Hjundai motorsport odredio svoje juniore za 2021, Galaša smestio u TCR Evropa

Foto: Gruppe C Photography

Klijentsko odeljenje Hjundai motorsporta odredilo je takmičare koji će u 2021. imati status junior vozača kuće na kružnim stazama i u reliju.

Hjundai junior program ulazi u treću godinu, a cilj mu je da pomogne mladim talentima na putu izgradnje njihovih karijera u automobilskom sportu.

Inicijativu prate i odgovarajuća podrška inženjera klijentskog trkačkog progama i mentorstvo vrhunskih vozača Hjundai motorsporta, a u njen sadržaj spada i rad na poboljšanju imidža, onlajn i ličnih prezentacionih veština.

Status Hjundai juniora u TCR trkanju na krugu dobila su tri tinejdžera – 19-godišnji Čeh Jahim Galaš i dvojica 16-godišnjaka iz Sjedinjenih Država, Tajler Makson i Tajler Gonzales – kao i vozač iz Malezije Mičel Čea.

Galaš je u prethodne dve godine bio jedan od protagonista TCR prvenstva Istočne Evrope i završavao je šampionate kao drugi i treći u generalnom. Ove sezone mu je Hjundai obezbedio prelazak u TCR Evropa, gde će voziti “i30 N TCR” za ekipu Janik motorsport.

Foto: Facebook

Makson i Gonzales deliće kokpit “velostera N TCR” Koplend motorsporta u IMSA Mišlen pilot čelendžu. Makson je 2020. dominirao u seriji TC Amerika, osvojivši ukupno 11 trka (prvih 9 u nizu) i naslov prvaka. On i Gonzales već su debitovali kao tandem na oktobarskoj IMSA rundi na Roud Atlanti i završili su trku na drugom mestu.

Čea se za volanom “i30 N TCR” već takmičio u Aziji i Nemačkoj. Prošlogodišnje planove poremetila mu je pandemija korona virusa, ali je gostovao u WTCR i TCR Nemačka. U prvenstvu Nemačke osvojio je pol-poziciju i podijum na Red bul ringu. Njemu je u 2021. namenjeno sedište u Engstler motorsportu. Malezijac tako sledi put Luke Engstlera, koji je kroz Junior program dospeo do celosezonskog Hjundai kokpita u Svetskom kupu turing automobila 2020.

Svi pobrojani trkači će u 2021. nositi logo Hjundai junior vozača na svojim automobilima i kombinezonima.

“Posvećenost negovanju mladih talentovanih vozača predstavlja ključni deo klijentskog trkačkog odseka i Hjundai motorsporta uopšte”, rekao je rukovodilac Hjundai klijentskih trkačkih operacija Endrju Džons.

“Shvatamo da možemo da izradimo najbolje moguće automobile, ali su nam takođe potrebni i jaki vozači koji mogu da izvuku maksimum performansi na stazi ili na reli brzinskim ispitima. Kroz ovu inicijativu možemo da podržimo neke od najboljih mladih vozača koji se takmiče za Hjundai klijentske timove u najvećim reli i TCR prvenstvima na svetu.”

“U bliskoj saradnji s njima i njihovim ekipama možemo da pomognemo jedni drugima na putu stalnog usavršavanja, kako bismo postizali najbolje moguće rezultate i gradili njihove profesionalne karijere na putu ka mestu u Svetskom reli prvenstvu ili FIA Svetskom turing kupu.”