Berger: I DTM će imati hibride, ail ne pre 2021. godine

Prošle godine izričit u stavu da DTM neće uvoditi hibridni pogon ako se on ne pokaže kao nešto više od marketinške alatke, direktor serije Gerhard Berger sada je otkrio da se radi na uvođenju hibridnog elementa u aktuelne motore Klase 1.

Ta dopuna postojećih dvolitarskih turbo motora ne bi trebalo da nađe svoje mesto u DTM automobilima pre 2021. ili 2022. godine.

I prelazak na agregate Klase 1 izveden je jer je njihova konfiguracija relevantna za putničke modele DTM proizvođača BMW-a i Audija, kao i zbog ujednačavanja pravilnika s japanskim Super GT šampionatom.

“I mi ćemo imati hibride”, kazao je Berger. “To je aspekt DTM budućnosti, ali s alternativnim pogonom nećemo ići dalje od toga.”

“Ne mislim da će to uticati na predstavu, ali to je neophodno zbog trenda koji postoji među putničkim automobilima.”

“Izvešćemo to tako da troškovi ne budu uvećani i da ne utiče na predstavu. Radimo na tome za sezonu 2021. ili 2022, tako nekako.”

U godinama koje provodi na čelu nemačke premijum turing serije, Berger se trudio da promoviše klasičan auto-sport, s motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

Međutim, nisu samo aktivni DTM proizvođači zagovornici hibridizacije.

“Mislim da zahtevi za hibridnim pogonom dolaze sa svih strana. Čak i današnji sponzori kažu da moraju da se povezuju s projektima koji šalju “zelenu” poruku.”

Sadašnji motori Klase 1, kompaktniji i energetski efikasniji, projektovani tako da im se može dodati hibridni element.

“Uvek je bila ideja da dodavanje hibrida bude lako”, objasnio je Austrijanac. “Imamo prostora na pravim mestima, ali je sada pitanje kako da izvedemo pravu standardizaciju. Jer, ako ostavite slobodu, to košta.”

Podrazumeva se da su šefovi timova za ovakvu promenu.

Prvi čovek Audi motorsporta Diter Gas izjavio je da se potpuno slaže sa značajem uvođenja hibridnih motora u DTM: “To razmatramo i moramo da razmatramo. Ali, što se tiče tačne realizacije, moramo da se strpimo dok ne pronađemo rešenje. Verovatno će se raditi o standardizovanoj komponenti.”

Šef BMW RBM tima Bart Mampaj istakao je da su pojedine komponente, poput menjača, izvedene tako da će prelaz na hibridne sisteme biti lakši, jer je tehnički paket Klase 1 i koncipiran tako da inkorporira alternativni pogon.

“Auto Klase 1 ima mnogo više snage (od prethodnog), ali vozači kažu da bi rado imali još. Mislim da šasija, aerodinamika i ceo automobil po ovom konceptu poseduju neverovatne mogućnosti. Bilo bi dobro da imamo još više snage, a ako nju daje motor s unutrašnjim sagorevanjem kombinovan s hibridom, to bi tehnologiju učinilo naprednom. Dakle, zašto ne?”