Bekman, pobednik s Katalunje: Trka je bila komplikovana jer nisam navikao da sve vreme vodim

Renomirani i trofejni tim Target kompetišn morao je da čeka četvrtu rundu i osmu trku sezone TCR Evropa 2020. da bi stigao do prve pobede.

Za prvi trijumf Targeta, ali i Hjundaija u tekućem kontinentalnom prvenstvu zaslužan je Andreas Bekman, koji je za volanom “i30 N TCR” ekipe iz Trentina vodio od gašenja semafora do karirane zastave u nedeljnom sprintu u Barseloni.

Okolnosti pod kojima je vozio pomalo su zbunile Šveđanina: “Trka je bila zaista komplikovana jer sam sve vreme vodio, a nisam baš navikao da budem na čelu i da tako vodim. Na kraju su gume počele da popuštaju i u poslednjem krugu sam bio prilično uplašen jer sam mislio da bi guma mogla da se probuši, ili nešto slično, jer je Katalunja veoma naporna za prednje gume.”

Bekman je tokom belgijskog takmičarskog vikenda zaradio povredu ručnog zgloba i zbog nje nije startovao na trkama u Monci.

“Posle mog udesa na Zolderu bilo mi je veoma drago da se vratim u automobil. Zglob me više ne boli kada vozim.”

Švedski vozač žali za propuštenom šansom da Target ubeleži trostruku pobedu, a ona je nestala kada su se njegova sestra Jesika i timski kolega Džon Filipi sudarili dok su bili na pozicijama 2 i 3.

“Prva polovina sezone bila je stvarno teška za naš tim, pa su povratak i ova pobeda vrlo dobri i za mene i za njih. Šteta je što su se Jesika i Džon sudarili, jer smo mogli da postignemo trostruku pobedu, što bi bilo sjajno za sve nas. Barselona je jedna od mojih omiljenih staza i radovao sam se vikendu, jer mi se dopada način na koji staza teče, kao i činjenica da je prilično tehnička, posebno u poslednjem sektoru.”

Bekmana su do cilja dopratila dva Komtuju “audija”: Sami Taufik je kasnio 2.257, a iskusni Mehdi Benani 6.803 sekunde

“Imali smo loš start, mislim da sam pao na sedmo mesto i već sam donekle izgubio nadu. Međutim, gume su počele da dolaze na svoje i zahvaljujući mom timskom kolegi Mehdiju, počeli smo da se probijamo i da zajedno osvajamo pozicije”, ispričao je Taufik, koji je na putu do drugog mesta savladao Barta, Benanija i Oriolu.

“U poslednjih nekoliko krugova, Filipi je skrenuo u boks, a ja sam najzad uspeo da izvedem onaj manevar protiv Pepea koji nisam mogao da dovršim u subotu, tako da sam mu se osvetio!”

“Vođenje računa o gumama je veliki problem u ovom tipu automobila, njegov plan za trku bio je mnogo drugačiji od mog i izgleda da je moj ispao bolji. Siguran sam da ćemo se još boriti do kraja sezone i nadam se da ćemo obojica moći da osvajamo bodove.”

Benani se na trku osvrnuo s aspekta timskog igrača: “Stvarno sam veoma, veoma srećan zbog dva podijuma koja smo osvojili za Audi i Komtuju. Ako biste me pitali koji je nateži podijum koji sam ikada osvojio, rekao bih da je to ovaj! Sa 60 kilograma balasta, izgledalo je kao da imam saputnika sa sobom u automobilu, a u trkačkim uslovima, sa starijim gumama, sve je bilo još i gore.”

“Sami je obavio fantastičan posao i veoma sam zadovoljan onim što smo uspeli da postignemo ovog vikenda i osvajanjem tolikih bodova, ne mislim da smo tako loši. Nadamo se da ćemo takođe postići dobar rezultat za dve nedelje na Spa, ali biće komplikovano. Bitka za titulu je toliko tesna da samo možemo da se nadamo najboljem i da vidimo šta će se dogoditi.”

Posle izvezene dve trećine evropskog TCR prvenstva, Benani je drugi u generalnom sa 185 bodova, Taufik deveti sa 118, a Andreas Bekman dvanaesti sa 110.