Hjundai sam u kvalifikacionoj trci za 24 sata Nirburgringa, u junu u postavi i Hari Pročik

Kao što smo već pisali, Hjundai motorsport prijavljuje dva automobila u TCR klasi za ovogodišnja 24 sata Nirburgringa, jedan “i30 N TCR” i jedan “veloster N TCR”.

Ti automobili su ranije ovog meseca učestvovali na šestočasovnoj kvalifikacionoj trci za maraton u Ajfelima, u kojoj su bili i jedini TCR predstavnici. Kako su oba južnokorejska modela stigla na cilj, rezultat je, naravno, bio dvostruka pobeda.

Automobili za trke izdržljivosti izvedeni su u endurans specifikaciji, koja uključuje ABS, sistem za brzo dolivanje goriva i dodatna svetla za noćnu vožnju.

Trijumf u TCR klasi pripao je šampionskom “i30 N TCR” s kompletno nemačkom posadom u sastavu Manuel Lauk – Peter Terting – Andreas Gilden. Ovaj trio prešao je 38 krugova i završio na apsolutno 27. mestu (od 97 učesnika).

Krug zaostatka imao je “veloster”, koji su vozili Belgijanac Niko Ferdonk i Nemci Mark Baseng i Moric Estrajh, u apsolutnom poretku na poziciji 38, među 79 posada koliko ih je u trci bilo klasifikovano.

U kvalifikacijama je Lauk zabeležio apsolutno 39. vreme, dok je Estrajh postigao najbrži krug za “veloster” i bio je 44. u ukupnom poretku.

Trka je vožena po promenljivom vremenu. Jutarnja kiša je ovlažila stazu i njenu površinu učinila je klizavom i masnom. Lauk je odabrao slikove napred, a gume s profilom pozadi. Posada “velostera” opredelila se za agresivniju konfiguraciju, pa je Ferdonk startovao sa sva četiri Danlop slika. Njemu se to početno isplatilo, jer je Lauk je morao u boks po slikove.

Međutim, “velosteru” je pukla zadnja leva guma, pa je Belgijanac bez drugih oštećenja morao u boks i vođstvo je ponovo preuzeo Lauk. Manji tehnički problem u drugoj polovini trke dodatno je sapleo “veloster”, iako je za njegovo rešavanje bilo potrebno tek kraće zaustavljanje u garaži. Finalnu smenu “i30 N TCR” vozio je Terting, a trku je za “veloster N TCR” kraju priveo Ferdonk.

Kvalifikaciona trka bila je uvertira za glavnu, 24-časovnu, koja je na programu od 20. do 23. juna. Oba takmičenja voze se na 25.378 metara dugačkoj kombinaciji Severne petlje i Gran pri konfiguracije.

Učešće Hjundai motorsporta na kvalifikacionoj trci bilo je poslednja takmičarska etapa u pripremama za 24-časovni nastup. Pored toga, Korejci su se za maraton u Ajfelima pripremali i vožnjama na prvoj i drugoj rundi VLN serije. Na otvaranju šampionata osvojili su drugo (Terting, Pročik) i treće mesto (Lauk, Baseng) u TCR klasi.

Na drugom vikendu VLN serije, uz dva zvanična pojavio se i treći “hjundai” ekipe Engstler, koji su vozili otac i sin Franc i Luka Engstler i treći pilot Kaj Jordan. Međutim, ta runda trajala je samo 2 kruga zbog snega i nije formiran nikakav plasman.

Hjundai se na 24 časa Nirburgringa takmiči od 2016. Sportsko odeljenje kuće hvali se da ove godine ima jednu od najmoćnijih postava u TCR klasi, jer su u pitanju piloti sa iskustvom za volanom “hjundaija” i iskusni na Nordšlajfeu.

Vozačke dužnosti u junu obavljaće sedmorica trkača, umesto prvobitno najavljenih osam. Sekstetu sa kvalifikacione trke pridružiće se i aktuelni prvak TCR Nemačka Harald Pročik, koji se ove sezone u matičnoj seriji trka u “hjundaiju”. Tačan raspored pilota po automobilima biće saopšten uoči takmičarskog vikenda u Ajfelima.

Otkako je debitovao u klijentskom trkanju na krugu, “i30 N TCR” osvojio je preko 50 trka, uz titule u SAD i Koreji, kao i duplu krunu u FIA Svetskom kupu turing automobila.