Dvostruki trijumf Hjundaija na prvoj trci u Smolensku

Photo: Grigory Golyshev

Pilot Lukoil “hjundaija” Ivan Lukaševič osvojio je prvi sprint TCR Rusija na Smolensk ringu.

On je svoju treću ovosezonsku pol-poziciju pretvorio u drugu pobedu u 2020, postigavši automobilistički grend slem, jer je sve krugove proveo u vođstvu i upisao najbrži krug. Ovaj trijumf uzdigao ga je na drugo mesto u generalnom poretku serije.

Lukaševič je komandovao zbivanjima od letećeg starta pa tokom svih 15 krugova. Njega je pratio “hjundai” Grigorija Burluckog, ali on ni u jednom trenutku nije bio dovoljno blizu da pokuša da izbori bilo šta više od drugog mesta – svog trećeg podijuma u 2020. Razlika na cilju između njih iznosila je 2,7 sekundi.

Na najniži stepenik pobedničkog postolja izašao je Ladin vozač Mihail Mitjajev, koji je u početnom spletu krivina odabrao širu putanju, savladao timskog kolegu Kirila Ladigina i trku završio ispred njega. Ladini piloti su za pobednikom kasnili 9, odnosno 11 sekundi.

Mimo uzbuđenja u početnoj fazi, trka nije obilovala preticanjima. Najzanimljivija i najoštrija, 15 krugova duga bitka vođena je za peto mesto između “hjundaija” aktuelnog šampiona Dmitrija Bragina i sestrinskog Lukoil automobila Andreja Maslenjikova.

Bragin je izveo dobar start, napredovao je četiri mesta i sa pete pozicije se uporno, uspešno i ponekad grčevito odupirao bržem Maslenjikovu. Aktuelni šampion ipak je razoružan u prvoj krivini poslednjeg kruga, izgubio je duel i završio je nastup kao šesti.

Iza ove dvojice vozio je Aleksej Dudukalo. On je u trećem krugu prestigao “audi” Andreja Radošnova, sustigao dvojac Bragin – Maslenjikov. Trofejni Moskovljanin čekao je na rasplet tog okršaja ili grešku bilo kog konkurenta, ali se ona nije dogodila. U poslednjem krugu i Dudukalo je pritisnuo Bragina, ali je za bilo kakav manevar već bilo prekasno.

Pozicije od osme do desete popunili su Radošnov, Klim Gavrilov u “hjundaiju” i Pavel Kaljmanovič u “kupri”. Gavrilov je deveto mesto izborio iznenadivši Kaljmanoviča na prvoj krivini, približno na dve trećine distance.

Posle prve trke na Smolensku lider serije Ladigin ima 143 boda, Lukaševič je sa 116 novi drugoplasirani, Mitjajev je sa 114 poena skliznuo na treće mesto. Bragin je četvrti (108), Dudukalo peti (104 boda).

Trka 2 počinje u 17:10 po srednjoevropskom vremenu, traje 18 krugova i startuje iz mesta.

Pol-poziciju ima Kaljmanovič, a do njega će u prvom redu rešetke biti Gavrilov.