Električna “đulija” eliminisaće “đulijetu“ iz WTCR 2020?

Stvaranje električne “alfa romeo đulije” za ETCR seriju moglo bi da izbaci kuću Romeo Feraris i tim Mulzan iz Svetskog kupa turing automobila, piše Autosport.

Italijanski tjuner je ranije ovog meseca najavio da će se baviti budućom sveelektričnom turing serijom ETCR, koju je pokrenuo Marčelo Loti i koja dogodine treba da počne svoj takmičarski život.

U tom cilju, Feraris je krenuo da stvara električnu “đuliju”, koja bi bila treći model zastupljen u ETCR. Prethodna dva su “kupra” i “hjundai”, ali njih stvaraju sportska odeljenja velikih proizvođača, a ne privatnik poput Ferarisa.

U električnom projektu Đulija ETCR Feraris uživa podršku firme Heksatron rejsing sistems, kojom rukovodi inženjer Marko Kalovolo i čije se sedište takođe nalazi u Milanu.

Standardni TCR automobili kuće Romeo Feraris, oni s motorima s unutrašnjim sagorevanjem, zasnovani su na putničkom modelu “alfa romeo đulijeta”. Za 2019. auto je doživeo evoluciju, pa se u Svetskom kupu i na tržištu uopšte pojavio sa sufiksom “veloče”.

Problem je u tome što Feraris nema fabričku podršku, a samim tim ni novca da istovremeno razvija “đuliju” za električnu turing seriju, kakva je ETCR, i da opstane u Svetskom kupu turing automobila, u kojem je 2018. i 2019. bio prisutan sa po dve “đulijete TCR”.

Upitan hoće li njegova postava pod imenom Tim Mulzan biti WTCR učesnik i 2020, direktor ekipe Mario Feraris odgovorio je da jedan od dva programa mora da dobije prioritet.

“Ovo je komplikovana situacija, jer nam je potrebno nešto novca da bismo bili ovde (u WTCR.)”, kazao je Italijan. “Jer, mi ne možemo da imamo budžet za oba programa, a mislim da će najvažniji projekat iduće godine biti ETCR.”

Feraris u svakom slučaju neće prestati da izrađuje “đulijete” po TCR specifikaciji; one su tražene i srazmerno uspešne u drugim serijama tog tehničkog standarda, primarno na nacionalnom nivou.

“Ne znam šta će se dešavati sa Svetskim kupom, ali mi sada treba da napravimo nekoliko automobila za Japan, mislim i za Dansku, pa ćemo nastaviti s TCR automobilom i s podrškom klijentima, ali ne mislim da ćemo nastaviti i sa Svetskim kupom turing automobila.”

Ako Feraris ne bude vodio novu WTCR kampanju pod imenom Tim Mulzan, on je spreman da podrži nekog privatnika koji bi to učinio s njegovim “alfama” i samim tim održao prisustvo modela i brenda u ovoj seriji.

“Ako neko želi da dođe u WTCR i da se trka s našim automobilom, da, to možemo da prostudiramo. To bi i bilo najbolje rešenje, jer ovaj šampionat je veoma važan. Ja to znam”, dodao je Feraris.

U WTCR sezoni 2019. piloti Tima Mulzan, Kevin Čekon i Ma Ćinghua upisali su jednu pobedu i još osam podijuma, vozeći “đulijete veloče”.

Izašavši na pobedničko postolje na finalnoj trci na Sepangu, Čekon je samouvereno (i s pravom) kazao da je potvrdio da je brz u svim vremenskim uslovima i da smatra kako bi trebalo da se nađe na startnoj rešetki Svetskog kupa i 2020. Možda je trkač iz Bergama time želeo da se preporuči nekom budućem poslodavcu, znajući ili sluteći da to dogodine neće biti Feraris i Mulzan?

Ukoliko Feraris zaista istupi iz Svetskog turing kupa, a ne nađe se privatnik koji bi se latio tog poduhvata s “đulijetama”, WTCR bi mogao da izgubi i treći automobilski brend za 2020.

Folksvagen i Audi već su objavili da obustavljaju fabričku podršku WTCR programima. To će po svoj prilici ukloniti “golfove” sa startne rešetke Svetskog kupa, a ista sudbina mogla bi da zadesi i “audi RS3 LMS”, mada svi klijentski timovi brenda iz Ingolštata dosad nisu otkrili svoje planove.

U Ferarisovom slučaju situacija se razlikuje utoliko što Italijani nemaju formalnu i finansijsku podršku Alfa Romea, pa se ne bi moglo kazati da je ovaj proizvođač napustio WTCR, već samo da je to učinio privatnik.