I kvalitet i kvantitet: U Monci počinje TCR Italija, na startu 26 automobila

Prva runda TCR šampionata Italije održava se ovog vikenda na Nacionalnom autodromu Monca, a najavljeno je učešće čak 26 automobila.

Prošle godine se ova serija mogla pohvaliti rekordnim brojem učesnika i kvalitet vozača bio je sasvim pristojan, ali bi se reklo da je u 2021. i bolji.

U centru pažnje mora da bude Salvatore Tavano. Sicilijanac je vlasnik tri uzastopne nacionalne titule i ove sezone s “kuprom leon kompetision” Skuderije Đirasole juriša na četvrtu. Njegovu će trijumfalnu seriju svi pokušavati da prekinu.

Veliko pojačanje na startnoj listi predstavlja Kevin Čekon. Bivši formula trkač iz Bergama dokazao se kao pobednik i osvajač podijuma na najvećoj, WTCR sceni vozeći Ferarisovu “alfa romeo đulijetu”. U nacionalnom prvenstvu Čekon startuje u “hjundaiju” Agresiv tima Italija i veliki je izazivač aktuelnog šampiona.

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Shodno iskazanoj nameri da konačno pokori italijansku TCR seriju, tim Target kompetišn izlazi na pistu s parom “hjundaija i30N TCR”. Za ovu kampanju ekipa je angažovala isključivo vozače “plave krvi”: kokpiti su povereni Nikoli Baldanu, prvaku TCR Italija 2017. i Fincu Antiju Buriju, prošlogodišnjem šampionu TCR Nemačka.

U akciji će biti i braća Đakon sa svojim porodičnim timom Teknodom sport. Džonatan vozi “hondu sivik”, a Kevin je za volanom “fijata tipo”. “Tipo” je naravno i nastao u Teknodomovoj garaži, a dosad je viđen samo u TCR Evropa, ne i u prvenstvu Italije.

U novi juriš na titulu koja mu je 2020. izmakla zbog odluka donetih za zelenim stolom upustiće se lanjski vicešampion Erik Briljadori u “audiju” BF motorsporta.

Među protagoniste spada i Igor Stefanovski, koji planira punu kampanju od šest takmičarskih vikenda. Za razliku od pređašnjih sezona, njegov “hjundai” servisiraće italijanski tim PMA motorsport.

Još dve “honde” prijavljuje ALM Honda rejsing, čije boje brane mladi Estonci Matijas Vathel, pulen razvojnog programa JAS motorsporta i Ruben Volt.

Da TCR Italija nije igralište rezervisano samo za nacionalne trkače dokazuju i Rus Jevgenij Leonov, koji će se trkati u “kupri”, kao i Čeh Dušan Kouržil Mlađi, osvajač srebra i bronze u prethodna dva TCR šampionata Istočne Evrope, čiji će automobil biti “hjundai”.

Takođe s južnokorejskim modelom, svoju TCR Italija avanturu nastavljaju i Damjano Reduci i Etore Karminati.

Mateo Poloni je sa DSG “audija” prešao na model sa sekvencijalnim menjačem, a Tavanove timske kolege u Skuderiji Đirasole, Federiko Paolino, Nikola Gvida i Rafaele Gurijeri, voziće preostale tri “kupre leon kompetision”.

Od 26 takmičara u Monci, njih 7 se osim u apsolutnoj klasifikaciji bori i za TCR DSG trofej. Među njima je i aktuelni prvak kategorije Mikele Imberti s “kuprom”.

Program vikenda u “Hramu brzine” izgleda ovako:
petak, 30. april
9:05 – trening 1
13:20 – trening 2
18:15 – kvalifikacije

subota, 1. maj
13:40 – trka 1

nedelja, 2. maj
10:10 – trka 2

Trke se mogu pratiti putem strima, na Jutjub kanalu TCR Italija i na zvaničnoj Fejsbuk stranici šampionata.