Džimi Klere: Nisam napravio nijednu grešku, ali je ključ vikenda bio BoP

Ispunjena je jučerašnja želja braće Klere – jedan od njih trijumfovao je i na nedeljnoj trci TCR Evropa na Pol Rikaru (drugi je doduše odustao).

Marseljeza je u Le Kasteleu danas intonirana u čast Džimija, koji je startovao četvrti i iskoristio gužvu na drugoj krivini.

Tu je s ovog vikenda nepobedivim “pežoom 308” ostavio za sobom “kupru” Mikela Askone i “honde” Viktora Davidovskog i Franka Đirolamija i izbio na čelo kolone.

Francuz je potom vodio svih 10 krugova s “kuprom” Mikela Askone na bliskom odstojanju, ne pruživši bivšem prvaku serije nijednu priliku da izgradi poziciju za napad.

“Zaista sam srećan što sam najzad osvojio trku u ovoj vrsti šampionata”, kazao je Tedi. “Znao sam da u prvom trku može da se napravi razlika, bio sam zaista agresivan na startu i izašao kao prvi iz krivine. Posle toga sam bio uveren u mogućnosti svog automobila i fokusiran na svoju trku. Zadovoljan sam što nisam napravio nijednu grešku, nisam promašio ni teme krivine, ni zonu kočenja.”

“Askona je bio sjajan tokom cele trke, sve vreme me je totalno pritiskao. Bio je vrlo brz u poslednjem sektoru i agresivan na kočenju, ali sam ja bio brži u drugom sektoru i nisam mu dao priliku da me obiđe. Mislim da je ključ ovog vikenda bio Balans performansi u poređenju s ostalima – Askona je imao 60 kilograma, mi smo bili mnogo lakši od njega”, bio je iskren Klere.

Španski WTCR as je sve vreme vozio blizu Klerea, a dok su se suparnici iscrpljivali u međusobnim duelima, vodeći dvojac im je lako i daleko odmakao.

Askona nijednom nije krenuo u preticanje, ali je prošao kroz cilj 1.142 sekundi iza pobednika i uknjižio poene za drugo mesto, vredne u šampionskoj kampanji.

I on je komentarisao aktuelni Balans performansi: “Zadovoljan sam jer sam nosio 60 kilograma u automobilu i bilo je stvarno teško. Ova pozicija je verovatno najbolji rezultat kojem smo se mogli nadati s tako teškim automobilom, jer je “pežo” bio veoma lak. Osvojio sam lepe bodove ovog vikenda, a biću mnogo lakši na sledećoj rundi i to je veoma pozitivno. Zadovoljan sam što smo preživeli ovaj vrlo težak vikend.”

“Posle starta, kada ste na unutrašnjoj strani, vrlo je teško kočiti na pravom mestu kada svi automobili navaljuju na vas. Imao sam mali kontakt s Davidovskim na kočenju, promašio sam skretanje, ali sam na sreću izgubio samo jednu poziciju. Pokušavao sam da pritisnem Džimija na kočenju, ali je bio mnogo brži od mene. Bilo je teško, ali je zapravo bilo i zabavno”, zaključio je Askona.

Dan nije mogao da prođe bez “hjundai elantre” na podijumu. Sami Taufik je treće mesto osvojio u poslednjem krugu, pretekavši Davidovskog. Makedonski trkač svejedno ima šta da slavi, jer mu je četvrto mesto novi najbolji rezultat otkako vozi evropsku TCR seriju.

Mladi Marokanac je zablistao kada je u jednom manevru obišao Mehdija Benanija, Feličea Jelminija i Đirolamija sa spoljne strane superbrze krivine Sinj i tako sebi pripremio teren da kasnije napadne i osvoji treći stepenik podijuma. Za pobednikom je kasnio preko 9 sekundi.

Taufik se najpre osvrnuo na jučerašnji sprint, koji je završio odustajanjem: “Šteta za subotu, imali smo toliko potencijala i mogli smo da imamo dve marokanske zastave na podijumu. Ali, danas sam veoma srećan što sam se vratio, pogotovu posle tako jadnog starta. Uspeo sam da izvedem jedno drsko preticanje sa spoljne strane i danas sam se dokazao! Nadam se da će taj manevar biti hit na Jutjubu!”

“Osećaj je neverovatan, jedva sam čekao da sezona zaista krene i nadam se da ću češće izlaziti na podijum i iznositi marokansku zastavu. Zbog toga sam ovde. Kako se ove godine brišu dva najgora rezultata, strategija je drugačija, efektivno mi je problem samo jučerašnja trka. Odsad dolaze pozitivne vožnje u kojima ću pokušavati da osvajam poene”, najavio je Benanijev štićenik.

Posle četiri izvezene trke Askona je lider šampionata sa 143 boda, slede Benani sa 92 i Džimi Klere sa 87.

Sledeća runda TCR Evropa biće vožena 19. i 20. juna na Zandvortu.