Boldiž: Sanjao sam o trkanju u Svetskom kupu, ali nisam pomišljao da ću dobiti priliku

Mađaru Benceu Boldižu ukazala se šansa da debituje u Svetskom kupu turing automobila u čudnoj i neobičnoj sezoni 2020.

Iako se posle perioda u relikrosu našao “u dubokoj vodi”, novi u nizu talenata koje je na veliku lansirao Zoltan Zenge vozio je “kupru leon kompetision” i nije se izbrukao.

Bogatiji za to iskustvo, 23-godišnjak iz Budimpešte učestvovaće i u drugoj WTCR sezoni, s istim timom i u istom automobilu, ali sa superiskusnim kolegama, Đordijem Ženeom, Robom Hafom i Mikelom Askonom. Oni su mu idealni mentori u lekcijama koje treba da rezultiraju novim saznanjima, ali i većom brzinom na stazi.

Tvoj timski kolega Rob Haf opisuje te kao buduću zvezdu koju vredi pratiti. Šta pomisliš kad čuješ nešto takvo od vozača njegovog kalibra?
“Zaista mi je drago da to čujem. Upoznali smo se nedavno, kada smo vozili test na Hungaroringu. Rob je zaista fin momak i sigurno će biti sjajno raditi s njim. Ali, ja sam u izuzetnoj poziciji jer ne učim samo od Roba, već i od Mikela i od Đordija. Imam sreće da su svi u mom timu i drago mi je što učim od njih. Verovatno sam najneiskusniji vozač na startnoj rešetki, tako da mi je njihova podrška stvarno važna.”

Rob je bio iznenađen tvojim neiskustvom, jesi li ti iznenađen time što si toliko postigao za tako kratko vreme?
“Rekao bih da jesam pomalo iznenađen. Nikada nisam pomišljao da mogu da stignem u Q2 u svojoj debi sezoni. U mojoj drugoj TCR trci, prošle sezone u TCR Istočna Evropa, završio sam drugi i osvojio sam svoj prvi podijum u TCR svetu. Naravno, to je TCR Istočna Evropa, svakako sjajan šampionat za učenje, ali je WTCR definitivno drugi nivo. Na šest WTCR kvalifikacionih sesija uspeo sam tri puta da uđem u Q2 i to me je svakako iznenadilo, zbog toga sam zaista srećan i zadovoljan. Bio sam presrećan kada sam to izveo prvi put, a poseban je trenutak bio kada sam imao pol-poziciju za trku 2 u Mađarskoj.”

Luka Engstler, jedan od tvojih rivala u FIA junior kategoriji, kaže da je nivo vrhunskih WTCR vozača “lud”. U kojoj meri se slažeš?
“Potpuno se slažem s Lukom jer je njihov nivo iskreno govoreći izuzetan. Oni uopšte ne greše, oni su superoštroumni i superbrzi. Ali, ja nisam bio iznenađen jer ovo je svetski nivo, a oni su najbolji u trkama turing automobila. Stvarno mi je teško da se borim s tim momcima, ali tu sam da bih se borio i učio. Nadam se da u ovoj sezoni posle Nordšlajfea mogu da postignem neke Q2 pozicije i da mogu da se borim s njima.”

Da li osećaš da si već stekao njihovo poštovanje na stazi, ili su malo oštriji prema tebi kao prema novom klincu?
“Prošle godine nisam imao priliku da se borim s Ivanom ili Janom, ali kada sam se borio s vozačima kao što su Luka, Tijago (Monteiro) i Nestor (Đirolami), pogotovu na Aragonu, bio sam zaista srećan što mogu da ih prestignem, da vozim dobre trke a među nama nije bilo kontakta. Ne znam da li me poštuju ili ne, ali je borba definitivno uvek bila čista.”

