Jelmini i “hjundai” na pol-poziciji u Mizanu, tri “i30 N TCR” u prva dva reda

Vozač “hjundaija” Feliče Jelmini pokazao se najbržim na kvalifikacijama na Mizanu i osvojio je pol-poziciju za prvu trku druge runde TCR Italija.

Zbog tehničkih problema on je poslednji ušao u jutrošnju 25-minutnu sesiju, ali je njegovih 1:41.136 na krugu od 4.226 metara ostalo nedostižno do karirane zastave.

Tokom kvalifikacija su dva puta isticane žute zastave, što je u završnici pokvarilo računicu mnogim vozačima jer nisu mogli da privedu kraju svoje finalne napade na štopericu.

Drugo vreme vlasništvo je Argentinca Franka Đirolamija (+0.473), koji je na Mizanu apsolutni debitant, a poput svog brata Nestora u WTCR vozi “hondu sivik”.

Drugi startni red je kompletno Hjundaijev: odatle će startovati lider serije Marko Pelegrini (+0.570) i Mauro Gvastamakja (+0.669).

Peto vreme sa 701 hiljaditinkom zaostatka zabeležio je Erik Briljadori u “audiju”, osvajač pol-pozicije na prvoj rundi serije na Muđelu.

Do njega će, iz trećeg reda, u trku ući aktuelni prvak Salvatore Tavano u “kupri leon kompetision”. Njemu su do prvoplasiranog nedostajale 0.982 sekunde.

Četvrti startni red popunjavaju Etore Karminati u još jednom “hjundaiju”, te Mikele Imberti u “kupri” sa DSG transmisijom, ujedno najbrži vozač u TCR DSG kategoriji.

Povratnik u šampionat i vlasnik TCR DSG titule Erik Skalvini dovezao je svoju “kupru” do trinaeste pozicije apsolutno, dok je u DSG konkurenciji četvrti.

Bržu “opel astru” nalazimo na 15. mestu, zahvaljujući Andrei Arđentiju.

Jedna za drugom startovaće dve dame: Frančeska Rafaele je s “audijem RS 3 LMS” završila na poziciji 16, iza nje je rangirana Karlota Fedeli sa DSG “folksvagenom”.

Na trkačkom vikendu na Mizanu u TCR Italija učestvuje 26 automobila, što je apsolutni rekord serije.

Dodajemo da su na juče voženim treninzima najbrže krugove vozili Jelmini (pre podne) i Tavano (po podne). U petak su zabeležene visoke temperature asfalta (53 stepena) i vazduha (31), a današnji tempo je za oko 2 sekunde brži.

Jelmini je sjajnu brzinu pokazao i na otvaranju sezone na Muđelu. U obe trke je morao da startuje poslednji, pa se u prvoj vožnji probio do trećeg mesta, dok je u drugom sprintu prvi prošao kroz cilj, ali ga je vremenska penalizacija spustila na šesto mesto.

Prva od dve TCR trke na Mizanu startuje danas u 16:10 i traje 25 minuta + 1 krug.