Zvezdana R-Motorsport formula/turing/GT postava za Bathurst 12H: Voze Dikson, Keli i Denis

Tim R-Motorsport priprema dva “aston martin vantidža GT3” s V8 motorima za trku 12 sati Bathursta, koja na legendarnoj stazi Maunt Panorama otvara Interkontinentalnu GT čelendž seriju 2020, a vozi se od 31. januara do 2. februara.

U jednom od automobila švajcarske ekipe naći će se moćan vozački trio Skot Dikson – Rik Keli – Džejk Denis, posada koja kombinuje iskustvo, titule i znanja sticane u formula, turing i GT takmičenjima.

Dikson je tu globalno najzvučnije ime. Novozelanđanin je petostruki Indikar šampion, osvajač trke Indi 500 2008, a kao pulen Čip Ganasi rejsinga istakao se i u američkim trkama izdržljivosti i ima dve apsolutne pobede na Roleksu 24 na Dejtoni.

Iako je rođen u Australiji, 39-godišnji Dikson se nikada nije trkao na Bathurstu, o kojem svejedno ima visoko mišljenje: “Trke na Maunt Panorami sam gledao kao tinejdžer i najviše mi se dopala ogromna posvećenost koju staza zahteva, pogotovu na vrhu planine, u brzim sekcijama, a zatim na nizbrdici sve do poslednje krivine. Ona najviše liči na uličnu pistu, oivičenu betonskim zidovima i mestimično vrlo uzanu, pa je potrebno da vozite krajnje tečno.”

“Vozio sam GT trke, za sobom imam četiri starta na 24 časa Le Mana i druge trke izdržljivosti, ali nikada nisam bio u GT3 automobilu. Volim dugoprigaške trke, a lepo mi se uklapa s Indikar serijom da vozim Dejtonu 24H, Sebring 12H, ali i Mali Le Man, koji je 1999. bio moja prva endurans trka.”

“Šta očekujem od 12 sati Bathursta? Uz kalibar tima i vozača s kojima ću biti, moramo da joj pristupimo verujući da ćemo biti uspešni. Znam da je uvek teško s Balansom performansi i kategorizacijom svakog automobila. Samo se nadam da ću biti dobar član postave izuzetno jakog tima”, poručio je novozelandski šampion koji će na Bathurstu prvi put nastupiti za R-Motorsport.

Keli dolazi iz turing sveta i Australijskog šampionata Superautomobila, čiji je prvak bio 2006. godine. I on je debitant u R-Motorsportu, ali je na Bathurstu veteran. Na Maunt Panorami je startovao 18 puta, vozeći najvažniju trku Superautomobila, Bathurst 1000, koju je osvajao u dva navrata.

“Dvanaest sati Bathursta poslednji put sam vozio 2016, ali sam pomno pratio tu trku i priželjkivao da tamo nastupim ponovo”, rekao je australijski pilot. “To je sjajan događaj, čiji se izazovi mnogo razlikuju od onoga na šta sam na Bathurstu navikao u Superautomobilima. Većina vozača bi se složila da nije dovoljno otići na Baturst samo jednom godišnje, pa će mi biti zadovoljstvo da poteram “aston” preko vrha planine. Na mestima gde mi u superautomobilima kočimo, GT3 trkači su i dalje na gasu, izazov će biti neverovatan!”

“Već nekoliko meseci radim sa R-Motorsportom na ostvarenju ovog projekta, bio sam u Portugalu i testirao “aston”, što je bilo istinsko zadovoljstvo. Denis je prošle godine bio impresivan i u kvalifikacijama i na trci 12H Bathursta, a Diksona svi znaju po Indikar postignućima, međutim on je pre nekoliko godina bio izuzetan i kao suvozač u našem superautomobilu na trci Gold Koust, iako taj auto ranije nije vozio. Zato sam siguran da će vrlo brzo ovladati “astonom”, prognozirao je Keli, čiji će porodični tim u Superautomobilima iduće godine nastupati s parom “ford mustanga”.

Denis je karijeru stvarao u formula i GT trkama, a minulu sezonu proveo je u prvoj DTM kampanji R-Motorsporta s “vantidžom DTM”. Kao debitant na 12 sati Bathursta, on je 2019. u R-Motorsport GT3 “astonu” dospeo do drugog stepenika podijuma sa tadašnjim suvozačima Marvinom Kirhheferom i Matjeom Vaksivijeom, takođe rukijima. To drugo mesto bilo je najbolji rezultat za Aston Martin u istoriji nastupa na 12-časovnoj trci, dosad održanoj 18 puta.

“Moj omiljeni deo staze mora da bude planinska sekcija”, kazao je Denis. “Krivine savršeno teku iz jedne u drugu, zidovi su blizu, a brzina kojom vozimo je senzacionalna. Prvih nekoliko krugova na početku vikenda ozbiljno vas iznure. Međutim, kad napadnete stazu u kvalifikacijama, morate sve to da ostavite po strani. Na planinskom prevoju auto postaje superlagan i ako preterate, zadnji točkovi se odlepe od tla. Zato je vrlo teško pronaći balans.”

“Sećanja na prošlu godinu su mi pomešana. Imao sam najbrži krug na superpolu, podijum je bio dobar, ali sam bio strašno razočaran što smo 10 minuta pre kraja ispali iz igre za pobedu. Međutim, da mi je neko pre trke kazao da ćemo nas trojica kao početnici završiti drugi, taj rezultat bih uvek prihvatio.”

U kojoj god kategoriji da se vozi, 6.213 metara dugačka Maunt Panorama predstavlja jedan od najvećih vozačkih izazova uopšte. Za njene duge pravce, mešavinu brzih i srednjebrzih krivina, vijugave sekcije na planini i visinsku razliku od 174 metra od najniže do najviše tačke, GT3 vozači će se pripremati tokom pet trening sesija. Dve ture kvalifikacija određuju kojih 10 automobila prolazi u superpol, a on traje 45 minuta i njegovi rezultati diktiraju prvih 5 startnih redova trke.

Imena vozača koji će na Bathurstu deliti endurans dužnosti za volanom drugog R-Motorsport “astona” biće saopštena kasnije. Posle podijuma iz 2019, cilj tima u 2020. je najmanje još jedan izlazak na pobedničko postolje.