Cijan rejsing je šampion na stazi, da li to može da postane i u arhitekturi?

Zgrada sedišta šampionskog WTCR tima Cijan rejsing ušla je u izbor od četiri kandidata za švedsku arhitektonsku nagradu “Zlatna stolica”.

Kao višestruki nacionalni prvak na krugu, Cijan je izašao i na svetsku scenu i trijumfovao u WTCC kao partner fabričke ekipe Volvoa, potom i u WTCR kao “izvođač” radova za Ivan Miler rejsing, a potpisuje i pobede i titule brenda Lynk&Co u saradnji s Džili grupom motorsport.

“Naše prostorije su ključni deo našeg razvoja i kao kompanije i kao brenda, od prvaka Švedske do prvaka sveta. Ostvarili smo naše visoko postavljene ciljeve, kako na trkačkim stazama, tako i u našem sedištu”, rekao je osnivač i vlasnik Cijan rejsinga Kristijan Dal.

Centrala i radionice Cijan rejsinga završene su 2017. Crno kockasto zdanje nastalo je u saradnji sa švedskom arhitektonskim biroom Liljeval.

Pod njegovim krovom je smeštena celokupna operativa tima, od svetskog šampionskog Lynk&Co programa do projekta Volvo P1800 Cijan.

Objekat ima tri sprata i površinu veću od 6.000 kvadratnih metara. U njemu se nalaze simulator F1 standarda, izložbeni saloni, pogoni za izradu šasija i motora, dinamometarski sto i projektantske kancelarije.

Enterijer je ciljano izveden u crnom i belom jer takva pozadina služi kao pozornica na kojoj će se u prvom planu istaći stvarni protagonisti, cijanplavi trkački i performantni automobili.

Od materijala su korišćeni staklo, perforirani aluminijum i drvo, koje daje toplinu inače strogim arhitektonskim rešenjima

“Oduvek smo govorili da smo mi crno-bela kompanija s plavim automobilima i to je postavilo osnovu za naše sedište”, dodao je Dal.

“Put od prve skice na papirnoj maramici salveti na mom kuhinjskom stolu do dovršene zgrade bio je u podjednakoj meri zabavan koliko i izazovan i na kraju je doneo zadovoljstvo.”

Švedska arhitektonska akademija doneće odluku o dobitniku “Zlatne stolice” u poslednjem krugu glasanja, a pobednik će biti proglašen 25. marta.

Svoju odluku da uvrsti centralu trkačkog tima u najuži krug kandidata za nagradu žiri je obrazložio sledećim rečima.

“Pri 300 km/h ništa ne sme da krene naopako. Tehničko savršenstvo i strogost odražavaju se u svakom pojedinačnom materijalu, svakom izboru nameštaja, svakoj beloj konferencijskoj sali i svakoj crnoj sobi sa simulatorom u ovom naučnofantastičnom enterijeru.”

“Okruženje je gotovo nestvarno, ogoljeno i robotsko, s karakterom visokotehnološke laboratorije pre nego sedišta kompanije.”

“Monohromatski prostori rezultiraju filmskim izrazom koji je retko, ako uopšte, izveden podjednako dosledno bilo gde u Švedskoj. Samo je cijanplavom sjaju trkačkih automobila dopušeno da načini kontrast. Čak je i radionica bela kao kreda.”

“Čvorište svega je dobro podmazana mašina gde aerodinamika i brzina čine čuda. Ovde je smisao dizajna enterijera maksimiranje brzine i minimiziranje rizika. Ovde se radi o pobeđivanju.”