Benani, prvak Evrope: Hvala kralju Maroka, bez njega ne bih ostvario san!

Posle trka na Harami, u kojima je obezbedio zvanje TCR šampiona Evrope, Mehdi Benani se osvrnuo na sezonu koja mu je donela najvredniju titulu u karijeri.

Na stazama prvenstva Starog kontinenta Marokanac je ukrstio koplja i sa već afirmisanim trkačima, pojedinim bivšim rivalima iz Svetskog turing šampionata i Svetskog turing kupa, kao i sa nizom talentovanih pretendenata na profesionalnu automobilističku karijeru.

“Veoma je dobar osećaj kada ste šampion Evrope u ovoj kategoriji, jer sam se borio u veoma jakoj konkurenciji. Među mojim konkurentima bilo je mnogo velikih imena”, istakao je 37-godišnji trkač iz Feza.

Mehdi je do trona stigao bez ijedne pobede u trkama, što jeste čudno i krajnje retko, ali nije prvi put u istoriji auto-moto sporta da se tako dogodilo. Blizak primer iz iste – turing – discipline predstavlja titula prvog DTM (DPM) šampiona iz 1984. Folkera Štriceka.

Benani je nastavio: “Osvojio sam titulu bez pobeda u trkama, ali mislim da je svejedno bilo dobro jer smo skoro stalno bili u prva tri i mislim da je konstantnost bila ključ našeg uspeha.”

Marokanac je počeo da pravi ime na globalnoj turing sceni kao WTCC debitant 2009. godine. Po osvajanju evropskog naslova, on se zahvalji onima koji su doprineli njegovom uspehu i automobilističkoj karijeri uopšte.

Značajno prvo mesto u nabrajanju imao je belgijski Komtuju, u čijem je “audiju” Mehdi u 2020. obezbedio tri podijuma, još četiri top 5 rezultata i dve pol-pozicije.

“Želeo bih da se zahvalim Komtuju rejsingu na radu i podršci. Takođe, i mojim partnerima i kralju Maroka na njegovoj stalnoj podršci – moj san se ostvario zahvaljujući njemu.”

“Veliko hvala svim članovima porodice TCR Evropa. Svi trkački vikendi bili su tako lepi, a automobili su bili na skoro podjednakom nivou performansi. Mislim da je ovakav šampionat potreban kao izlog TCR kategorije.”

Za kraj, Benani je fer i džentlmenski pomenuo i tužan finalni vikend Majka Haldera, koji je na završne trke došao kao lider serije. Nemac je u Harami doživeo dva udesa i ostao bez ijednog boda, pa je posledično pao na četvrto mesto u konačnom poretku.

“Želeo bih da se zahvalim i svim svojim konkurentima, a pre svih Majku Halderu. On je veoma dobar vozač i tako mi je žao zbog svega što mu se desilo na vikendu na Harami.”