Britanac i “reno” manje, Britanac i “hjundai” više na TCR Evropa rundi na Spa Frankoršampu

Sa belgijske runde TCR Evropa na Spa-Frankoršampu izostaće britanski vozač Aleks Morgan, ali će istom prilikom u takmičenju debitovati drugi trkač sa Ostrva, Luis Kent.

Redovan u TCR prvenstvu Britanije, 19-godišnji Kent će na pisti u Ardenima nastupiti u “hjundaiju i30 N TCR” ekipe Eseks&Kent motorsport i to će mu biti lakmus test za moguće dalje startove u kontinentalnoj seriji.

Engleski tinejdžer započeo je automobilističku karijeru pre četiri godine u Ford fijesta šampionatu. Prošle sezone trkao se u TCR UK sa Eseks&Kent “hjundaijem” i završio kao peti u generalnom sa parom trećih mesta kao najboljim pojedinačnim rezultatima.

“Jedva sam čekao Spa još otkako je objavljeno da će TCR UK i TCR Evropa tamo voziti zajedno”, ispričao je Kent. “U međuvremenu, u TCR UK su se desile brojne promene, ali smo mi kao tim bili rešeni da se tog vikenda nađemo na startnoj rešetki. Nadamo se da ćemo na evropskim trkama učestvovati i kasnije u sezoni, sve zavisi od toga kako prođe ovaj prvi nastup.”

“Na Spa sam se trkao dva puta, jednom sam bio drugi od 42 takmičara, a prošle godine sam vozio 24-časovnu trku, tako da stazu poznajem prilično dobro. Ako uspemo da se sačuvamo neprilika, nadam se da mogu da prođem dosta dobro. Moj je dugoročni cilj da se trkam u Svetskom kupu turing automobila, a kako imam samo 19 godina, vreme je na mojoj strani.”

“Vikend na Spa pokazaće da li imam vrline potrebne za taj nivo takmičenja i nikad se ne zna, možda privučem nekog velikog sponzora koji može da mi pomogne u ostvarenju ambicija”, zaključio je mladi Britanac.

Mali porodični tim Eseks&Kent motorsport osnovan je prošle godine s ambicijom da se trka u TCR UK. Posle pune sezone na Ostrvu, oni žele da na Spa-Frankoršampu odmere svoj i napredak Luisa Kenta, i da ukrste koplja s najboljim evropskim postavama i vozačima.

U ekipi kažu da u Belgiju idu s ciljem da pobede, ali bi i plasman u prvih 20 smatrali sjajnim rezultatom. Namera im je da britanskim timovima koji još čekaju i dvoume se pokažu kako je TCR pravi put kojim treba ići.

S druge strane, na Spa-Frankoršampu po svoj prilici neće biti Aleksa Morgana, koji je u “renou megan RS” nastupio na prvoj rundi TCR Evropa u Mađarskoj i izvezao polovinu druge na Hokenhajmringu.

Njegova ekipa Volf-Pauer rejsing odustala je od drugog takmičarskog dana u Nemačkoj i rešila je da se posveti dodatnom razvoju automobila kroz testove, pa je najavljeno da će preskočiti ceo belgijski vikend.