Zarad gledalaca na tribinama: BTCC ponovo prilagodio ovogodišnji kalendar

Jakob Ebrey/BMW

Težeći da obezbedi uslove za prisustvo publike na što većem broju rundi Britanskog turing šampionata, organizator serije izveo je novu, manju reviziju kalendara za 2021. godinu.

Iz navedenog razloga, razmak između prvog i drugog BTCC trakmičarskog vikenda povećan je na pet nedelja, što bi trebalo da poveća šanse da se druga i treća runda, Sneterton i Brends Heč Indi, voze pred gledaocima na tribinama.

Sve navedeno u skladu je s namerama vlade Ujedinjenog Kraljevstva da postepeno popusti protivpandemijska ograničenja.

Šampionat će otvoriti trke na Trakstonu, stazi koju poseduje i njime rukovodi organizacija BARC (Britanski automobilski trkački klub). Ona je već objavila da će taj vikend morati da se vozi iza zatvorenih vrata.

Runda na Snetertonu trebalo je da se održi samo jedan vikend kasnije, ali je najnovijim izmenama sada odložena za 12/13. jun, dok je Brends Heč Indi pomeren i umesto 12/13. juna biće vožen 26/27. juna.

Ostatak kalendara je nepromenjen od četvrte runde nadalje, kojoj prethodi tradicionalna BTCC letnja pauza.

Ovo je druga promena kalendara 2021, koju je TOCA primorana da izvede reagujući na tok pandemije virusa korona. Svaka intervencija zahteva punu saradnju s kućom ITV, koja direktno prenosi sve takmičarske vikende serije, uključujući i kompletan prateći program.

Osim što otvara šampionat, Trakston će najvažniju ostrvsku seriju ugostiti i na njenoj šestoj rundi, krajem avgusta. Gledaoci koji su kupili ulaznice za majsku inauguralnu rundu moći će da ih zamene za avgust, ili će biti finansijski obeštećeni.

Osim što povećava verovatnoću da će se veći deo sezone voziti pred publikom na licu mesta, revidirani kalendar ima potencijal da olakša život i timovima. Naime, oni na trkama iza zaključanih vrata ne mogu da u padoku ugoste svoje sponzore, od kojih im neretko zavisi cela budžetska konstrukcija.

Podsećamo da je takav slučaj – nemogućnost ispunjavanja dogovorenih obaveza prema sponzoru – primorao tim PMR da propusti celu prošlu BTCC sezonu, u nadi da će u 2021. biti uslova da pruži gostoprimstvo svojim finansijerima.

Revidirani BTCC kalendar sada izgleda ovako:
maj 8-9. Trakston
jun 12-13. Sneterton
jun 26-27. Brends Heč Indi
jul 31-avgust 1. Olton park
avgust 14-15. Nokhil
avgust 28-29. Trakston
septembar 18-19. Kroft
septembar 25-26. Silverston
oktobar 9-10. Donington park
oktobar 23-24. Brends Heč GP