Grošek: SIM trkači imaju prednost jer na simulatoru upoznaju staze i stvore mišićnu memoriju

Poljski automobilista Bartoš Grošek osvojio je prošle godine titulu u TCR Istočna Evropa.

Ovaj 25-godišnji momak bio je šampion u SIM trkama 2020. a prvi put je seo u pravi automobil 2021. i već naredne godine osvojio je svoju prvu titulu.

Dobri rezultati doveli su ga do devete pozicije na TCR Svetskoj listi, na kojoj je u ovom trenutku 13.

Ipak, Grošek kaže da se nije odrekao SIM trkanja, i da je vožnja na simulatoru jedan od najvažnijih stvari koje trkač mora da uradi.

“Vidimo sve više trkača koji učestvuju u SIM trkama. Mislim da je moja prednost u tome što sam počeo tamo, jer su mi simulacije mnogo pomogle u pravom trkanju. Kad god imam vremena, sednem na simulator i tako se pripremam za narednu sezonu. Baš sam prošle nedelje odvezao 24 sata Dejtone”, otkrio je Poljak.

“SIM trke mi pomažu na dva načina. Prvo i najvažnije, mogu da upoznam nove autodrome, odvezem nekoliko stotina krugova i posle samo dva kruga u realnoj vožnji steknem osećaj kao da sam već vozio na toj pisti. Mnogo mi pomaže i da u borbi na stazi steknem prednost, kao i da moja mišićna memorija brzo dođe u odgovarajuću formu. To su razlozi zašto su SIM trkači toliko dobri”.

Grošek se osvrnuo i na TCR Svetsku listu, na kojoj je u samom vrhu.

“Ta vrsta rangiranja je meni sjajna. Konačno možemo da se uporedimo sa svim vozačima u svim TCR serijama. To nam pomaže i u pregovorima sa spozorima, njima znači da vide kako se kotiramo. Mislim da će ta lista biti inicijator veoma visokog nivoa takmičenja u 2023, posebno jer na kraju sledi veliko finale. To je odlična motivacija”, završio je Grošek.

Poljak još nije potvrdio gde će voziti ove sezone, ali se može očekivati da se pojavi u TCR Evropa, jer mu je titula iz 2022. donela i novčanu nagradu od 35.000 evra.