“Audi” osvojio 24H Dubaija u TCR klasi, trka dramatično skraćena zbog poplave

Posadi “audija RS 3 LMS” tima AC motorsport pripao je trijumf u TCR klasi na trci 24 sata Dubaija, prvoj rundi ovogodišnje 24H serije.

Umesto predviđena 24 sata, maraton na Bliskom Istoku trajao je sedam sati i 17 minuta zbog ekstremno snažnih, poplavnih kiša koje su pogodile Dubai.

Vremenska nepogoda je u petak uveče uzrokovala prekid trke, a docniji napori organizatora i osoblja Dubai autodroma da poplavljenu pistu osposobe za takmičenje nisu doneli nikakav rezultat.

U noćnim satima, nivo vode na stazi i u pitlejnu nastavio je da raste, pa nije bilo bezbednosnih uslova da Dubai 24H bude restartovanu.

U momentu prekida – ispostaviće se trajnog – posada belgijskog “audija” #188 (Peran-Radermeker-Bunen-Magnus-Taskinen), inače peta u kvalifikacijama, prešla je 155 krugova, bila je vodeća u TCR klasi, te je i proglašena pobedničkom. Ona je imala krug prednosti u odnosu na “VW golf” švedskog Lestrup rejsinga (Sederstrem-Morin-Elin-Fluh), koji je trku započeo s pol-pozicije.


Konačno treće mesto pripalo je još jednom “folksvagenu”: kvintet prošle godine slavljeničkog Autorama motorsporta (Veskovi-Feri-Born-Klecer-Metler) kasnio je dva kruga za krajnjim pobednikom.

Pozicije četiri i pet zauzele su “kupre”: holandska ekipa Red kamel, osvajač TCR Spa 500, izvezla je 152 kruga, a auto tima BBR-Monlau, sa petočlanom potpuno tajlandskom posadom prevalio je 151 krug.

Za petnaesto izdanje 24H Dubaija bilo je prijavljeno 16 automobila u TCR klasi, a startovalo ih je trinaest: pet “kupri”, četiri “folksvagena”, dva “audija”, po jedan “pežo 308” i “honda sivik”, koju je za nastup prijavio KCMG.

Među učesnicima je bila i “kupra” Zenge motorsporta, sa vlasnikom tima Zoltanom Zengeom kao jednim od vozača. Mađarska postava klasifikovana je kao jedanaesta.

Sledeća runda 24H Serije biće trka 12 sati Monce, predviđena za 27. i 28. mart.