Sedam turing trkača na listi top 50 vozača na svetu u 2020, najbolje rangiran Rene Rast

Na godišnjoj listi najboljih automobilista na svetu, koju je, kao i svake godine, objavio magazin Autosport, našlo se čak sedam vozača iz turing serija.

Apsolutno najbolji u 19 trkačkih disciplina bio je, očekivano, sedmostruki prvak sveta u Formuli 1 ser Luis Hamilton.

Drugo mesto zauzeo je takođe pilot “najbržeg cirkusa na svetu” Maks Ferstapen, a bronzani je Antonio Feliks da Košta, koji je posle nekoliko različitih serija u kojima je učestvovao (a u kojima je bio i DTM) uspeo da u Formuli E osvoji titulu.

Trke sa otvorenim točkovima očigledno su omiljene u stručnoj javnosti koja prati auto-sport, pa je četvrti bio Pjer Gasli (F1), ispred Šarla Leklera (F1) i Džozefa Njugardena iz Indikara. Prvih deset zaokružuju Danijel Rikardo (F1), Skot Dikson (Indikar šampion), Sebastijan Ožije (WRC šampion), a najbolje plasirani turing trkač je novi-stari DTM prvak Rene Rast.

Sledeći trkač koji na krugu vozi automobil sa zatvorenim točkovima je Skot Meklohlin na 13. poziciji. On je 2020. odbranio titulu u Australijskim superautomobilima, a ove godine će se trkati u Indikaru.

Još jedan DTM pilot našao se na listi najboljih, a to je viceprvak serije Niko Miler, na 21. poziciji.

Kao četrdeseti na listi rangiran je Kameron Voters, pilot Tikford “mustanga” u Australijskim superautomobilima, i to posle svoje najuspešnije sezone u karijeri – godinu je u prvenstvu završio kao osvajač bronze.

Najmlađi turing šampion sveta Jan Erlaher (WTCR) našao se 44. mestu, ispred BTCC prvaka Ešlija Satona, koji je 45.

Sedmo ime iz turing sveta koje se našlo na listi 50 najboljih je Šejn van Gisbergen, još jedan as Australijskih superautomobila.

Iako se više ne trka na krugu, ovde pominjemo i Juana Kristofersona. On je, posle izleta u WTCR 2019, ponovo osvojio naslov u relikrosu i završio je na 49. poziciji liste Autosporta.

Kriterijum za ovu prestižnu listu nije bila samo šampionska titula, već ukupan utisak koji je neki trkač ostavio tokom 2020.