Ferviš: Novi “audi RS 3 LMS” je trkačkiji auto od prethodnika, može da bude WTCR pobednik

U iznenađujućoj promeni kompanijske strategije, Audi je rešio da se u punoj meri vrati u TCR svet, za koji je stvorio drugu generaciju modela “RS 3 LMS”.

Proizvođač iz Ingolštata je za partnera u tom poduhvatu odabrao tim Komtuju rejsing. On će napasti Svetski kup turing automobila sa četiri nova “audija”, a jedan od kokpita pripašće 34-godišnjem Belgijancu Frederiku Fervišu, vozaču na platnom spisku Audija.

Ferviš se prošle godine bavio GT trkama i nije ga bilo na WTCR sceni, ali sada oseća da došlo vreme da nastavi tamo gde je stao u prethodnom turing aranžmanu s Komtuju rejsingom i da s moćnijom spravom s četiri prstena juriša na vrh kategorije.

Ove godine ponovo imaš priliku da se trkaš u WTCR. Kakav je osećaj?
“Posle 2019. osećao sam da je WTCR za mene nedovršen posao. Nadao sam se da ću ga ponovo voziti 2020, ali je Audi zauzeo drugi pravac i nije mi bilo moguće da vozim WTCR. Bio sam pomalo razočaran, ali i to je deo života, imao sam druge ciljeve i više sam se usredsredio na GT3. Ali, kad se saznalo da će Audi razviti drugu generaciju “RS 3 LMS” i da je zainteresovan za mene, to je bila velika čast. Nadam se da ove godine možemo da izvedemo nešto sjajno.”

Šta smatraš “nedovršenim poslom”? Misliš da si zaslužio više?
“Zaslužio’ je jaka reč, ali kada sam prošle godine video kako su “audi” automobili dobro prošli i kako su dobro funkcionisali, svakako je bila još veća šteta što nisam tamo i nisam deo svega toga posle tolikog uloženog truda. Ali, tokom prve dve WTCR godine prečesto nismo završavali trke iz različitih razloga, a imali smo potencijal da prođemo mnogo bolje nego što su konačni plasmani pokazivali. Kada sam započeo ovu avanturu s Komtuju rejsingom u TCR Internacionalnoj seriji 2017, želeo sam da makar jednom postanem šampion, zato osećam da je to nedovršen posao.”

Zašto misliš da je Audi rešio da te vrati u WTCR kao jednog od svojih vozača?
“Mi u Audi sportu imamo mnogo dobrih vozača, ali sam ja jedini u ekipi sa WTCR iskustvom. Postoji i jaka veza između mene i tima Komtuju, koji će ponovo servisirati moj automobil. Tamo poznajem svakog i za sve strane ima smisla da ja budem u automobilu. Pretpostavljam da će mi moje dvogodišnje WTCR iskustvo pomoći da ubrzam razvoj i ceo proces.”

Imao si i izuzetna WTCR izdanja, pobedio si u Makauu, probio si se do pobede u Slovačkoj. Smatraš li sebe jednim od najjačih vozača u šampionatu?
“Svi misle da su najjači, inače se ne bi ovime bavili. WTCR nivo je veoma visok, a ja naravno imam osećaj – i tu govorim i u ime Audija i Komtuju tima – da želimo da pobedimo. Svi su uložili mnogo truda, ja sam imao vrlo dobrih rezultata, ali je bilo i stvari koje je trebalo poboljšati. Potrebno je da budete zaista konstantni da biste osvojili titulu, a uz sav rad koji su Audi sport i Komtuju izveli s ovim novim automobilom, sada imamo još moćniji paket da to ostvarimo.”

Nisi vozio WTCR 2020, ali si imao mnogo posla. Čime si se bavio?
“Naši najsjajniji trenuci bili su 24-časovne trke na Nirburgringu i na Spa. Na Nirburgringu smo se borili za podijum, ali smo pred kraj imali problem i završili smo peti, što je ipak bio pristojan rezultat. Okej, ne onaj koji smo ciljali, ali smo ipak bili prilično konkurentni. Na Spa smo bili veoma blizu pobede, završili smo drugi, pet sekundi iza vodećih. Ali, vozili smo sjajnu trku i stalno smo se borili za pobedu, zato je to bio moj lični vrhunac. Osim toga, vozili smo GT Svetski čelendž, endurans i sprint trke, a ja sam učestvovao i na nekim ADAC GT trkama. Sve zajedno, imali smo dosta dobru brzinu, ali velike trke su uvek glavni fokus sezone, a u njima smo bili prilično dobri.”

