Ladigin i “lada vesta” najbrži na kvalifikacijama na Igora drajvu

Vozač fabričke “lade veste sport” Kiril Ladigin osigurao je pol-poziciju za prvi sprint druge runde TCR šampionata Rusije, na debiju serije na novom autodromu Igora drajv.

Ladigin je bio najbrži i u Q1 i u Q2 fazi kvalifikacija. U prvom segmentu zaustavio je štopericu na 1:50,873, a u odlučujućem drugom izvezao je 1:50.967 (prosek 133,142 km/h) i obezbedio idealno startno mesto.

Pilot iz Toljatija jedini je u kvalifikacijama probio granicu od 1:51 za krug dugačak 4.104 metra.

Iz prvog startnog reda u trci 1 krenuće četvorostruki uzastopni i aktuelni prvak serije Dmitrij Bragin. On je u “hjundaiju” TAIF motorsporta kasnio 81 hiljaditinku za Ladiginom, a konačni plasman postigao je u svom poslednjem Q2 pokušaju.

Treće vreme u Q2 postigao je Pavel Kalmanovič u “kupri” sa sekvencijalnim menjačem, svega 19 hiljaditih iza Bragina, a desetinku iza odvajača pol-pozicije.

Četvrti je kvalifikacije okončao Ivan Lukaševič u Lukoil rejsing “hjundaiju” (+0.369).

Peti će u prvom sprintu na Igora drajvu startovati Peterburžanin Klim Gavrilov u “hjundaiju” (+0.579). Lokalni trkač je na treningu postavio vreme 1:50.832, što je najbrži danas izvezeni krug, ali u kvalifikacijama nije uspeo to da ponovi. Štaviše, on se u Q2 segment provukao kroz iglene uši, nadmašivši jedanaestoplasiranog rivala za 0.016 sekundi.

Nijedan od osvajača trka s prve runde šampionata u Smolensku nije uspeo da uđe u najbržih 10 i plasira se u drugu kvalifikacionu rundu. Ladiginov timski kolega Mihail Mitjajev završio je kao jedanaesti, a vozač Lukoil “audija” Aleksej Dudukalo imao je dvanaesto vreme.

U Turing klasi Ruskog prvenstva na kružnim stazama (sinonim za TCR Rusija) ovog vikenda nastupa 18 vozača.

Kako se u šampionatu već primenjuje sistem kompenzacionih težina, najopterećeniji su automobili koji su se u Smolensku pokazali brzim. Dva Lukoil “hjundaija” koje voze Lukaševič i Andrej Maslenjikov dobila su po 60 kg balasta i sa ukupno 1.385 kg težinski su rekorderi ovog vikenda.

Po 30 kilograma manje imaju “hjundaiji” Bragina, Gavrilova i Grigorija Burluckog, kao i “vesta” Mihaila Mitjajeva.

Poznat je i startni raspored za trku 2, koji se dobija inverzijom prvih osam u kvalifikacijama. Tako će prvi red u drugom sprintu na Igora drajvu zauzeti piloti “audija” Rustam Fathtudinov i Anrej Radošnov.

Nedeljne trke počinju u 10:50 i 15:55 po srednjoevropskom vremenu.