Jesika Bekman: WTCR podijum je moj san, ali ne verujem da ću ga ostvariti ove godine

Jesika Bekman će zajedno sa svojim bratom Andreasom ove godine voziti Svetski kup turing automobila kao pilotesa “hjundai elantre” tima Target kompetišn.

I ne samo to; 23-godišnja Šveđanka postaće prva dama u ovom takmičenju, u koje je stigla prošavši kroz karting, relikros i nekoliko TCR šampionata, među kojima je naprestižniji bio evropski.

Ambicija, želja i budžet su očigledno prisutni, ali će tek dolazeće WTCR runde pokazati da li je takva biografija dovoljna za pristojnu kampanju među najboljim turing trkačima sveta. Uostalom, potpuno isto važi i za Andreasa.

Još je nekoliko dana ostalo do starta tvoje prve WTCR sezone. Kako se osećaš?
“Osećam se dobro, veoma sam uzbuđena što ponovo počinjem da se trkam. Poslednji put sam se trkala u novembru 2020, i dobar je osećaj što najzad mogu da se vratim u auto da bih se ponovo trkala. Posebno je dobro što je to u WTCR, jer mi je bio san da se trkam tamo.”

Tvoja debi WTCR kampanja počinje na Nirburgringu Nordšlajfe, jednoj od najtežih staza na svetu. Vozila si nekoliko trka Nirburgring endurans serije i upoznala si stazu. Kako ti izgleda?
“Veoma je teška. Prvo sam učila stazu u simulatoru i pre nego što sam otišla da tamo vozim trkački automobil bila sam prilično samouverena. Ali zatim, kada vozite prvi krug u pravom trkačkom automobilu, osećaj je bio toliko drugačiji, toliko uspona i nizbrdica. Veoma je teška, ali sam i uživala u njoj jer je vrlo brza i vrlo komplikovana.”

Novi su ti WTCR, većina staza i “hjundai elantra N TCR”, ali ti je makar tim Target kompetišn poznato okruženje. Koliko je to važno?
“Veoma je važno jer znamo kako sve funkcioniše, pogotovu kada pređete u novu i težu seriju kakva je WTCR. Dobro je da poznajete tim i znate kako da radite zajedno.”

Šta te je navelo da zakoračiš u WTCR i da izazoveš sebe?
“Oduvek sam bila takva, otkad sam počela u kartingu. Uvek sam želela da se trkam s najboljim vozačima jer se tako razvijate mnogo brže nego kada vozite sa sporijim vozačima. Nije da su vozači u TCR Evropa spori, naravno, ali su u WTCR iskusniji. To me je oduvek pratilo, još od kartinga – ako me zainteresuje šampionat koji deluje lepo i konkurentno, tada želim da ga iskusim i sama.”

Da li si ambicioznija zato što si žensko?
“Možda pomalo. Neki vozači ne misle da žene mogu da se trkaju u svetskoj seriji, ali i ja i Andreas želimo da idemo u svetsku seriju, iako je on muško a ja sam žensko. Sada kada ja vozim WTCR, sigurno se nadam da će više žena moći da izvede isto.”

Da li si ikad imala problema s muškim vozačima?
“Niko mi ništa nije kazao direktno, ali kod nekih od njih to vidite spolja i takođe po tome kako se ponašaju na stazi. Ne dolaze direktno meni, ali bilo je vremena kada nije bilo lako.”

Da li ti je zato bitan pokret FIA Žene u auto-sportu?
“Oni pokušavaju da podrže žene koje se bave auto-sportom, a ja želim da promovišem žene koje se bave auto-sportom. Žene imaju mesta u auto-sportu baš kao i muškarci. U suprotnom, ja ne bih bila ovde.”

