo na sigurno i u svetlu promenjenih pravila i premijere na ovoj jedinstvenoj i brzoj stazi, prilagodili smo trajanje trka.”

Ovogodišnji DTM treba da ima osam rundi, ali je samo sedam potvrđenih datuma. Prestižna runda na Norisringu odložena je na neodređeno vreme zbog pandemije i pratećih ograničenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*