DTM premijera Aston Martina: Prvi bodovi, prvi krugovi u vođstvu

Copy: R-Motorsport

Aston Martin je izvezao debitantski DTM vikend u režiji švajcarskog R-Motorsporta i postigao je rezultate kojima može da se pohvali, iako nije bio pošteđen tehničkih problema.

Samo 62 dana pošto je “vantidž DTM” debitovao na prvim testovima na Heresu, automobil u čijem projektovanju, razvoju i servisiranju učestvuje trofejna ekipa HWA, doneo je svojim pilotima prve bodove u premijum turing seriji već na subotnjem kišnom sprintu.

Dan kasnije, zahvaljujući Polu di Resti i odabranoj drugačijoj strategiji, u nedeljnoj po suvom voženoj trci “aston” #3 upisao je i prve krugove u vođstvu. Čim je “audi” Loika Divala sleteo s piste na Motodromu, Škot je osetio priliku i u 7. krugu je otišao u boks. Ovaj taktički potez omogućio mu je da se popne u plasmanu i da preuzme vođstvo u 24. krugu.

Nedugo zatim, DTM šampion 2010. ponovo je menjao gume, što mu je omogućilo dobar napadački tempo u završnici trke i dopustilo mu da kraj karirane zastave prođe sedmi, samo 3 desetinke iza Tima Gloka u “BMW-u”. Pol je u odnosu na 15. startno mesto napredovao osam pozicija i upisao osamstoti bod u svojoj DTM karijeri.

“Da mi je neko pre trke ponudio da budem sedmi, odmah bih to prihvatio. Bio je to prvi pravi ispit našeg paketa i jasno je da kao tim moramo još mnogo da radimo, ali možemo da budemo ponosni na sedmo mesto u nedelju i top 3 rezultat na subotnjim kvalifikacijama. Taktički smo radili dobro, sad moramo sve dobro da analiziramo i posle ovoga možemo samo da napredujemo”, ispričao je Di Resta, koji se po subotnjoj kiši kvalifikovao kao treći i već tada upisao prvi poen za novi brend i tim.

Dan ranije, Di Resta je u početku vozio u zoni poena, dok ga problem s kočnicama u 17. krugu nije izbacio iz trke.

Džejk Denis je i subotnju i nedeljnu vožnju završio kao jedanaesti. U prvom sprintu, bio je na putu ka bodovima, ali ga je hendikepirao problem s kvačilom tokom servisa u boksu, koji je odneo desetak sekundi. U nedelju je zahvaljujući predugačkom pit-stopu opet stigao na cilj jedanaesti, samo desetinku iza poslednjeg osvajača poena.

“Pred kraj sam se suočio s ogromnom degradacijom guma, jer sam preforsirao posle izlaska iz boksa. Pokušavao sam da se dočepam osmog mesta, ali je realno to bilo isuviše optimistično. Na kraju sam platio cenu i izgubio dve pozicije u poslednjem krugu. To je pomalo razočaravajuće, ali pokušao sam previše i suočio sam se s posledicama. Svejedno, bili smo konkurentni i to je veoma dobro”, ispričao je engleski vozač “astona” #76.

Ferdinand Habzburg je u subotu upisao prvo odustajanje u DTM sezoni i u trci je potrajao svega dva kruga. U nedelju je kompletirao svoju prvu trku, izvezao je svih 37 krugova i dospeo je do 13 mesta. Austrijanac je ocenio da je ostalo još mnogo prostora za poboljšanja, a da mu je obilje kilometara bilo i najpotrebnije kao početniku.

Danijel Hunkadelja je u subotu upisao prva dva trkačka boda za Aston Martin DTM operaciju zahvaljujući devetom mestu na cilju. On je odustao malo pre završetka nedeljne trke, ali vikend svejedno smatra dobrim s timskog aspekta.

“To je bio moj prvi problem sa pouzdanošću automobila. Moraćemo još jednom da prođemo kroz spisak zaduženja i učinimo sve što se može da bismo u budućnosti rešili dečje bolesti ovog tipa. Ipak, ohrabruje to što posle zimskih testova nastavljamo da se poboljšavamo i time možemo biti veoma zadovoljni”, rekao je Španac

Direktor R-Motorsporta dr Florijan Kamelger posebno je ponosan na Di Restine krugove na čelu kolone: “Ti prvi kilometri u vođstvu predstavljaju posebno postignuće i dirljiv trenutak za naš tim i za Aston Martin. Naš DTM debi bio je dobar i sada znamo da smo konkurentni, što se videlo po preticanjima koje su izvodili Pol, Džejk i Dani. Sjajno smo odabrali trenutak da Di Restu pozovemo na zamenu guma, upravo pred izlazak sigurnosnog vozila. Isplatili su se njegovo iskustvo i trkačka intuicija. Pred kraj je postalo neizbežno da ga ponovo pozovemo u boks kako bi na svežim gumama imao dobar tempo u završnici. Mesta 7 i 11 i više su nego što smo očekivali. I Ferdinandove performanse zaslužuju poštovanje, a Dani nažalost nije mogao da završi trku zbog tehničkog problema. Ponosan sam na ovo što smo postigli sa “aston martin vantidžom DTM”, koji smo pripremili za rekordno kratko vreme.“