“Honda sivik” ponovo osvojila 24 sata Nirburgringa, trka bila prekinuta duže od 9 sati

Foto: Gruppe C Photography

Ekipa Kastrol Honda rejsing osvojila je trku 24 sata Nirburgringa u TCR klasi drugu godinu zaredom.

U postavi koja je odbranila čast japanske marke na maratonu na “Zelenom paklu” bili su Dominik Fugel, Markus Estrajh i fabrički piloti Honde Tijago Monteiro i Esteban Gerijeri, koji su na Nirburgringu vozili i WTCR sprintove.

Fugel, Estrajh i Monteiro činili su tri četvrtine pobedničke Honda posade i 2019, a za ovogodišnje izdanje trke priključio im se i Gerijeri.

Pobednički “sivik tajp R TCR” servisirala je nemačka ekipa Fugel sport, uz podršku Kastrola, Honde Nemačka i JAS motorsporta.

U TCR klasi su na Nirburgringu 24H nastupila četiri automobila. “Honda” se među njima kvalifikovala kao poslednja, a zbog kiše na poslednjim kvalifikacijama u petak ujutru, startnu poziciju nije mogla da popravi.

Prva dva startna mesta zauzeo je par “hjundaija” – na pol-poziciji je bio “veloster” koji su vozili Mark Baseng, Manuel Lauk, Moric Estrajh i Peter Terting, a sa drugog mesta krenuo je “i30 N” u čijoj su posadi bili Anti Buri, Hari Pročik i Luka Engstler, sa pridruženim Laukom.

Trku je s “velosterom” započeo Terting, a s “i30 N” Buri. Korejski automobili vodili su tokom prvog sata, ali su ih potom snašli “sitniji” tehnički problemi, koji su izazvali duža zadržavanja u boksu. Za Hjundai je ime igre otad postalo potera.

Prvu smenu za “sivik” vozio je Estrajh. U drugom satu, ovaj auto preuzeo je čelnu poziciju, kada je u njegovom kokpitu sedeo Fugel, lider TCR Nemačka. Dva “hjundaija” pretvorila su se u njegove progonitelje.

Na isteku petog sata, na Engstlerov “i30 N” montirani su slikovi. Taj se potez pokazao kao preuranjen i morao je da bude korigovan još jednim pitstopom i povratkom na gume s profilom.

Lauk se za volanom “velostera” upustio u borbu za vođstvo, a sestrinski “i30 N” je posle šest sati trkanja pozvan u boks jer je prekoračio dozvoljeni nivo buke i tako je izgubio šanse za dobar plasman.

Gerijeri je u svojoj prvoj smeni nakratko izgubio čelnu poziciju u klasi, ali se ponovo našao na prvom mestu kada su se vremenski uslovi sa nailaskom mraka pogoršali.

Kombinacija jake kiše i magle primorala je organizatora da u subotnjim kasnim večernjim satima prekine trku. “Honda” je u to vreme držala prvu poziciju, “veloster” je bio drugi, s jednim krugom zaostatka.

Prekid je trajao duže od devet sati – što znači da Nirburgring 24H efektivno u najboljem slučaju bio Nirburgring 15H. Pokazalo se je u Ajfelima praktično nemoguće organizovati 24-časovnu trku u jesen.

Restart je izveden u nedelju, u 8 sati ujutru, a na stazu je izašao i “i 30 N TCR”, doveden u red tokom noćne pauze, mada je u tom procesu izgubio sedam krugova.

Foto: Gruppe C Photography

Brzo posle restarta, Terting se vratio u isti krug sa vodećom “hondom” i “veloster” je nastavio da je sustiže. Vreme se poboljšavalo, a pista postepeno sušila, pa je razmak između prve dvojice pao na svega 4 minuta.

Nade Hjundaija je dva sata pre karirane zastave sahranio kasni pljusak. “Sivik” je bio neuhvatljiv, razlika je opet porasla na jedan krug i Monteiru je pripala čast da automobil pobednički proveze kroz cilj.

Slavljenička TCR postava prešla je 78 krugova prosečnom brzinom od 82,119 km/h i završila je kao apsolutno dvadeseta u konkurenciji 74 klasifikovana automobila (startovalo ukupno 97).

“Veloster” je bio drugi u klasi, a 23. u apsolutnom poretku, sa 77 izvezenih krugova, ali i najbržim TCR krugom trke u vremenu 9:13.693.

Do trećeg mesta (33. apsolutno) dovezao se kvartet Bonk motorsporta u “audiju RS 3 LMS”. Njegovi piloti bili su Herman Bok, Maks Partl, Andreas Mentman i Aleks Princ, koji su kasnili 3 kruga za pobedničkom “hondom”.

Zlosrećni prebučni “hjundai i30 N” izvezao je 70 krugova i bio je poslednji u TCR poretku, a 51. u ukupnoj klasifikaciji.

Monteiro je svoju drugu endurans pobedu na Nirburgringu opisao kao fantastično iskustvo i dodao: “Bilo je mnogo napornije nego prošle godine, iako je crvena zastava bila istaknuta duže. Međutim, uslovi su bili vrlo teški, kiša je bila jaka, bilo je veoma hladno i klizavo, a naši suparnici su uvek bili u istom krugu ili odmah iza, terajući nas da forsiramo do granica. Ekipa je radila odlično, vozači su bili briljantni u svakoj od smena i nisu grešili, a auto je bio neverovatan, tokom trke nismo imali apsolutno nikakvih problema. Ponosan sam na ovu pobedu i čast mi je što pripadam Honda rejsing porodici.”

Gerijeri se na Nirburgringu prvi put našao u ulozi osvajača jedne 24-časovne trke. I njegov najjači utisak bili su teški uslovi po kojima se vozilo.

“Iskustvo je bilo sjajno, a momenat kada je auto prošao kroz cilj bio je posebno lep. Trka je bila naporna, pogotovu u mojoj prvoj smeni i rekao bih da je to bila jedna od najtežih situacija koje sam doživeo za volanom. Bilo je kiše, magle, mnogo se automobila polupalo i Nordšlajfe je u to vreme sigurno bio Zeleni pakao. U nedelju ujutru je ponovo bilo napeto, jer smo bili u direktnoj borbi s glavnim suparnicima, pa smo morali u priličnoj meri da napadamo. Međutim, pobeda je sjajna nagrada za te napore i trka je zahvaljujući njoj bila još slađa, ali ne samo zbog rezultata, već zbog kompletnog iskustva”, ispričao je Argentinac.

U JAS motorsportu nisu propustili da istaknu da je njihov “sivik” pokazao brzinu i pouzdanost, a posebno su pohvalili klijentski Fugel sport, jer je ovaj “dokazao da mali, ali efikasan tim s dobrim vozačima može da trijumfuje protiv ekipe s punom fabričkom podrškom i budžetom od milion evra. Kad to učinite jednom, to može biti posmatrano kao sreća, ali kada to ponovite, to je pokazatelj izuzetno obavljenog posla”, poručili su iz JAS-a.