Katsburg za Serbiaring: Nije uvek dobro da ste u sprint trkama proračunati, treba biti i grub!

Photo Florent Gooden / DPPI

Boravak na WTCR rundi Svetskog kupa turing automobila na Hungaroringu iskoristili smo i za razgovor sa Nikijem Katsburgom, jednim od ovogodišnjih WTCR pilota Hjundaija.

Holanđanin je trenutno 17. u generalnom poretku serije, a s njim smo pričali o prvim interesovanjima za automobilizam, razlikama i sličnostima između TCR i TC1 automobila i o tome kako redovna takmičenja u trkama izdržljivosti utiču na njegov stil vožnje.

Da li si imao nekog idola među vozačima koji je uticao na tebe da počneš da se baviš trkanjem?

Nisam imao nekog konkretnog idola. Odrastao sam u vremenu kada je Mihael Šumaher pobeđivao u svemu gde se moglo pobediti, pa ako sam ikoga podržavao, to je bio on. Međutim, nije me on motivisao da započnem karijeru u autosportu.”

Ponovo si u ekipi sa jednim od svojih mentora, Gabrijeleom Tarkvinijem. Da li je vaš odnos manje-više isti kao i u vreme kada ste vozili “lade” i da li ti prenosi znanja o “hjundaiju”?

Po pitanju brzine, na sličnom smo nivou. Ali kada je u pitanju znanje, on je na drugom, mnogo višem nivou. I dalje imam osećaj kao da od njega mogu mnogo da naučim i volim da u ekipi vozim sa nekim kao što je on. Gabrijele ima znanje, a voli i da ga podeli. Neki ljudi svoje znanje čuvaju za sebe, a za mene je on idealan timski kolega.

“Jako je lepo kada imate čoveka kao što je on. On može da radi sve u ekipi, može biti mehaničar, inženjer, šef tima ili dizajner automobila, zna mnogo toga o svemu. Očigledno, moram da pokušam da ga redovno pobeđujem, ali dobro je da radimo zajedno kako bismo bili bolji kao tim.

Vozio si TC1 i TCR tehniku. Kakvo mišljenje imaš o TCR konceptu i kako ga porediš sa TC1?

Mislim da ti koncepti nisu toliko udaljeni kada je u pitanju osećaj u vožnji. Ponašanje automobila je slično, samo je kod TCR manja snaga i na kraju krajeva mnogo je jeftiniji i ljudima pristupačniji i iz tog razloga imamo ovu odličnu startnu rešetku, ne samo u WTCR-u, već i u TCR Evropa i još nekim nacionalnim šampionatima. Jasno je da je TCR koncept odličan.

Takmičiš se u trkama izdržljivosti, vozio si 24 sata Le Mana. Kako to iskustvo pomaže u tvom pristupu trkama i kako utiče na stil vožnje?

Pomaže na način da vas čini veoma proračunatim kada pristupate sprint trkama. Ali, nije uvek najbolje biti veoma proračunat, već s vremena na vreme treba biti i grub, gurkati se. U GT trkama i trkama izdržljivosti, treba dosta razmišljati o gumama, o automobilu jer trka traje duže, tako da je sve potpuno drugačije.

Mislim da me vožnja sprint trka u automobilu sa prednjom vučom čini boljim vozačem trka izdržljivosti, ali me i vožnja trka izdržljivosti u automobilu sa zadnjom vučom čini boljim vozačem u sprint trkama. Sve to pomaže na putu da budete kompletniji vozač.

Kada voziš trkački automobil, kakav je odnos razmišljanja i osećaja?

Rekao bih 50-50. Veliki deo je osećaj ponašanja automobila, osećaj šta treba vozač da uradi da bi automobil bio brži, a još jedan velik deo je razmišljanje o kontroli tempa, očuvanju guma i kako osvojiti što je više poena moguće.