Bjerk: WTCR titulu osvajam ja ili Ivan Miler

Photo Florent Gooden / DPPI

Ted Bjerk je bio jedan od glavnih konkurenata za osvajanje titule u prve dve sezone Svetskog kupa turing automobila.

U toj seriji i ove godine nastavlja takmičenje za volanom automobila “lynk&co03” u ekipi Cijan performans sa novim timskim kolegom, debitantom Santjagom Urutijom.

Bjerk govori o očekivanjima od nove WTCR sezone i pripremama za nju.

Na osnovu čega misliš da možeš da osvojiš titulu ove sezone?
“Moći ću jer ovo nije prva godina s potpuno novim automobilom. Teško je pristupiti novoj sezoni i pobediti u potpuno novom automobilu, kako je to bio slučaj prošle godine, ali znamo šta nam je potrebno da bismo bili uspešni i učinićemo sve da se borimo za titulu.”

Kako si se spremao za 2020?
“Učestvovao sam u manjoj trci u Švedskoj, u “poršeu”, da bih povratio adrenalin. Takođe smo testirali tako da sam imao priliku da vozim, dok su neki vozili više. Nestor Đirolami se trkao u TCR Evropa, Norbert Mihelis se takmičio u TCR Nemačka, svi smo se pomalo trkali. Osećam se spremnim, ali ova sezona je drugačija. Počeće i završiće se u roku od par meseci.”

Da li je kompaktniji kalendar izazovniji ili uzbudljiviji?
“Na Zolderu ćemo imati taj osećaj prve trke sezone, ali će se on za vrlo kratko vreme direktno promeniti u mogućnost osvajanja titule, što će biti novo iskustvo za sve nas.”

Kalendar čini šest rundi, od kojih su neke na potpuno novim stazama…
“Nisam se trkao na Aragonu i Adriji. Testirao sam na Aragonu, ali Adrija je nova. Dobro je probati nešto novo. Pripremićemo se najbolje što možemo, WTCR nudi mnogo izazova jer svake godine posećujemo nove staze. To je deo igre i ne brinem se jer ću se pripremiti za njega i pokušaću da uradim sve što mogu da pomognem timu.”

Imao si priliku da voziš sa novim Gudjir gumama. Kakvi su ti prvi utisci?
“Imao sam dobar osećaj na tim gumama. Interesantne su za rad i odgovaraju mi tako da se radujem što je Gudjir novi dobavljač guma.”

Kakve promene su napravljene na tvom “lynk&co03 TCR” za predstojeću sezonu?
“Napravljene su samo male promene zbog homologacije. Želeli smo da izvučemo više performansi iz automobila na različitim stazama i to smo pokušali da uradimo.”

Bio si deo panela koji je izabrao tvog timskog kolegu, Santjaga Urutiju. Kakav je on?
“Svi imamo strast prema ovome, volimo trkanje, auto-sport, posvećeni smo i to pronalazimo u Santiju, koji ima 23 godine što je jako dobro. On je dobar momak koji želi da bude vozač najvišeg nivoa. Njegov talenat i strast su neki od razloga zašto smo ga izabrali. Uskoro će napuniti 24 godine i rekao mi je da želi poklon, ali mislim da od mene neće dobiti nijedan!”

Santi je možda brz, ali WTCR trkanje može biti dosta teško. Kako će se snaći, kako će se adaptirati?
“Veoma je teško ali ima dobar tim od kojeg može da uči. Mislim da brzo uči. Brzo će se adaptirati, a što se pre adaptira postići će dobar rezultat jer je veoma talentovan.”

Da li on može da utiče na tebe da postaneš bolji vozač?
“Svi u timu podstiču jedni druge, Ivan Miler, Jan Erlaher i Santi tako da ćemo sigurno biti bolji vozači.”

Nedavno si testirao svoj “lynk&co03 TCR” na Nirburgringu Nordšlajfe, gde se voze WTCR trke u Nemačkoj od 24. do 26. septembra. Kakvo je to iskustvo bilo?
“Volim Nirburgring, to mi je jedno od omiljenih mesta i bilo je odlično izaći na stazu i voziti, videti i osetiti šta bismo mogli da uradimo bolje nego prošle godine. Na toj stazi smo se nešto više mučili, ali ove godine je osećaj bolji i želimo da se borimo za vodeće pozicije.”

Koliko ti je pomoglo takmičenje u predsezonskom virtuelnom WTCR šampionatu?
“Neki od vozača su sve vreme sedeli unutra i igrali simulacije tokom pandemije, tako da je postojala prevelika razlika između prvih osam i od osme do 16. pozicije. U tolikoj meri morate da se adaptirate na igru, da, ako ste iz starije generacije, ne mislim da možete mnogo izvući iz nje. Sim trkanje mi odgovara zbog toga što upoznajem staze i to mi je najvažnije. Borbe na stazi… njima se bavim ceo život.”

Ako ti ne osvojiš titulu, ko hoće i zašto?
“Ivan je bio blizu prošle godine, tako da ćemo se Ivan i ja boriti za titulu. On poznaje automobil kao svoj džep, uvek je brz, a to se ne gubi. Pogledajte Gabrijelea Tarkvinija. Ivan je četvorostruki šampion sveta i biće u konkurenciji. Ima dobar tim za sobom.”