Ćavi Sera, glavni inženjer Kupra rejsinga: Elektrifikujemo Kupru, tako elektrifikujemo i trkanje

Performantni i sportski brend Seata, Kupra, je kao i njen prethodnik, Seat sport, opet pionir TCR tehnike; on razvija “e-rejser”, koji će se takmičiti u Pure ETCR.

Pored toga, još jedan novi šampionat u kojem se takmiči električno pogonjena mašinerija je i Extreme E, u kom Kupra učestvuje zajedno sa Audijevim sportskim partnerom, Abt sportslajn. Imali smo priliku da popričamo sa glavnim inženjerom Kupra rejsinga i doznali smo odakle dolazi motivacija za nastupe u šampionatima na električni pogon, kao i koje su tehničke razlike između Extreme E i PURE ETCR automobila.

Ćavi, odakle stiže motivacija da se posvetite ovim projektima gde se trkate na električni pogon?
“Trkanje je u srži Kupre i činjenica da želimo da učestvujemo u transformaciji klasičnog trkanja i to što želimo da razvijamo nova trkačka iskustva, naveli su nas da donesemo ovu odluku. Može biti još trkačkih serija koje odgovaraju ovom opisu, ali Extreme E perfektno odgovara. Radimo na elektrifikaciji Kupre, tako da elektrifikujemo i trkanje. Počeli smo u kontrasmeru, sa našim “kupra e-rejserom” još 2018, a sada razvijamo automobil za novi Extreme E. Druga tačka je održivost, koja je takođe deo našeg DNK. Ali ne samo održivost, jer putujemo na razna mesta gde su klimatske promene imale velikog uticaja, i zato ćemo razvijati i trkati se još održivije, kada su u pitanju istraživanja, radna snaga, putovanja, materijali i drugo. Na kraju ali ne najmanje važno, jednakost polova. Činjenica da žene i muškarci imaju iste mogućnosti, istu kilometražu i istu mašineriju je veoma uzbudljiva. Dokazaćemo da je to moguće, kao i da je to uspešan model.”

Ne računajući kategoriju i izgled automobila, koje su ključne tehničke razlike između Extreme E i PURE ETCR?
“Kada se posmatra čista električna tehnologija, razlika nije toliko velika, u smislu da su baterije tehnički iste – litijum-jonske ćelije. Tehnologija motora je ista, visokoperformantni motori, inverteri, sve je isto. Osnovna tehnologija nam je poznata, jer smo je dugo razvijali i radili na njoj. Razlika je u primeni, korišćenje tehnologije je skroz drugačije. Kada je u pitanju “e-rejser”, potrebno je više hlađenja, a za Extreme E je potrebno manje stresa na samom automobilu.”

Kako se “e-rejser” promenio od vremena kada je prvi put predstavljen, do ovog trenutka kada se aktivno testira?
“Ponosni smo što možemo da kažemo da se osnovni izgled automobila nije promenio i već je usvojen od strane drugih brendova. Bili smo pioniri koncepta i postavili smo temelje budućnosti takmičenja i mobilnosti kada su u pitanju električni turing automobili. Napredovali smo po pitanju toplotnog kapaciteta i paket može da izdrži više vremena, veća opterećenja. Možemo da iskoristimo pun kapacitet baterije pri veoma velikim brzinama bez pregrevanja, gubljenja snage zbog temperature i razvili smo invertere i još nekoliko drugih delova.”

Photo by Sam Bloxham / LAT Images

Šta je najveći izazov za PURE ETCR i Extreme E automobile u njihovim prvim trkama?
“Deliće jedan izazov: veliku težinu, snagu i obrtni momenat koji poseduju. Velika težina nije nužno mana, jer možete postići veliki obrtni momenat i snagu sa manjom težinom i zapreminom kada je motor u pitanju. Baterija je suprotna stvar, ali kada su u pitanju motori, jedan od izazova je da se iskoristi ogroman instantni obrtni momenat koji postoji na oba. Extreme E će da prevaziđe ove izazove jer neće voziti punim gasom zbog stanja staze – kamenje na putu, dine i mnogo promena gde noga neće biti na gasu. PURE ETCR je orijentisan ka stazi, biće mnogo više prilika kada se vozi punim gasom, pa se proizvodi mnogo toplote, a baterije treba ohladiti.”

Koliko su vozači pomogli davanjem povratnih informacija u razvoju? Đordi Žene je tu bio od početka a tu je i Matijas Ekstrem…
“Mnogo. I dalje nam daju povratne informacije. Naravno, postoji sistem za logovanje podataka, naša telemetrija, ali ono što oni osećaju u automobilu je nešto što se ne može meriti. Veoma je važno kada kreirate novi koncept, da posmatrate sve iz različitih uglova, ne samo iz perspektive inženjerstva. Obojica su pomogli tako što su nas usmerili u pravom smeru razvoja.”

Za Formulu E je veoma važna tema razvoj tehnologije za putničke automobile, kako PURE ETCR i Extreme E mogu tome da doprinesu?
“Vidimo jasnu vezu. Ove godine predstavljamo novi “kupra born” za ulice. Posle toga, 2024, biće predstavljen i “tabaskan” koji će imati ETCR i Extreme E tehnologiju koju razvijamo i za koju skupljamo znanje kako da se nosimo sa visokoperformantnim motorima i baterijama. Ovo će biti prebačeno i korišćeno u putničkim automobilima pre ili kasnije.