Koliko je pandemija korona virusa otežala stvari s takmičarskog stanovišta?
“Ja to posmatram malo drugačije. Bio sam veoma srećan i zahvalan što smo mogli da vozimo i da radimo, što nam je Audi dao priliku da radimo čak i u globalno teškim okolnostima. Naravno da je bilo teže putovati, ali mi smo poslednji koji na to treba da se žale. Naravno, nedostajali su nam navijači na stazama i bilo bi lepše da je okolo bilo ljudi. Ali, ja nemam primedbi i nadam se da će sve ponovo biti bolje u budućnosti.”

Pripremajući se za WTCR 2021, ove nedelje testiraš “audi” na Valelungi. Kako ide?
“Vrlo dobro! Inženjeri Audija izveli su sjajan posao, a auto je vrlo pouzdan, što je skoro nemoguće za nov automobil. To puno obećava. Pouzdanost nam je ranije bila jedna od slabijih tačaka i zato je to ogroman napredak. Još smo u razvojnoj fazi, isprobavamo sve alatke i svu opremu koju imamo da bismo se postarali da sve ide dobro. I zasad zaista i ide dobro. Posle funkcionalne probe u Španiji, Valelunga je naš drugi test. Imali smo i kišu i suvo vreme, tako da su uslovi već bili mešoviti, a to nam pomaže da naučimo mnogo. Imamo još zakazanih testova i nadam se dobrom početku sezone.”

Ni vaši rivali tokom zime nisu sedeli skrštenih ruku, ali na osnovu početnog vremena koje si proveo u “audiju”, da li on može da bude pobednik u WTCR i zašto?
“Da, može. Postizali smo vrlo dobra vremena, pa sam pomislio: ‘okej, sad imamo još trkačkiji auto nego pre’. Imamo alatku da prođemo vrlo dobro i da pobeđujemo. Odsustvovao sam jednu godinu i naravno da moram ponovo da se vratim u ritam, ali kompletan osećaj je dobar. Testiram zajedno s Natanaelom Bertonom, koji ima iskustvo iz prošle godine. Imam osećaj da zajedno vrlo dobro radimo i osećam se prilično samouvereno.”

Na testovima prvi put voziš Gudjir gume koje su u WTCR uvedene 2020. Kakvi su ti utisci?
“To svakako zavisi od staze i temperature, ali problema nije bilo. Naravno, tek na prvom vikendu sezone možete da vidite gde ste u svim segmentima, ali se radujem što ću se trkati s Gudjir gumama.”

A kako izgleda ponovni zajednički rad sa Komtuju rejsingom?
“Može se reći da je to kao povratak kući. Znamo se godinama, tu sam se trkao tri godine, uz jednu sezonu pauze. Međutim, stalno smo bili u kontaktu i imam vrlo dobar odnos sa generalnim direktorom Žan-Mišelom Bartom i sa tim menadžerom Fransoa Ferbistom. Iako sam bio odsutan godinu dana, nije se mnogo toga promenilo, a to je dobro.”

Natanael Berton ti je bio WTCR timski kolega i 2018. Šta misliš o njegovom napretku u međuvremenu?
“Uvek sam mislio da je veoma brz, pogotovu u jednom krugu. Mislim da mu je to i dalje jača strana i da je to prošle godine dokazao. Ali, postao je konzistentniji, verovatno je stekao više samopouzdanja, a vozačima je to uvek potrebno. I ove godine će biti okružen istim ljudima, to će mu dati više samopouzdanja, a to je uvek prednost. Predstavljaće mi veoma dobar izazov da ga nadmašim i to će mi samo pomoći da se ubrzam posle godinu dana izgubljenog vremena.”

Nova WTCR sezona počinje u junu na Nirburgringu Nordšlajfe. Ti si na najtežoj stazi na svetu prešao mnogo krugova i kilometara?
“Svakako, sada sam tamo prilično iskusan. Tamo sam vozio različite automobile i uvek smo imali dobre rezultate. Staza je veoma teška, veoma prohtevna i posebna, ali vrlo uzbudljiva.”