Audi DTM motor može da posluži na Dakar reliju i Le Manu

Iako je DTM Klasa 1 završila svoj život posle samo dve sezone, Audijev motor stvoren po toj specifikaciji mogao bi i dalje da bude primenjivan u budućim sportskim projektima kuće.

Potencijalno, ovaj agregat bi mogao da završi u automobilu koji je Audi najavio za Dakar reli 2022, iako će ovo vozilo biti “inovativni električni prototip”.

Veruje se da je proizvođač iz Ingolštata uložio otprilike 10 miliona evra da izradi dvolitarski turboprehranjivani benzinski motor za DTM Klase 1 i on je vožen u sezonama 2019. i 2020.

U tom periodu, Audi je bio dominantna snaga u nemačkoj tradicionalnoj seriji i osvojio je dve uzastopne trostruke krune, postigavši pri tom i nekoliko novih statističkih rekorda kategorije. Sam agregat proglašen je za trkački motor godine 2019.

Međutim, odluka kompanije da napusti DTM posle 2020, koja je prakično ugasila i Klasu 1, značila je da bi ovaj četvorocilindraš okončao svoju sportsku karijeru posle samo dve godine službovanja i da bi mu sledeća stanica bila muzej.

Alternativne mogućnosti se ipak otvaraju. Energetski efikasna sprava od 640 KS mogla bi da nastavi život van asfaltnih pista, u Dakar reliju, u kom Audi namerava da se takmiči dogodine sa električnim automobilom. Zvuči kao kontradikcija, ali zapravo nije – električni pogon još nije dovoljno razvijen da bi samostalno mogao da pokreće to vozilo tokom kompletne distance maratonskih etapa elitnog kros-kantri takmičenja.

Zato je Audi planirao, i u decembarskoj najavi svog Dakar poduhvata i objavio, da bi baterija električnog automobila tokom vožnje mogla da se po potrebi puni, o čemu bi se starao krajnje efikasni TFSI motor. A to bi mogao biti upravo onaj koji je pokretao DTM automobile s četiri prstena tokom 2019. i 2020.

Ovakva kombinacija – motor s unutrašnjim sagorevanjem u akciji u inače električnom automobilu za Dakar – predstavljala bi prelazno rešenje dok autonomija ovog vozila ne bude dovoljno velika da pokrije ceo dan vožnje na reliju, bez potrebe za punjenjem baterije u hodu.

Prve naznake da Audijev dvolitarski DTM trkački benzinac neće završiti karijeru paralelno s ukidanjem Klase 1 dao je sada bivši šef Audi sporta Diter Gas.

On je u septembru, tokom DTM runde na Zolderu, pomenuo mogućnost angažovanja ovog motora u drugim trkačkim kategorijama, i to dva meseca pre nego što je kuća najavila da će napustiti Formulu E kako bi se takmičila na Dakar reliju i na Le Manu.

“To upravo i razmatramo”, rekao je Gas u ono vreme. “Osim činjenice da smo u njega očigledno mnogo uložili, on je bio i veoma uspešan, a dobro je poznat i kao efikasan i ekonomičan.”

“Zato tražimo prostor za potencijalnu primenu ovog motora u budućnosti. U ovoj fazi ne bih isključio da ćemo ga ponovo videti u akciji u nekoj disciplini automobilskog sporta.”

Postoji i mogućnost da DTM TFSI agregat Audija bude osnova za povratak u vrhunske kategorije trka sportskih automobila 2023, što uključuje Le Man i Roleks 24 na Dejtoni.

Na taj pravac ukazao je nekadašnji šef razvoja Audi motora, danas penzionisani Ulrih Barecki. Barecki nije bio odgovoran samo za DTM agregate kuće, već i za niz motora koji su dovozili Audi prototipe do 13 pobeda na Le Manu između 2000. i 2014. godine.

On je za magazin Sport auto izrazio uverenje da je šampionska dvolitarska DTM sprava sposobna za velika dela u novim, dolazećim klasama sportskih automobila: “Ova pogonska jedinica može da pokrije sve što će auto-sport zahtevati u idućih deset godina. Tu na primer spada i Le Man, gde bi ona bila savršena kao visokoperformantna efikasna pogonska jedinica za LM hiperautomobil ili za automobil LMDh specifikacije.”