Postoji i fotografija koja te prikazuje kako se trkaš s Norbertom Mihelisom na Hungaroringu prošle sezone. Šta ti ona znači?
“To je moja najdraža prošlogodišnja fotografija – ili je to možda ona s pol-pozicije istog vikenda? Ali, zaista volim tu fotografiju. Iskreno, kada sam bio dečak i kada sam se trkao u Suzuki svift kupu u Mađarskoj, razume se da sam sanjao o toj mogućnosti da jednog dana budem u svetskom turingu i da se borim s Norbijem. Ali, u toj fazi nikad nisam pomišljao da bih mogao da budem u WTCR i da se borim s Norbijem. To i ne bi bilo moguće da nije bilo Zoltana Zengea. Prošle godine me je pozvao na test i samo mogu da mu budem zahvalan što mi je dao tu priliku. To je prošle godine bilo ostvarenje sna i toliko je dobro što sam dobio još jednu šansu!”

Jesi li u to vreme mogao da veruješ da voziš WTCR i da se trkaš s Norbijem?
“Kad se to dešavalo, nisam razmišljao: ‘To je Norbi, moj lokalni heroj’. On je bio samo još jedan vozač. Ja ga poštujem i nisam želeo da ga gurnem, niti da dođe do ikakvog kontakta između nas, iako sam mogao malo da ga ugrozim posle perioda iza sigurnosnog vozila. Posle trke, kada sam gledao svoj onbord video, kazao sam sebi: ‘Čoveče, borim se sa svojim junakom iz detinjstva’. To je bilo zaista neverovatno, pitao sam se da li sanjam ili ne, ali to je bio moj osećaj tek posle trke. Tokom trke, on je bio samo još jedan suparnik koga treba savladati.”

Jesi li posle razgovarao s njim o tome?
“Ne posle te trke, ali me je on pozvao pre WTCR sezone i čestitao mi je na tome što sam još jedan Mađar u Svetskom kupu. Kazao mi je da ga stvarno raduje što sam tamo i što ćemo se boriti jedan s drugim. Nažalost, zbog kovida-19, nismo mogli da vodimo zaista dugačke razgovore tokom trkačkih vikenda jer su svi timovi bili međusobno odvojeni. Ali, bio je to prijatan trenutak kada me je nazvao i bio sam stvarno srećan.”

Dirljiv dan za svakog Mađara
“Zadovoljstvo mi je što sam ovde, što se trkam s tim legendarnim vozačima, što se trkam za Zenge motorsport. Svi znamo da je Norbi počeo u tom timu i da je 2019. postao WTCR kralj. Bio sam stvarno srećan kada je osvojio šampionat, to je bio dirljiv dan za svakog Mađara.”

Kako su prošle tvoje zimske pripreme, jesi li spreman za novu sezonu?
“Moje zimske pripreme bile su najbolje u mojoj dosadašnjoj karijeri. Izgubio sam 5 kilograma, dizao sam tegove, mnogo sam vozio bicikI i mnogo sam trčao. Takođe sam se mnogo pripremao na simulatoru. Osećam se zaista dobro, imali smo i neke testove na Hungaroringu, tako da imamo i neka nova iskustva s automobilom, iako samo na toj stazi. Osećam da sam spreman, ali je Nordšlajfe druga priča. Prošle godine sam izvezao samo šest krugova zbog problema koji smo imali s bukom mog automobila na treningu i kvalifikacijama. Iako za sobom imam samo tih šest krugova, ipak je bilo neverovatno i jedva čekam da se tamo ponovo trkam na početku nove sezone.”

Čime si se još bavio tokom zime?
“Obučavao sam relikros vozače from od 11 do 13 godina starosti. Oni voze isti relikros šampionat u kom sam se ja trkao 2019. i bilo mi je drago da sam imao priliku da im pomognem.”

Šta ti je cilj ove sezone?
“Ja sam još u fazi učenja i sigurno imam još mnogo da naučim, ali to je moj cilj za ovu sezonu, kao i da mnogo puta uđem u Q2. Jer, ako to može da se dogodi, imaću dobre startne pozicije za trke.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*