Askona: Moja najveća vrlina? Lako učim nove staze i brzo stižem do limita

Mikel Askona je jedini vozač koji ove sezone vozi kompletne kampanje u Svetskom kupu turing automobila i u TCR šampionatu Evrope.

Samim tim, on u teoriji ima jedinstvenu mogućnost da na kraju godine osvoji i svetsku i kontinentalnu titulu, ali ni to nije sve: 24-godišnji Španac član je fabričke postave Kupre u novom Pure ETCR šampionatu.

U trostrukom takmičarskom programu Španac će imati i slavne timske kolege, Roba Hafa, Đordija Ženea i Matijasa Ekstrema, ali to ne mora da ga brine; on je osvajajući WTCR trke u Vila Realu i na Motorland Aragonu, kao i sprintove u TCR Evropa i TCR Italija pokazao da je sposoban da se bori i izbori i sa najvećim asovima discipline.

Započinješ svoju treću WTCR sezonu, istovremeno treću s Kuprinim automobilom. Kakav je osećaj?
“Veoma sam srećan što nastavljam u ovoj seriji visokog ranga i takođe sam veoma srećan što nastavljam sa Kuprom. To je brend s kojim sam odrastao, dali su mi priliku da vozim WTCR 2019. i svake godine se poboljšavamo zajedno. Sada imamo mnogo više iskustva i siguran sam da ove godine ponovo možemo da se borimo za dobre stvari.”

U Kuprinim redovima je i Bence Boldiž, a ojačali su ih Rob Haf i Đordi Žene. Koliki uticaj Đordi može da ima sa svojim ogromnim iskustvom i postignućima?
“To je dobro i za moj tim i za mene. Đordi je veoma iskusan, gledao sam njegove trke kada je vozio WTCC sa Seatom. Ponosan sam što ga imam za timskog kolegu. Zajedno možemo da imamo više informacija i postižemo bolje rezultate, to mi daje još veću motivaciju. Zahvaljujući predsezonskim test kilometrima, bolje smo pripremljeni nego prošle godine, a ja sam u vrlo dobroj formi i fizički i mentalno. Mislim da će ova godina biti sjajna.”

Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

Pretrpeo si težak start sezone 2020, ali si sada mnogo samouvereniji, zar ne?
“Početak prošle godine bio je veoma težak. Otišli smo na Zolder s nula kilometara u automobilu na Gudjir gumama, nula kilometara s timom, bez setapa, čak nismo poznavali ni stazu. Bilo je zaista teško i borili smo se za poslednje pozicije. Ove godine je potpuno drugačije, testiramo i pripremamo se drugačije. Svi znamo da možemo da budemo u borbi za prve tri pozicije jer se mnogo više pouzdan u automobil, veoma je dobar i sada ga prilično dobro poznajem. Mnogo više znam o podešavanjima, kako gume rade, o svemu. Startovaćemo na Nordšlajfeu a dotle ćemo obaviti sve poslove i to nam je veoma važno.”

Osim što si samouvereniji, zvučiš mnogo opuštenije i kao da si lišen stresa. Da li je to tačno?
“Potpuno je tačno. Kad sam prošlog septembra bio na Zolderu, svi drugi automobili bili su na stazi, a moj je još bio na auto-putu, dovozili su ga iz Barselone. U tom trenutku sam bio veoma napet. Ove godine je situacija potpuno suprotna i ja sam opušteniji. Osećam se moćno, sa Đordijem sam pravi tim, mnogo učim od njega jer je on veoma iskusan vozač. Vrlo dobro zna kako da formira setap automobila i da promeni podešavanja na njemu. Za mene je on stručnjak i ceo tim može da iskoristi njegovo prisustvo da se dodatnopoboljša.”

Mnogo puta si se sjajno pokazao otkako si 2019. ušao u WTCR. Da li si već u najboljoj mogućoj formi, ili ima još prostora za napredak?
“Ne mislim da sam na vrhuncu svojih mogućnosti. Osećam da je trenutak vrlo dobar, da sam na dobrom nivou, ali u isto vreme imam ogroman prostor da napredujem i da učim. S trkačke strane, gledam Milera, Tarkvinija, Hafa, oni 20 godina voze u svetskim turing serijama i ne mogu ni da zamislim koliko su iskusni. Naravno, ja se poboljšavam svake godine. Prošle godine smo imali velike probleme pre početka sezone i to je za mene bio veliki izazov. Kada sam se posle takve godine vratio kući, osetio sam da sam se stvarno unapredio, mnogo napredovao u smislu kako da poboljšam auto, kako da pripremim nov automobil, kako da drugačije podesim auto.”

