Milovanović: I pored incidenta sa Kastratovićem i kazne, najupečatljiviji vikend u 2023. bio je onaj na Grobniku

Srpski automobilista Nemanja Milovanović završio je sezonu 2023. na najgori mogući način – kvarom motora na njegovom “hjundaiju i30 N”.

“Na startu sezone imao sam ambiciju da osvojim titulu u novoosnovanom šampionatu TCC. Nije mi bila namera da po svaku cenu branim titulu u Prvenstvu Hrvatske, već samo da pomognem SIB rejsingu da oni uzmu naslov, što se i desilo posle desetak godina dominacije Dubrovčana i na tome im čestitam”, kaže Nemanja na početku razgovora za naš portal.

U TCC su cele sezone vozili Frano Dubreta, sa najnovijom “kuprom”, Zoran Kastratović za “ševrolet kruzom” iz WTCC ere, Nikola Radnjić i Grega Šimunovič takođe sa “kuprama”.

Na početku je bilo poteškoća sa organizacijom, serija je menjala kalendar u hodu, a na kraju je najsjajnije odlične pripalo Kotoraninu Dubreti.

“Titulu sam izgubio u poslednjoj trci, kad mi je otkazao motor, ali to je trkanje i ja čestitam Dubreti. Posle tog sam na autu pronašao još mnogo problema i zaključio da je najbolje da se nigde više ne trkam do kraja sezone”, otkriva Milovanović.

“Sezona mi je ukupno gledano bila jedna od težih, jer je bilo mnogo prepreka i neprijatnosti koje su mi spoticale planove. Već na prve dve trke u TCC sam ubeležio dve pobede na Hungaroringu, imao sam vremena krugova kao vozači u TCR. Na prvom nastupu u Prvenstvu Hrvatske sam ostao bez ijednog poena, jer mi je dva puta pukla poluosovina. Od svih nastupa u 2023. izdvojio bih trke na Grobnku, gde nam se pridružio i Žarko Knego i napravili smo sjajan šou. Mnogi su komentrasali da je to bila jedna od najlepših trka na globalnom nivou, a mi smo sve vreme vozili točak uz točak, nije bilo prostora da se diše. Zato su mi te dve pobede posebno drage”.

Ipak, žestoka borba dvojice Srba na hrvatskoj pisti bio je upečatljiv gledaocima, ali i vinovnicima incidenta.
“Senku na savršen vikend na Grobniku bacio je incident sa Kastratovićem. Mislim da se poneo nesportski, mogli smo da ne završimo trku obojica, i na oba automobila je napravljena velika šteta. U situacijama kad je neko toliko brži od konkurenta, džentlmenski je da ga propusti, što sam ja pre dve godine učinio kad su mi popustili pneumatici na Hungaroringu. To se zove fer plej. Snimak sam odgledao mnogo puta, i odgovrio bih onima koji komentarišu – ja sam bežao u travu da ne dođe do kontakta, a ne da bih stekao prednost i tvrdim da nisam preterao. Posle je incident bio pod istragom, a direktor trke je odlučio da ni jedan od nas ne bude kažnjen. Kad sam posle sprinta malo ohladio glavu, prišao sam u napomenuo mu da nije bio korektan, gde je on rekao da sam ja bio preagresivan”.

“Takođe, na istom vikendu sam bio nepravedno kažnjen, jer je moj spliter bio nekoliko santimetara preko startne linije. Ispred mene je krenuo Knego, ali ja nisam stekao prednost time i nisam ga pretekao na startu, pa smatram da je kazna prolaska kroz boks bila preterana. Verovatno sam prosto morao da budem kažnjen za bilo šta. Ali i dalje je taj vikend bio na zavidnom nivou i uživao sam”, dodaje on.

Problemima sa autom u Slovačkoj prethodila je situacija koju Milovanović nikako nije mogao da reši.

“Pred odlazak na Slovakija ring svi moji mehaničari su otišli na odmor, pa sam krenuo sam, uz pomoć i podršku mog prijatelja Marka Vučkovića. Ceo vikend sam radio sam na autu. U takvim okolnostima zaista je teško doći do rezultata. Ipak sam držao korak sa Homolom, koji je zaista izuzetan trkač i time mogu da budem zaista zadovoljan. Kad je pukla grana, auto je počeo da pali alarme i morao sam da stanem, a posle sam otkrio i kvar na motoru. Trebalo je da posle Slovačke gostujem u italijanskom FX na Mizanu i Muđelu i da odvezem finale Prvenstva Hrvatske, ali je sve to palo u vodu jer sam istanjio budžet i nisam mogao da popravim automobil”.

“Auto je rasklopljen po povratku u Srbiju, naručili smo potpuno nov motor iz Hjundai motorsporta i zamenili više-manje sve vitalne delove – kočnice, izduvnu granu, amortizere, hladnjak, menjač… Želim da auto bude potpuno spreman, šta god da rešim da vozim”.

Naravno, zima je vreme kad se priča i o narednoj godini, ali je svakako prerano za bilo kakav jasan plan za 2024. Ipak, Milovanović već aktivno pregovara i dogovara potencijalni angažman.

“Dobio sam ponudu da dogodine TCC sezonu vozi sa Italijanima, pregovaramo sa Pirelijem za gume i tokom zime ćemo videti šta je najbolje za nas, a imamo i nekoliko novih potencijalnih takmičara. Još nisam odlučio gde ću ja biti u 2024. samo je sigurno da ću nastupati sa “hjundaijem i30 N” i boriću se da ponosno i odstojno predstavim Srbiju. Kad bih imao dobar budžet, voleo bih da se okušam u TCR Istočna Evropa, jer mislim da vredim za taj šampionat i konkurencija je odlična. Jedino što me odbija jeste mnogo politike, nekih stvari koje ne bih voleo da osetim na svojoj koži, a i za tu sezonu bi mi trebalo 150.000 evra, što je mnogo”.

“Igor Stefanovski me je zvao da im se pridružim u Evropskom šampionatu na brdskim stazama, ali ja sam više trkač za krug. Sve opcije su ipak otvorene i konačnu odluku će odrediti, nažalost, budžet. Ponovo moram da se zahvalim brendu 365.rs, koji je uz mene punih 11 godina i nadam se da ćemo sarađivati i dogodine. Svakako bih voleo da vozim negde gde mogu ponovo da se borim za titulu”.

Uspešan model “i30 N” nasledila je, takođe šampionska, “elantra”, a Nemanja je prokomentarisao i tu situaciju.

“Ja sam “hjundai” mnogo zavoleo, ali može sa “i30 N” da bude problema. Moj kompjuter je zakucan na 97,5 posto snage motora, to može da proveri svako ko mi ne veruje i sumnja u moju brzinu. Moj auto u bilo kojoj TCR seriji teško može da napravi razultat, jer “elantra” ima apsolutni primat, jer je takva njihova politika”, oprezan je naš as.

“Na kraju bih želeo da se zahvalim SIB rejsingu i Igoru Tomljanoviću i Ivici Mariću i celom timu koji je bio uz mene tokom 2023. Olakšali su mi svaku neprijatnost koju sam doživljavao, stajali uz mene kao punopravnog člana njihovog tima. BIlo je tu nepotrebnih situacija, ali sam ja uvek bio fer trkač, džentlmen i šmeker i nisam želeo da se spuštam na tako nizak nivo”, završio je Milovanović.