U karijeri si išla pomalo čudnim putem posle kartinga. Šta te je navelo da odabereš relikros?
“Počeli smo s relikrosom jer je to dosta uobičajeno gore, na severu Švedske, gde mi živimo. Takođe, moj ujak je reli vozač i puno je vozio relikros kada je bio malo mlađi. Kada sam ga ja vozila, mislila sam da to baš nije moj stil vožnje i zato smo se time bavili samo jednu godinu. Ali, svakako je bio od pomoći jer je start veoma važan u relikrosu i morate da vežbate svoju reakciju. Takođe, potrebna vam je odlična kontrola nad automobilom i to nam je svakako pomoglo, ali to jeste bio prilično čudan pravac.”

Da li je trkanje u jednosedima ikada bila opcija, to je obično sledeći korak posle kartinga?
“Obično idete u jednosede, ali je toliko mnogo koraka pre nego što dođete donde gde želite da budete i zato to nismo radili. U turing automobilima nema toliko koraka, a automobil je isti u svakoj seriji. Osećali smo da je to lakše i da nije toliko skupo. Takođe, pošto smo mnogo godina vozili karting, bili smo već malo stari za jednosede kada smo počeli da razmišljamo o prelasku u automobile.”

Da li su te nadahnuli uspesi švedskih vozača u turing trkanju?
“Pomalo, jer je STCC velika stvar u Švedskoj i tamo ima dobrih vozača. Ali, turing trkanje je veoma blisko kartingu i to je verovatno bio glavni razlog.”

Da li bi rekla da si u TCR Evropa postigla ono što si zacrtala?
“Prva godina u TCR Evropa (2019) bila je prilično dobra i bilo je veoma lepo kad sam osvojila podijum u Hokenhajmu. Posle toga, voziIa sam još mnogo trka u drugim TCR serijama i osvajala sam na podijume i u njima, kao u TCR Nemačka i TCR Skandinavija. Prošle godine sam se zapravo mnogo poboljšala kao vozač, ali to zbog mnogih incidenata nisam mogla da prikažem na stazi. Izvela sam veliki korak napred u 2020, ali to spolja niste baš mogli da vidite, pa je s te strane to bila vrlo loša godina. Zato sam veoma srećna da sam ipak u WTCR.”

Tvoj brat Andreas govorio je o čvrstoj vezi među vama. Da li je istina da se slažete kao brat i sestra?
“Mi smo posebni brat i sestra! Nikada se ne svađamo, nikada nije bilo ničeg sličnog tome i to jeste pomalo čudno. Ne znam zašto smo takvi, ali je tako oduvek bilo. Sve vreme pokušavamo da pomognemo jedno drugom i to nam je donelo mnogo dobrog. If we were going to fight all of the time, ne mislim da bismo mogli da vozimo u istom timu, isti automobil i sve to, to bi jednostavno bila katastrofa. Andreas mi mnogo pomaže. On je veoma brz vozač i od velike mi je pomoći. Ali, i ja njemu mogu mnogo da pomognem, tako da smo zajedno vrlo dobar tim, a vozimo dosta drugačije. Dobro je što mogu da učim od njega, da učim iz njegovog stila vožnje, a i on može da uči iz mog stila vožnje. Svakako je vrlo lepo kad u timu možete da imate nekoga u koga možete da imate poverenja.”

Ko je bolji, ti ili Andreas?
“Teško je reći. On je obično vrlo dobar u kvalifikacijama, a ja sam to naučila od njega i prošle godine sam se u kvalifikacijama mnogo popravila. U trkama ja mogu duže da čuvam gume. On ima svoje jake strane i slabosti, imam ih i ja. Ali, zaista ne mogu da kažem ko je bolji.”

Šta bi te ove sezone učinilo zadovoljnom u WTCR?
“Osećam da se ove godine borim za svaku titulu, za WTCR Trofej i za FIA titulu za vozača juniora. Biće mi teško da ih osvojim, ali bilo bi lepo ako na nekim rundama mogu da pobedim u tim kategorijama. Moj san je da osvojim WTCR podijum, ali ne mislim da ću ga ostvariti ove godine. Ali, ja nemam mnogo očekivanja od ove godine, samo ću uživati i daću sve od sebe.”