Posle Zoldera govorio si o svojim strahovanjima da više nisi isti vozač. Ipak, jasno si prikazao svoju zrelost i mentalnu snagu da se povratiš iz teške situacije. Slažeš li se s tim?
“Da, da, naravno. Kao što sam kazao, posle trkačkog vikenda na Zolderu bilo mi je mentalno i psihološki veoma teško. Nisam očekivao dobar rezultat bez testiranja, ali nisam očekivao ni poslednje mesto. Forsirao sam dvesta odsto i bio sam na poslednjem mestu i to mi je bio težak trenutak. Pomislio sam da možda nisam na onako visokom nivou na kakvom sam završio 2019. i zapitao sam se šta se dešava. Dajem svoj maksimum, a rezultati ne stižu. Prve dve trke su mi, iskreno, bile zaista, zaista teške. Pripremao sam se kod kuće na simulatoru više nego obično, radio sam kao lud, gledao onbord snimke, samo da bih pokušao da izbegnem loše rezultate i da što brže moguće budem na prvoj poziciji. Sledećeg vikenda, na Nordšlajfeu, počeli smo pomalo da napredujemo i izveli smo neka dobra preticanja. Od tog trenutka, počeo sam da se osećam malo bolje.”

Koje su tvoje najveće vozačke vrline, a u kom području treba još da se unaprediš?
“Kao vozaču, najbolja strana mi je oduvek bio dobar kapacitet da idem brzo s novim automobilom na novoj stazi. Već u prvim krugovima na novoj stazi vozim vrlo brzo, stazu učim veoma lako, vrlo brzo i vrlo lako mogu da stignem do limita i to je dobro po mene. Takođe sam vrlo dobar u kvalifikacijama. U trkama treba da poboljšam ophođenje prema gumama. U tome nisam vrhunski vozač i predstavlja mi izazov da se malo poboljšam na tom polju.”

Izdvaja te sposobnost da izvodiš klinički precizna preticanja. Šta je tvoja tajna?
“Osećam da sam dobar u preticanju, ali je to u WTCR veoma teško jer su svi vozači na veoma visokom nivou. Automobili, vozači, timovi, sve je na sličnom nivou i veoma je komplikovano preticati u trkama. Čak i ako to ne želite, može da dođe do kontakta s drugim automobilima jer vozač napred ne želi da prepusti poziciju i sve je vrlo tesno. To znači da kontakata ima, ali to je u trkanju normalno. Ali, da biste dobro preticali morate da studirate auto pred sobom i da vidite mesto gde da postavite automobil. Mislim da sam dobar u tome.”

Prošle godine si imao puno posla i vozio si mnogo trka u različitim serijama. Kako će biti u 2021?
“Biću superzauzet cele godine – tri serije i voziću tokom najvećeg broja vikenda. To će istovremeno biti i izazov jer su sve vreme različiti automobili i različite kategorije, a tu su i testiranja. Dakle skoro svake nedelje ću biti van kuće. Nije lako kada vozite različite automobile u različitim serijama, ali se ja u isto vreme vrlo brzo razvijam kao vozač. Ne mogu da verujem da sam u Pure ETCR timski kolega Matijasa Ekstrema i Đordija Ženea, a Matijas Ekstrem je moj idol. Jedva čekam da počnem da vozim s njim i da zahvaljujući njemu budem konkurentniji. Takođe, i moje WTCR timske kolege su veoma moćne i takva situacija me motiviše. Jedva čekam da startujem i dam svoj maksimum.”

Ponekad ćeš kombinovati Pure ETCR i WTCR, koliki je to izazov?
“Mnogo sam o tome razmišljao i sigurno neće biti lako jer su to dve serije i dva potpuno drugačija automobila. Možete da imate vrlo dobar osećaj u WTCR automobilu, da vozite na limitu, kočite na limitu. Ali zatim, posle 30 minuta, uđete u drugi auto na istoj stazi, reference za kočenje su drugačije, drugačija je brzina u krivinama. To znači da treba da se adaptirate vrlo brzo i da ne smete da gubite vreme menjajući automobile i menjajući tačke kočenja. Greške će se lako praviti, ali je važno da se ne pogreši nijednom!”