Kazne u Barseloni povećale Halderovo vođstvo u TCR Evropa

Nekoliko incidenata sa druge trke TCR Evropa u Barseloni dobilo je svoj epilog u kaznama koje, u krajnjem ishodu, za rezultat imaju još ubedljivije vođstvo pilota “honde” Majka Haldera u vozačkom poretku serije.

Prvo ona direktna: Halder je na stazi trku završio kao peti, iza Danijela Nađa, ali će biti rangiran kao četvrti jer je Mađaru jedna pozicija oduzeta.

Ocenjeno je da je Nađ u BRC “hjundaiju” presekao šikanu (krivina 2) u 12. krugu i zahvaljujući tome stekao prednost pri preticanju suparnika. Zato je na mestima 4 i 5 izvršena rokada, a Nađ ne bi bio kažnjen da je vratio na nefer način stečenu poziciju.

Dalje, Danijelu Lojdu je dodato 10 sekundi na izvezeno vreme trke u kojoj je provizorno klasifikovan kao deveti. Ova kazna je vozaču Brutal fiš “honde” određena jer je izgurao Mata Homolu i njegov “hjundai” poslao u šljunak.

Tako je u konačnom poretku drugog sprinta Lojd pao na šesnaesto mesto, izvan zone poena. Britanac je zato izgubio 13 nedeljnih bodova, a time i drugo mesto u generalnom. Sada ima 173 poena, što ga spušta na četvrtu poziciju.

Pre ovih kazni, Halder je imao 195 poena, 9 više od Lojda. Sada Nemac ima 198 bodova, ali i novog prvog pratioca, Mehdija Benanija, koji zaostaje 13 poena. Novi trećeplasirani je Mehdijev Komtuju kolega Nikola Bart (177 bodova).

Doneta je i odluka koja nema veze sa ljudima u vrhu poretka serije. Pežoov Žilijen Briše izgubiće tri pozicije na startu svoje prve sledeće trke zbog udarca u “kupru” Jevgenija Leonova u 8. krugu, na pretposlednjoj krivini autodroma Katalunja.