Komt posle prvog 1-2 “pežoa”: Rezultat je dobar, ali možemo i bolje

Zahvaljujući Žilijenu Brišeu i Orelijenu Komtu, model “pežo 308” zabeležio je prvu dvostruku pobedu u TCR takmičenjima.

Francuski piloti dovezli su svoje “pežoe” do prvog i drugog stepenika podijuma na drugoj trci nemačke runde TCR Evropa na Hokenhajmringu.

Osim ove, Briše je osvojio i drugu trku na Hungaroringu, a najnoviji trijumf popeo ga je na drugo mesto u vozačkom generalnom poretku serije, u kojoj ima 107 bodova, samo 5 manje od vodećeg Džoša Fajlsa u Target “hjundaiju”.

Napredovao je i Komt – sa 71 poenom dospeo je do četvrtog mesta na tabeli.

Briše je na Hokenhajmringu startovao s pol-pozicije, koju je pretvorio u pobedu, dok je Komt morao da prokrči put do drugog mesta, što mu je uspelo kada je obišao “hjundai” Jesike Bekman.

Kao veteran turing i monomarka takmičenja, Briše je kontrolisao trku i sve njene krugove proveo je na čelu poretka. Izgledalo je lako i rutinski, ali Francuz se ne slaže: “Delovalo lako, ali nije bilo, jer nikad nije u ovako konkurentnoj seriji. Startovao sam dobro i stvorio sam sebi prostor za disanje. Međutim, kada je izašao sigurnosni automobil, morao sam sve da počnem iz početka. To me je malo zabrinulo, ali je sve prošlo dobro.”

Briše je imao još jedan razlog za brigu tokom sprinta od 13 krugova: “Na kraju je propadanje guma postalo prilično zabrinjavajuće, ali je jasno da mora biti da su i ostali bili u istoj situaciji. Veoma mi je drago zbog ove pobede, kao i zbog tima koji je uradio sjajan posao.”

Na prvoj trci na Hokenhajmringu vozač JSB “pežoa” upisao je četvrto mesto. Identičan rezultat sa mađarske trke 1 izbrisan mu je, ne zato što je tamo vozio isuviše agresivno, već stoga što mu je automobil bio ispod minimalne dozvoljene težine. Svojim dosadašnjim rezultatima Briše je definitivno istakao kandidaturu za jednu od najviših pozicija na kraju sezone.

Pozicije 7 i 2 sa trka u Baden-Virtembergu čine Komta zadovoljnim, ali osvajač TCR Trofeja Evropa 2017. smatra da može i bolje: “Vikend smo završili bolje nego što smo ga počeli. Rezultat je dobar, ali možemo i bolje. Još moramo da poradimo na automobilu i da bolje izađemo na kraj sa formatom ove serije.”

“Trka je bila prilično jednostavna. Nisam mogao da napadnem Brišea, bio je brži, pa sam se uglavnom usredsredio na to da pratioce zadržim za sobom i da sačuvam gume”, kratko je raportirao Komt, na koga takođe mora ozbiljno da se računa u TCR Evropa 2019.

“Pežo 308 TCR” pobeđivao je prošle godine i na svetskoj sceni u rukama belgijskog DG sporta: Komt je trijumfovao na Zandvortu, a tadašnji vozač francuskog modela Mato Homola slavio je na ulicama Vila Reala.