Adamo: Hjundai priprema “elantru” i za WTCR 2021, program definišemo u januaru

Sredinom decembra, fabrički vozači Hjundai motorsporta Gabrijele Tarkvini i Norbert Mihelis testirali su dva korejska TCR modela, “elantru” i “i30 N” na autodromu Valelunga.

Tokom tri dana, Italijan i Mađar smenjivali su se u kokpitima ovih automobila, u programu s dvojakim ciljem. Predstavljena u septembru, “elantra” je nova, njen razvoj je u završnoj fazi i ona će u 2021. doživeti svoj takmičarski debi. Kako je to već uobičajeno, Hjundai ju je spremio i u sprint i u endurans konfiguraciji.

S druge strane, “i30N” je već uveliko afirmisano pobedničko oružje, ovenčano brojnim titulama. Međutim on je stigao do kraja trogodišnjeg ciklusa tokom kojeg je razvoj homologiranih delova bio “zamrznut” i sada su moguće intervencije u smislu usavršavanja, poboljšanja i restilizovanja.

Na Valelungi je bio prisutan i šef Hjundai motorsporta Andrea Adamo, koji je detaljnije izložio projekte i zadatke brenda na kružnim stazama u 2021.

“Testovi su prošli dobro, mogu da kažem da smo tih dana potrošili mnogo benzina i guma”, ispričao je italijanski inženjer i menadžer za Motorsport.com. “Činjenica da su bila prisutna oba naša pilota i da su se smenjivali u vožnji dala nam je priliku da čujemo njihove utiske o svakom detalju. Bila su to tri produktivna dana.”

“Elantra” je treći Hjundaijev model u TCR svetu i nijedan drugi brend ne nudi tako širok izbor vozila u ovoj turing kategoriji. Iako se u novembru tvrdilo da je ova troprostorna limuzina namenjena samo tržištu Severne Amerike, Adamo je otkrio da se ona priprema i za zadatak na najznačajnijem i najprestižnijem bojištu, u Svetskom kupu turing automobila.

“Cilj je da “elantru” angažujemo u WTCR, a ona će biti u akciji i u američkim šampionatima. Rad na Valelungi bio je koncipiran za ove dve serije, dakle sa odgovarajućim gumama, Gudjir za WTCR, a Mišlen za IMSA čelendž.”

Hjundaijeva WTCR sezona 2020. zaslužuje samo zaborav. Od šesnaest trka osvojena je samo jedna, a godinu je obeležio sukob sa organizatorom serije, pri čemu su glavne teme bile Balans performansi i primena nove, standardizovane elektronske kontrolne jedinice. Ipak, brend nije bezuslovno odustao od nastavka kampanje na globalnoj sceni.

“WTCR sportski pravilnik koji su WSC i FIA objavili posle zasedanja Svetskog saveta auto-sporta ne deluje mi loše”, dodao je Adamo. “Ipak, moram da podvučem jedno: ja nisam mazohista i budući da je sezona 2020. bila odvratna s aspekta upravljanja Balansom performansi, verujem da o našem nastavku u toj seriji mora dobro da se promisli.”

“Bude li uslova da Hjundai motorsport bude prisutan kao podrška našim klijentskim timovima, izvanredno. Ako to ne bude slučaj, iskreno nemam želju da budem tamo i da trpim šamare zbog tako spornog rukovođenja (BoP-om).”

Dve “elantre” su već najavljene za severnoameričku IMSA seriju, za koju će ih prijavljivati Hjundai kontinentalni partner, ekipa Brajan Herta autosport.

“Kao što je rečeno, glavni program “elantre” bio bi WTCR, a zatim IMSA Mišlen pilot čelendž”, nastavio je Adamo. “Ostalo tek treba da bude definisano na osnovu zahteva klijenata. U ovom trenutku već smo dobili četrnaest narudžbi za taj automobil.”

“Što se tiče “i30 N”, to je auto i dalje prisutan u Hjundai katalogu, klijenti ga i dalje koriste i stalno radimo na njegovom poboljšanju. Uskoro će izaći i osavremenjeni paket, s novim prednjim delom izvedenim iz putničke verzije koja će biti plasirana na tržište.”

“Taj auto je pokazao da je apsolutno konkurentan – ako se ne računa BoP – i zato ne vidim zašto bismo morali da trošimo novac na premetačinu u projektu koji danas zahteva samo usavršavanja. Ako išta, drugi moraju da se potrude da dođu do našeg nivoa, a da ne koriste pogodnosti pomagala kakva su BoP i druga.”

Ako WTCR ostane jedan od najvažnijih zadataka u 2021, Hjundai prvo treba da odluči hoće li nastaviti sa istim klijentskim timovima, BRC rejsingom i Engstler motorsportom.

Adamo objašnjava: “U ovom trenutku još ništa nismo odlučili, ali smo zadovoljni poslom koji su izvele ove dve ekipe. Dakle, ne vidim zašto bi trebalo da ih menjamo.”

“Što se tiče vozača, moram dobro da razmislim o mladima. Jednog smo već imali prošle godine, Luku Engstlera, tokom idućih nedelja proceniću šta tu da radimo. Recimo da bih voleo da program definišem u januaru.”

Šef Hjundai motorsporta ima vremena da tačno odredi planove kuće na krugu. Naime, zbog problema izazvanih pandemijom korona virusa, šampionati su ionako projektovani da u 2021. počnu kasnije nego uobičajeno.

“Uvek kažem da svakoj vrsti problema prilazim postepeno, korak po korak. Kad sve teškoće stavite na jednu gomilu, to samo stvori veliku zabunu i tada se ne radi dobro. Zato je moja strategija da uvek idemo smireno i postepeno. To važi za vozače, za automobile i šampionate za koje smo prijavljeni.”

“Pažljivo sam posmatrao objavljene kalendare i primetio sam da su svi veoma inteligentno zamislili da počnu što je moguće kasnije u godini. Gledajući situaciju u kojoj se nalazimo, taj izbor smatram veoma dobrim, jer nam daje mogućnost da ne opteretimo prviše ceo sistem, da ne idemo na testove u januaru i februaru, po hladnom vremenu, ili da preduzimamo daleka putovanja tražeći toplotu. To nije ni korisno ni potrebno, može da se sačeka početak marta i da se ide na piste bliže kući, gde je klima umerenija, i da se program rada planira smireno.”