U vođstvu od početka do kraja trke: Frank Perera trijumfovao na Ošerslebenu

Najstariji vozač na stazi i predstavnik ekipe SSR performans, Frank Perera pobedio je u prvoj trci DTM sezone ispred novajlija Tima Hajnemana i Džeka Ejtkina.

Na povratku serije na autodrom Ošersleben, u kvalifikacijama gde je prvih 24 vozača stalo u sedam desetinki, najbrže vreme postavio je Perera, koji vozi “lamborgini hurakan GT3”.

Iza njega je u trku ušao Ejtkin, vozač ekipe Emil Frej rejsing, za volanom “ferarija 296 GT3”. Treći je startovao Pererin timski kolega i četvrtoplasirani u generalnom prošle sezone, Mirko Bortoloti. Sa Italijanom je iz drugog startnog reda krenuo kolega po brendu iz ekipe Graser Mik Vizofer.

Peti je u trku ušao Rikardo Feler, vozač ekipe ABT sportslajn i Audija, a aktuelni šampion Šeldon van der Linde započeo je trku tek sa 19. mesta.

Bortoloti je na startu uspeo da se probije na drugo mesto, dok je Feler prešao na treće. Ejtkin je pao na četvrto mesto, ispred Hajnemana, vozača Poršea ekipe Toksport WRT i dvostrukog šampiona DTM Trofej takmičenja, koji se probio na peto mesto.

Hajneman je u narednom krugu nepropisno pretekao Ejtkina, te je morao da vrati poziciju Britancu. Luka Štolc je parkirao svoj “mercedes AMG GT3” u garažu u petom krugu i odustao iz trke. Uzana staza u Ošerslebenu nije pružala vozačima mnogo prilika za preticanje u prvih petnaest minuta trke.

Kelvin van der Linde, koji je započeo trku sa desetog mesta, prvi pomak u plasmanu je napravio pretekavši Vizofera za devetu poziciju u 12. krugu, kada je vozač Graserovog “lamborginija” sišao sa staze u drugoj krivini. Austrijanac je osam krugova kasnije odustao iz trke.

Po novim pravilima, nakon prvih 20 minuta trke, vozači imaju 20 minuta priliku da promene gume, a prvi je to učinio upravo Ejtkin, koji se nakon posete garaži vratio na 21. mesto.

David Šumaher, sin Ralfa Šumahera, bio je pod istragom zbog neregularnog pitstopa koji je obavio u istom krugu kada i Ejtkin. Na početku 22. kruga, Tomas Prajning, dvostruki pobednik prošle sezone i vozač Mantaj EMA tima, je nakon izlaska iz pitlejna bio naporedo sa Ejtkinom, napravio je grešku, sišavši sa staze u drugoj krivini i pao poretku.

Vodeći Perera je otišao na zamenu pneumatika pred sam kraj perioda pedviđenog za to i uspešno se vratio na vodeću poziciju, dok je njegov timski kolega Bortoloti maksimalno dugo ostao na stazi i poslednji menjao gume.

Na izlasku iz pitlejna, vozač “lamborginija hurakan GT3” je pao na osmu pozciju, jer su ga, zbog hladnih guma, rivali lako ostavili iza sebe. Ardžun Maini, Marko Vitman i Šeldon van der Linde su se povukli iz trke na 20 minuta do kraja.

Nakon što su svi vozači obavili stajanja, iza vodećeg Perere vozili su se Hajneman i Ejtkin, dok se Rene Rast domogao četvrtog mesta.

Trostruki DTM šampion je u retrovizorima imao Felerov “audi R8 LMS”, gde je u duelu timskih kolega iz prošle sezone, Švajcarac vršio pritisak na nemačkog pilota. Duel je trajao do 40. kruga, kada je Feler uspeo da pretekne Rasta za četvrto mesto.

Perera je prešao prvi preko ciljne linije, ispred Hajnemana i Ejtkina. Feler je ostao na četvrtom mestu, ispred Rast, čime su na prvih pet pozicija završili automobili pet različitih proizvođača. Šesti je trku završio vozač Audija, Kelvin van der Linde. Poršeov predstavnik, Laurin Hajnrih je završio trku na sedmom mestu, ispred Mirka Bortolotija, i svojih kolega po brendu Kristijana Engelharta i Denisa Olsena.

Kako od ove sezone prvih 15 vozača osvaja poene, na spisku osvajača su i Tomas Prajning, vozač ekipe Graser Klemens Šmid, Mercedesovi vozači Maro Engel i Jusuf Ovega, dok je poslednji poen pripao najmlađem vozaču na startnoj listi, Teriju Vermulenu.

Druga trka vikenda na Ošerslebenu vozi se sutra od 13.30.