Klin: Zanimao me je DTM Klase 1, ali sam morao da donesem milion evra za sezonu

Austrijanac Kristijan Klin otkrio je zašto ga u dosadašnjoj karijeri put nije doveo do DTM sedišta i zašto se ta mogućnost otvorila tek kada je nemački šampionat prešao na GT3 tehničku platformu.

Klin je bivši vozač Formule 1, u kojoj je imao 51 start za Jaguar, Red bul i Hispaniju, a to poglavlje okončao je 2010. godine. Posle jednoseda, a neko vreme i paralelno s njima, on se takmičio u nizu GT i turing šampionata, kao i u trkama izdržljivosti.

S fabričkim Pežo prototipom dospeo je do podijuma na Le Manu, gostovao je na enduro rundama u Australijskim superautomobilima i u japanskom Super GT prvenstvu, bio treći u Evropskoj Le Man seriji 2015, vozio Blanpan GT sprint i endurans kup.

U skorije vreme, njegov fah bila su GT3 takmičenja u Evropi, a prošle godine je s poljskom ekipom JP motorsport završio drugi u Pro-Am klasi Otvorenog međunarodnog GT šampionata.

U prelasku s tehnike Klase 1 na značajno pristupačniju GT3 osnovu, DTM se odrekao fabričkih i potpuno oslonio na klijentske timove i privatnike. Tako se i Klinu ukazala prilika makar za parcijalnu kampanju u preoblikovanoj seriji.

On će ove godine voziti “meklaren 720S GT3” JP motorsporta na tri od osam DTM rundi (Zolder, Asen, Nirburgring), što treba da je uvod u celosezonski program 2022.

Klin tvrdi da na DTM pozornicu nije izašao ranije jer nije bio fabrički pilot neke od marki koje su u kategoriji nastupale i zato što nije bio spreman da obezbedi i uloži traženu količinu novca da bi sebi obezbedio makar klijentski kokpit.

“DTM nikada stvarno nije bio na mom radaru”, izjavio je Klin za Motorsport-Total. “To je bilo zbog sledećeg razloga: ili ste fabrički vozač za BMW, Mercedes ili Audi, ili imate mnogo novca i kupite sedište u privatnom timu. A svi proizvođači imaju beskrajan niz fabričkih vozača.”

“To nisu bili samo DTM vozači, već i GT3 vozači koji su svi takođe želeli da voze DTM. Zato ste morali da budete bliski nekoj fabrici da biste nekada možda vozili DTM.”

Klin je na početku epohe Klase 1 ipak povukao potez i interesovao se za kokpit privatnog “audija”. Pregovarao je s belgijskim klijentskim timom WRT, koji je za sezonu 2019. prijavio dva “audija RS5 DTM”.

Međutim, razgovori nisu doveli ni do čega, jer se od njega bez obzira što je profesionalni trkač očekivalo da u angažman unese i novac, ne manje od jednog miliona evra. Ovaj je smatrao da je to previše za vozača njegovog iskustva i pod tim uslovima nije želeo da vozi DTM.

“Zainteresovao sam se jer poznajem WRT šefa Vensana Vosa sa GT3 scene i tako smo stupili u razgovor na stazi. On mi je objasnio kako izgleda računica, čak i za njega.”

“Cela stvar s dva automobila košta šest miliona evra. On dobija tri miliona od Audija, a tri miliona mora da obezbedi sam. Čak i kao profesionalni vozač, morali ste da donesete milion.”

“Relativno brzo je postalo jasno da vam je potreban sponzor da sve to finansira, a ja ga nisam imao. I tako je sve propalo.”